Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Scenárista a režisér Zdeněk Zelenka začne koncem srpna 2005 natáčet pro Českou televizi pohádkovou komedii Boháč a chudák, jejíž premiéru uvidí diváci ještě v tomto roce. Děj této trikově náročné, situační pohádkové komedie vystavěl režisér Zelenka, který je zároveň autorem scénáře, na motivy stejnojmenné pohádky K. J. Erbena, takže po Nesmrtelné tetě je to již podruhé, co se nechal při psaní scénáře inspirovat tímto klasikem. Původní Erbenův text, který svým rozsahem nepřesáhl půl stránky, posloužil Zelenkovi pouze jako inspirační zdroj k napsání dějově bohatého příběhu o dvou bratrech, z nichž jeden žije v přepychu, neboť mu k bohatství dopomohlo Štěstí, a druhý živoří v naprosté chudobě, protože ho miluje Bída a ta z lásky k němu nechce připustit, aby zbohatl a nechal si tak svůj život zkomplikovat starostmi o majetek. Avšak nejen boj s Bídou a povýšenost, plynoucí z vlastnictví velkého majetku, jsou hlavními motivy této půvabné komedie, která je určena dětem bez rozdílu věku. Významnou roli v tomto místy i velice napínavém příběhu má touha po lásce, hledání životního štěstí a neméně důležitým motivem je zde i motiv odpuštění viny ve jménu trvalejších hodnot, mezi které lze v tomto případě zařadit vztah dvou bratrů. Tak jako v Nesmrtelné tetě i zde tedy slouží Zelenkovi pohádkový příběh nejen k zábavné podívané, ale zejména k jistému podobenství, ve kterém lze nalézt motivy vlastně veskrze současné... Jak už je u Zelenky zvykem, scénář je napsán tak, aby poskytl prostor pro výjimečné herecké výkony, v tomto případě zejména pro představitele obou bratrů a pro herečku, která bude ztvárňovat vděčnou roli Bídy. Po náročných a obsáhlých hereckých zkouškách obsadil režisér do rolí bratrů Jakuba Prachaře a novou tvář, která se před kamerou ještě neobjevila - mladého herce Michala Slaného, člena činohry Národního divadla a adepta na cenu Thálie v roce 2003. Dalšími novými tvářemi budou studentka 1. ročníku pražské konzervatoře Marika Šoposká a Markéta Coufalová, která studuje DAMU. Tak jako tomu bylo u Nesmrtelné tety, kdy Zdeněk Zelenka napsal roli Závisti na tělo Jiřině Bohdalové, i zde napsal roli Bídy přímo pro tuto herečku. V dalších rolích uvidí diváci ještě Václava Postráneckého, který ztvární roli bodrého řezníka Čvančary, a v neposlední řadě Jana Hrušínského, kterého režisér obsadil do role popleteného hraběte Oto Pintoffa. Do rolí průhledných, vzduchem poletujících postaviček, které symbolizují štěstí obou bratrů, obsadil režisér herečky Jitku Schneiderovou a Andreu Elsnerovou. (Česká televize)

(více)

