Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Desetiletí Tonda a Láďa letí společně s otcem, přírodovědcem, o prázdninách na Aljašku. Ve městě Anchorage na ně čeká děda - zálesák. Terénním autem odjíždějí až k polárnímu kruhu. Zde začíná jejich plavba po neznámé řece. Bratři se učí pádlovat, zvykají si na samostatný život a na to, že každý musí odvést svůj díl práce. Řeka je tichou cestou liduprázdnou krajinou, a tak se mají možnost setkat s většinou zvířat, která zde žijí. Nacházejí i pozůstatky po zlaté horečce a pod dědovým vedením se zlato učí rýžovat. Velké překvapení je čeká v záhadné Hadí soutěsce... Děda ukazuje klukům, bez čeho se v divočině neobejdou. Naučí je spoustu věcí, takže se jim brzy zdá, že už se o sebe dokáží postarat sami. Vinou vlastní nepozornosti se však jednoho dne dostanou do situace, která důkladně prověří jejich schopnosti... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (17)

misa_laska 

všechny recenze uživatele

Hezky zpracovaný dokumentární seriál pro děti, kterým evidentně někteří "dospělí" pohrdají a nesmyslně jej shazují. Mě se to líbilo. Na Aljašku se asi nikdy nedostanu, takže pro mě to bylo krásné putování... Ne jako "obyčejné" dokumenty o zvířatech, státech, městech.. ano to je také hezké, ale ne tak zábavné a dobrodružné. ()

Drom 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že jden díl mi utekl, takže hodnotím pouze tři, ale asi by to výsledek příliš nezměnilo. Mým verdiktem jsou jen dvě hvězdičky, ale nemohu popírat, že jisté zaujetí mne při sledování přepadalo. Kamera a i vše ostatní není nijak vyjímečně zvládnuté, zmatený a nesouvislý propadák ale také není, na amatérskou tvorbu vlastně dobré. Z dokumentů však vyzařuje jistá bezprostřednost a také, že kluci si velmi užili tohle dnes bohužel trochu netradiční dobrodružství na popředí naprosto kouzelných přírodních scenérií. Znovu by mě to asi nijak divě nelákalo, i proto, že by dílům slušel lepší spád v kratší stopáži, ale špatné to nebylo, změna oproti zcela šedivě sterilním vodám dnešní tvorby, vhodnější doplněk spíše k romantice a fantasii diváků ve věku sourozenců Moulisových. ()

Reklama

Kimon 

všechny recenze uživatele

Amatérština je sice znát, ale každý jednou přece začíná, a to začátečnictví není přece až tak špatné, aby to vyznělo na mizernou jednu hvězdu. Ostatně, s každým dalším dílem je znát, že zkušenosti s natáčením se zdokonalovaly a poslední díl už tak nezaváněl amatérizmem, jako ten první. Nemíním v tomto případě hodnotit filmařské umění, to by nebylo férové, ale snahu zúčastněných, která dokázala překonat běžnou pasivitu, která je nám ostatním tak moc blízká. Osobně chápu tento dokument jako úspěšný pokus o dobrodružný cestopis z oblasti pro většinu z nás v životě nedostupnou. Je určený především pro dobrodružství chtivé mladé chlapce, kteří chtějí i něco nového poznat a myslím, že svůj účel tento dokument splnil velmi dobře. Živě si totiž dovedu představit, jak bych prožíval čtyřdílný seriál "S bráchou na Aljašce", kdybych měl o několik desítek let méně. Proto neodsuzuji profesionální stránku, ale hodnotím obsah. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Amatérština na druhou...kdo vymyslel tenhle koncept? I v hraném dokumentu přece záleží na tom, zda ,,herci" umí hrát... ()

Galerie (8)

Zajímavosti (9)

  • Dědu hraje Bohuslav Fiala, dlouholetý přítel režiséra Moulise, který na Aljašce skutečně dvacet let žil a pomáhal s organizací a přípravou všech expedic. (sator)
  • Natáčení si v průběhu čtyř let vyžádalo tři filmové expedice, během kterých strávil miniaturní štáb téměř sedm měsíců na cestách v oblastech nedotčených civilizací. Jenom namátkou: řeka Sheenjek v oblasti Arktidy, pohoří Brooks Range v Arktidě, řeka Forty Mile, oblast Yukon Territory, oblast v okolí Mt. McKinley, Denali State Park, Coast Mountains, Wrangell Mountains, Jihovýchodní Aljaška oblast Inside Passage, dále města Anchorage, Fairbanks, Dawson City, Whitehorse, Skagway aj. (sator)
  • Zatímco divočina a většina příběhu se točila skutečně v reálech kanadské a americké přírody, retro záběry z doby Zlaté horečky se točily v Čechách. Dlouho se hledal srub, který by odpovídal dobám amerického západu, až ho nakonec našli u bandžisty a ilustrátora Marko Čermáka na Brdech. (sator)

Reklama

Reklama