Reklama

Reklama

Království potoků

(TV film)
všechny plakáty
TV spot

Obsahy(1)

Původní výpravná pohádka České televize oceněná na 37. dětském filmovém a televizním festivalu Oty Hofmana. O zkoušené lásce, záhadě medailonů, tajemné princezně a dvou čtverácích, kteří hodně pomohou i popletou. Vládce Království potoků (Ondřej Pavelka) se ve zralém věku hodlá oženit. Rozhoduje se mezi dvěma panovnicemi sousedních království a jak to bývá, netuší v tu chvíli, že jeho volba nadlouho předznamená budoucí děj. Narodí se mu syn (Jakub Prachař), který se později, už jako mladý muž, vydá na cestu za láskou. Nebyla by to ovšem pohádka, kdyby se o vše nemusel zasloužit a kdyby v tom všem, co prožije, nebylo nějaké osudové předurčení. Do děje podstatně zasahují patroni království Potok (Ota Jirák) a Potůček (Vladimír Javorský), kteří doprovázejí prince, radí mu a pomáhají. Někdy ale také věci spíš komplikují. Krásná a osudová je královna (Jana Krausová), půvabná a v žádném případě ne hloupá je princezna Anna (Kristýna Janáčková). A vtipným glosátorem a královým společníkem je šašek Rolnička (Radek Holub). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (101)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Když už vznikne televizní pohádka, která po technické stránce vypadá alespoň trošku k světu, tak jí pohřbí naprostá nepřítomnost jakéhokoli děje. Jasné uvození do příběhu zde není a tam kde jinde stačí tři věty (takové to "Bylo nebylo zlé a dobré království...") na samém začátku, tak zde to samé zabere dobře třetinu stopáže. Průšvih je, že ani poté se neděje vůbec nic a celý scénář působí jako zaručený lék na nespavost. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Jestliže tahle pohádka opravdu běžela před sedmi lety na Štědrý večer na ČT1 jako premiérová pohádka, tak jsem rád, že jsem v té době dával na Štědrý večer přednost jiným programům než byla pohádka na ČT1. Protože tahle zvláštní pohádka se opravdu hned tak nevidí. Vlastně většinu toho, co mi na téhle pohádce vadilo, už vyjmenovali ve svých komentářích kolegové přede mnou. Divný a občas nesouvislý děj, chybí zde nějaké jasně definované zlo, patroni království potoků neumí plavat a celkově jsem nepochopil, jakou tam mají funkci, zkrátka tahle pohádka má hodně děravý děj i střih a je celá taková nějaká divná, skoro bych řekl až depresivní, čemuž ve velké míře napomáhá velice zvláštní hudba, která v mé mysli dokázala evokovat všechno, jen ne veselost ani optimismus a už vůbec ne pohádkové motivy. A je to velká škoda, protože když už měli tvůrci k dispozici takové krásné interiéry i exteriéry, k tomu zajímavé a kvalitní herce, tak mi nezbývá než říct, že tahle pohádka nedokázala využít svůj potenciál a výsledek je mdlý a velice rozpačitý. Nicméně podívat se na to dalo a nebyl to úplně nejhorší zážitek, ale na lepší hodnocení, než jsou dvě hvězdy, to fakt nevidím. ()

Reklama

havlicekzz 

všechny recenze uživatele

Já mám pocit, že to tu je samý kritik, který ani pořádně neví co od tohoto žánru očekávat. Vždyť je to pohádka a myslím, že není špatná. Alespoň mně se líbila. Samozřejmě nedíval jsem se na ní na štědrý večer, to býváme natěšení a očekáváme to maximum, ale že by to byl zrovna odpad, jak tu někteří hodnotili, no to snad ne, to jste ještě zřejmě neviděli odpad. Pro mě, hezká, milá pohádka, lepší, než dobrá. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Studio Ostrava natočilo pro Českou televizi tak trochu tradiční novodobou televizní pohádku - výprava, exteriéry, lokace výborné, herci slušní, zato příběhově takové .... slušně řečeno DIVNÉ. Osobně se mi to celkově líbilo vizuálně, ale příběhu jsem příliš nerozuměl nebo mi prostě nepřišel dobrý. Úkoly pro prince jsou vycucané z prstu, motivaci královny chápu, ale je výrazně nepravděpodobná, princ Václav sice vypadá jako vandrák, ale je aspoň milí, dva kamenní patroni Království potoků mi přirostli k srdci. Průměr, který není třeba vidět znovu. Natočeno na Státních zámcích Lednice a Lysice a na Státním hradu Bouzov. Původní hudba: Zbyněk Matějů ()

Galerie (10)

Zajímavosti (2)

  • Ve filmu je použita kromě jiných i hudební suita francouzského skladatele Camilla Saint-Saëns – „Karneval zvířat“ (věta VII. Akvárium). Slyšet ji lze např. v čase 9.40, kdy se král (Ondřej Pavelka) rozhodne pro svou nevěstu, nebo v čase 26.15, kdy se královna (Jana Krausová) dívá z balkonu. Stejná skladba je použita také v seriálu Simpsonovi (od r. 1989), v epizodě Akvamanželka (2007), např. když Marge u promítání rodinného filmu vzpomíná na dovolené na ostrově Barnacle Bay. (Kexina)
  • Natáčení probíhalo na zámcích Lednice, Lysice a na hradu Bouzov. (otík)

Reklama

Reklama