Recenze (59)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Jedna z mála televizních pohádek vzniklých po roce 2000, na které se dá dívat, aniž by si předseda galaktické komise pro mrzačení umění musel uhryznout jednu ze svých noh. Ucházející scénář, snesitelné postavy, sympatická Šoposká (opět), díky níž přihodím jednu hvězdu navíc. Sice to trochu recykluje Nesmrtelnou tetu, ale za koukatelnou pohádku aby dnes člověk platil zlatem. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Sympatická současná pohádka. S takovou úrovní jsem ochotná se vyrovnat. Přitom stále stačí velice málo - několik dobrých herců (Postránecký, Hrušínský), několik mladých herců, kteří se od starších něco naučí (Prachař nebo Šoposká), a samozřejmostí je střídmá výprava a i kompletně ateliérově to lze celé zvládnout. Trochu na hraně je ikona tuzemských pohádek Bohdalová ve své další variaci na Závist (tentokrát jako Bída), nicméně scénář je dobrý, pouze milencům mohl přisoudit o něco dramatičtější vývoj. Případně více vytěžit z bratrovraždy. Konečně karpatská pointa vyzněla velice moderně a nebylo nutné, aby odporovala celku. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Zpracováním to hodně připomíná Nesmrtelnou tetu, nejen projevem Bídy. Ale mně se tak líbí ta myšlenka, že Štěstí může být ve sklepě ... jen mě trochu děsí fakt, že náš panelák sklep nemá. Umím si ale živě představit, jak rozkošně morbidně by na mě působil hlavní hrdina v rakvi, když by mě tahle pohádka zastihla v dětském věku. ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Na Nesmrtelnou tetu tato Zelenkova pohádka (opět podle K. J. Erbena) zdaleka nemá, to však neznamená, že by byla nekoukatelnou záležitostí. Škoda jen, že Jiřina Bohdalová nakonec dostala málo prostoru. Na nedělní odpoledne ze jen doporučit. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Recyklace. Zelenka, který už dávno není v kurzu, vypreparoval to nejlepší z Nesmrtelné tety, povolal opět Bohdalovou a celé to (ne)umně zahalil do erbenovských kulis. Bohužel, výsledek stojí leda za zlámanou grešli. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Pěkná pohádka na motivy Erbena, a důkaz, že když je dobrá vůle, tak si i boháč s chudákem mají co říct, pěkně si společně zazpívají a zažijí i dobrodružství - jak jinak společně. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Studiová pohádka, která sice nepřináší nic nového (Jiřina Bohdalová v opakované variaci na Závist / Bídu), ale celkově neurazí. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Důvtipná pohádka s morálním poselstvím by byla o dost koukatelnější, kdyby v ní nehrála věčně se stejně pitvořící Bohdalová. Její Bída by sice měla vzbuzovat hrůzu, ale ne z toho, že herečku už po sté vidíme předvádět jednu a tu samou otravnou hereckou manýru. ()

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

Milá pohádka, nic víc, ale to nevadí, protože pohádce stačí být milou, na to, abych nelitoval času u ni stráveného. Nelituji tedy a hodnotím snad spravedlivým průměrem. Snad jen ještě malou poznámku, kterou si neodpustím, na místě Jakuba Prachaře bych jednal stejným způsobem a také bych Bohdalku pohřbil, nebyl by to ale pouhý metr pod zem, bylo by to mnohém hlouběji - ožila by tu naděje, že se tato dnes vyčpělá herečka do světa filmu (a kultury všeobecně) nevrátí. ()

UncleG 

všechny recenze uživatele

"Nesmrtelný tet" a zasloužilý impotent veřejnoprávní zábavy Zelenka tentokrát vytvořil něco alespoň částečně koukatelného. Ne, není to výpravné, není to trikově náročné a jestli někdo říká dementnímu pitvoření "komedie", ten by se měl pro dobro kultury dobrovolně vymazat z povrchu zemského. Na druhou stranu má tahle umaštěná debilitka i trochu těch kvalit. Třeba mladej Prachař suverénně strčil do kapsy celou ušišlanou Bohdalku i přiblbe šmírujícího Hrušínského. Výrazným kladem tohoto díla je, že není dlouhé a nemá ambice "večerní televizní pohádky". Celkový "MEH" dojem je pro režiséra Zelenkova kalibru markantní úspěch. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Maličko zamotaný příběh nakonec došel štastného vyústění. 1) O podobnosti s Nesmrtelnou tetou tu píší mnozí, což není divu. 74letá Jiřina Bohdalová (Bída) zase tak široký herecký rejstřík nemá, aby se od Tety výrazně odlišila, když přitom role Bídy jí byla psána na tělo._____ 2) Ani v jiných směrech tato hodně pomalá, polopatická a těžkopádná pohádka s trochu zamlženým mravním poselstvím nepřináší nic pozoruhodného._____ 3) Situaci trochu zlepšuje herecké obsazení: 22letý Jakub Prachař (hodný bratr Lukáš), 29letý Michal Slaný (nehodný bratr Jáchym), 31letý Jaroslav Plesl (správce na Jáchymově zámku) či 16letá (!) Marie Šoposká (hraběcí dcera). ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Studiová pohádka se zajímavým obsazením. Ovšem líbili se mi především zkušenější herci. Děj byl trochu kostrbatý, závěrečný zvrat mě nepotěšil. Rozjasnil jsem se až s krátkým návratem pana hraběte na scénu. ()

