Reklama

Reklama

Království potoků

(TV film)
všechny plakáty
TV spot

Obsahy(1)

Původní výpravná pohádka České televize oceněná na 37. dětském filmovém a televizním festivalu Oty Hofmana. O zkoušené lásce, záhadě medailonů, tajemné princezně a dvou čtverácích, kteří hodně pomohou i popletou. Vládce Království potoků (Ondřej Pavelka) se ve zralém věku hodlá oženit. Rozhoduje se mezi dvěma panovnicemi sousedních království a jak to bývá, netuší v tu chvíli, že jeho volba nadlouho předznamená budoucí děj. Narodí se mu syn (Jakub Prachař), který se později, už jako mladý muž, vydá na cestu za láskou. Nebyla by to ovšem pohádka, kdyby se o vše nemusel zasloužit a kdyby v tom všem, co prožije, nebylo nějaké osudové předurčení. Do děje podstatně zasahují patroni království Potok (Ota Jirák) a Potůček (Vladimír Javorský), kteří doprovázejí prince, radí mu a pomáhají. Někdy ale také věci spíš komplikují. Krásná a osudová je královna (Jana Krausová), půvabná a v žádném případě ne hloupá je princezna Anna (Kristýna Janáčková). A vtipným glosátorem a královým společníkem je šašek Rolnička (Radek Holub). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (101)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Když už vznikne televizní pohádka, která po technické stránce vypadá alespoň trošku k světu, tak jí pohřbí naprostá nepřítomnost jakéhokoli děje. Jasné uvození do příběhu zde není a tam kde jinde stačí tři věty (takové to "Bylo nebylo zlé a dobré království...") na samém začátku, tak zde to samé zabere dobře třetinu stopáže. Průšvih je, že ani poté se neděje vůbec nic a celý scénář působí jako zaručený lék na nespavost. ()

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

A druhá dnešná mokrá rozprávka! Potom, čo sa mi pred časom zdalo, že tieto vody nadobro ovládol Zdeňek Troška, a nič iného sa tam nenachádza, narazil som na svieže televízne prekvapenie bez typických neduhov tohto žánru - ktoré ma už ani nerozčuľujú, len unavujú - naivných dialógov, otravnej repetitívnosti a amatérskej snahy o hollywoodske efekty... Naproti tomu som v telke dostal film lacnejší, no príjemný, svieži, citlivý, s dôrazom na krásu prírody, nápadito využívajúci domácich exteriérov, s rozumnými dialógmi a postavami, čo nie sú iba plochou figúrkou, prachsprostým stelesnením typu. ()

Reklama

Mates Hradecky 

všechny recenze uživatele

Nemám moc rád filmové pohádky ,většinou mě nudí,krom těch retroklasických. Tahle mě zaujala právě proto,že není klasickou pohádkou, anýbrž více historickým pohádkovým filmem s dokonale padnoucí hudbou, s krásně nasnímanou českou krajinou - především lednického areálu, což mě zcela nahradilo absenci nějakého nosného příběhu. Je pravdou, že hodnocení této pohádce ubralo strategicky nevhodně zvolené časové nasazení premiéry. Není to klasická štědrovečerní pohádka, na kterou jsou svátečně napapaní čeští rodinní příslušníci zvyklí. ()

fisikk odpad!

všechny recenze uživatele

Zvláštnější pohádku jsem snad ještě neviděla. Počínaje divným dějem, který nedá člověku možnost vytvořit si vztah ani k jednomu z hrdinů. Po nepochopitelném úmrtí královny hned na začátku. Úkoly nebyly tak špatné, až na to splnění/nesplnění, a přesto dosáhnutí výhry. Konče otevřeným závěrem vztahu rodičů. O neschopnosti patronů nebudu raději moc přemýšlet, jinak bych se musela rozbrečet, protože stále nedokážu pochopit, jak potok, ani potůček nemůže umět plavat! Tato pohádka vás nijak neobohatí, nic nenaučí. Je k ničemu. ()

jajinka 

všechny recenze uživatele

Nebyla to sice klasická předrevoluční pohádka, se skvělou výpravou, ale já se u ní příjemně pobavila... Dvojice Potok a Potůček :-) Nebylo to vyloženě postaveno na klaďácích a záporácích, ale jako milá pohádka ok. Rozhodně lepší než slátanina Z pekla štěstí.. Co jsem tak četla předchozí komentáře, na hlavní vysílací čas o Štědrém večeru to asi není, ale já na to koukala nezávisle v úplně jiném rozpoložení a nemůžu si stěžovat.. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (2)

  • Natáčení probíhalo na zámcích Lednice, Lysice a na hradu Bouzov. (otík)
  • Ve filmu je použita kromě jiných i hudební suita francouzského skladatele Camilla Saint-Saëns – „Karneval zvířat“ (věta VII. Akvárium). Slyšet ji lze např. v čase 9.40, kdy se král (Ondřej Pavelka) rozhodne pro svou nevěstu, nebo v čase 26.15, kdy se královna (Jana Krausová) dívá z balkonu. Stejná skladba je použita také v seriálu Simpsonovi (od r. 1989), v epizodě Akvamanželka (2007), např. když Marge u promítání rodinného filmu vzpomíná na dovolené na ostrově Barnacle Bay. (Kexina)

Reklama

Reklama