Elyssea 

všechny recenze uživatele

Najít dneska dobrou pohádku je těžké. A tahle se rozdělila na dvě poloviny. Průměr, ale v tom dobrém slova smyslu. ()

PanZahadnyCZ 

všechny recenze uživatele

Kdysi jsem se na to podíval a upřímně je to docela sranda. Nemám rád kulisově točené pohádky, ale Bohdalka i Prachař jsou super a herecky se nejedná o špatný kousek. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Sice dávám lehčí nadprůměr, určitě to nebyla špatná pohádka, ale některé části si mohli autoři odpustit. Nadutost a závist bratra - budiž, digitální Bohdalka - no dobrá, neskutečné množství kouzel - no snad dobře. Ale - co ty lenonky, hrabě Drákula, oba bratři v rakvi a oživení zlého mrtvého bratra? Chvílemi to byla moc příjemná pohádka, ale především ke konci už to bylo fakt přehnané a scéna s rakvemi připomněla drsnou pohádku Sedmero krkavců. Třeba vtípek s Drákulou dospěláka potěší, ale dítě nemá šanci. A nelíbilo se mi, jak moc "dobré" bylo "Štěstí", jak totálně překopalo děj, naopak "Bída" měla dobré vysvětlení a motivace u koho se držet. Zajímavá pohádka s občas přehnanými scénami. Hudební režie: Václav Fiala ()

T-pack 

všechny recenze uživatele

Je pravda, že pohádka měla na víc. Ale tohle je konečně kapitalistická pohádka podle mé představy. Kdo to kdy viděl, aby byl chudej člověk šťastnej, že jo :D A ke konci mi skoro zatrnulo, jaká krutá pohádka se z toho málem nevyklubala, ale nakonec to dopadlo dobře. Možná, kdyby oba bratři zůstali ležet, dám za pět :-) ()

honz 

všechny recenze uživatele

Po shlédnutí této pohádky jsem měl dost rozpačité pocity. Přepracování některých motivů Erbenovy stejnojmenné literární předlohy by snad ani nevadilo. Ale chybělo mi tu to, co u většiny pohádek natočených v devadesátých letech a po roce 2000, totiž ta "pohádkovost" či kouzlo pohádky. Herecké obsazení bylo opravdu velmi dobré, ale jejich postavy zůstavají nějak nevýrazné. Jakub Prachař je mladý talentovaný herec (vždyť talent měl po kom zdědit!), nicméně i jeho hlavní postava se jakoby ztrácí mezi ostatními. Je to arci škoda, obzvlášť, když si uvědomíme, že Erbenův literární odkaz patří k tomu nejcennějšímu a také nejkrásnějšímu v naší národní literatuře a kulturním dědictví vůbec. ()

made1 

všechny recenze uživatele

Takže pro mě to bylo na hraně. Nebýt tam J. Bohdalová, která mě neustále posouvala myšlenky k Nesmrtelné tetě, asi bych si to užila víc, ale takhle až tak nadšená nejsem. Ty efekty - myšleno přeměny - jsem raději ignorovala. ()

Reklama

Reklama