Reklama

Reklama

Hory mají oči

  • USA The Hills Have Eyes (více)
Trailer

Poklidné automobilové putování se v hrůzyplném remaku klasického hororu Wese Cravena mění v boj o holé přežití! Osamělá rodina se v poušti Nového Mexika stává obětí zvráceného klanu krvežíznivých mutantů. Film Hory mají oči, ve kterém není nouze o kaluže krve a strašidelné scény, vás napětím nenechá ani na chvíli vydechnout! (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (865)

Marius 

všechny recenze uživatele

Na tomto filme je viac než kdekoľvek inde poznať či prioritou hodnotiaceho diváka má byť hodnotenie v rámci žánru alebo hodnotenie filmu v rámci kumštu zvaného kinematografia. Pokiaľ by som mal, ako väčšina tu prítomných hodnotiť z hľadiska prvého, niet Horám čo vytýkať, ba práve naopak môžme tlieskať, lebo k poctivému dodržiavaniu pravidiel slashera pridáva poriadnu dávku nadsázky a politickej nekorektnosti (i keď na môj vkus trochu okatej a príliš humornej tam, kde by som bral skôr sarkazmus). Obete sú "blbé ako kýbel gitu", záporáci sú primerane hnusní a spoľahlivo ožívajú, postavy jedna po druhej končia svoju púť životom nuž a i "mravec Otylko ide do západu slnka a taká bohová hudba tam hrá pritom" (toto je pre Tommyho). Slasher, okorenený miernou, ale naozaj miernou dávkou exploitation sme tu mali nedávno viackrát v omnoho úbohejšej podobe, avšak tento zaváňa aspoň akou takou originalitou pokiaľ ide o spracovanie. Pokiaľ však na Hory pozriem z hľadiska toho čo očakávam od filmu ako druhu umenia bez ohľadu na žáner, je to oveľa horšie. Prvou a najväčšou výhradou je mizerný scenár. Ako píše i Adrian, je rytmicky nevyvážený a celkovo nechutne otrepaný. Vadila mi tá šablónovitosť postáv tak typická pre slashery, odhadnuteľnosť okamihu "ľakačiek", z ktorých niektoré boli lacné a zbytočné. Vadila mi kreténskosť konania postáv, ktoré sa správajú akoby mali spolu IQ 30 a šlo im len o to aby sa dožili v zdraví večera, kedy po ne príde za západu slnka vrtuľník s basou šampusu pre víťazov. Vadilo mi, že Aja necháva príliš viditeľných mutantov, ktorí potom nevzbudzujú dostatočnú hrôzu. Čo sa mi páčilo naozaj veľmi bolo spracovanie titulkov á la Dawn of the Dead, vcelku dobrá hudba a slušná réžia. Nuž čo dodať na záver...keby sa remaku chytil Jackson mohol to byť zábavný splatter, keby sa ho chytil Uve Boll mohol by to byť zábavný ...no tu by vlastne bolo jedno aký subžáner, určite by to bolo zábavné, chytiť sa toho Hitch tak si pustíme do nohavíc bez toho že by sme niečo poriadne videli, Tarantino by z toho spravil exploitation s čiernym humorom, ale Aja ostal niekde uprostred, snažiac sa do tejto tortičky zmiešať väčšinu spomínaných ingrediencií. Vyšlo mu to, ale u mňa to nefunguje. Chcel by som však od Aju vidieť "normálny" film, lebo ako režisér na mňa pôsobí veľmi sľubne. 5/10 ...tí, ktorí majú radi horror ako žáner, pripočítajte si aspoň tri desatinky. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Ajaov remake klasického Cravenovho hixploitationu premostil priepasť medzi nekorektnosťou a rodinným filmom s posolstvom. Ponúkol tiež najnamakanejšieho filmového vlčiaka za posledných 3O rokov, poriadny revenge movie nášup, najdrsnejšieho predajcu mobilných telefónov na svete a pôsobivú odpoveď na otázku "Prečo nemať karavan?". Krv do žíl a rodina, s ktorou nebude nikto vyjebávať. Cravenov originál si vážim (je to pilier hixploitation, môjho obľúbeného hororového pod-žánru), ale až remake (hoci sa jedná o relatívne PRESNÝ remake, samozrejme po vizuálnej stránke vyzerá stokrát lepšie, ako nízkorozpočtový originál) sa mi páčil. ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Aja / to je boží jméno / si byl vědom, že nejen hory mají oči, ale i diváci a tak nám dopřál opravdu skvěle vizualně stvárněné dílko a dopřál nám, doslova oku lahodící zabijení. Napětí ve filmu připomíná petřínskou lanovku a prudce stoupá, bohužel někde mezi půlkou a cílem asi došel proud i s napětím. Sice rychle přispěchala na pomoc slečna brutalita, ale ta už druhou půlku nezachránila . Povedlo se však do brutality začlenit třeba americkou vlajku ta mě vždycky v hororech docela chyběla a za ten nápad fakt tleskám . Tak tedy je na čase přestat čumět na filmy a vzhůru na výlet, někam do hor a až se budete balit, nezapomeňte si vzít papouška ! ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Ten Aja je vážně talent.Po docela dobré Noci s nabroušenou břitvou nám předvádí další pořádný nářez a tentokrát ještě mnohem lepší. To co se mu v jeho předchozím snímku moc nepovedlo, se zde povedlo. Tím myslím hlavně ten konec. Místo nepochopitelného zvratu z Noci, zde na konci přichází ta pravá jatka, která Aja opravdu umí. Vynikající je i atmosféra a docela dobré jsou i herecké výkony. Prostě jeden z nejlepších hororů posledních let. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Film, který nesází jen na krvavou vyvraždovačku ala každý druhý americký horror posledních 10 let, ale dokáže mezi hromadou krve najít i špetku citu k mrazivé hudbě a velmi dobře vytvořenému napětí. Sledoval jsem Unrated version a nemohu si na nedostatek krve ani napětí stěžovat. Aja odvedl svojí práci jako málo kdo před ním a možná nám tu roste jeden velký talent, který hollywoodské horrorové scéně chybí už hodně dlouho. Kdo se vyžívá v pohledu na sekyru zabodnutou v oku nebo prostřelné hlavě ještě chvíli dýchající oběti našel právě černého koně letní sezony. ()

Galerie (65)

Zajímavosti (36)

  • Mutanti žijí v takzvaném Nuketownu, tzn. v jednom z měst pro armádní testy jaderných a atomových bomb, které byly skutečně budovány. (ČSFD)
  • Když rodina Carterových odjíždí od benzínky vstříc kruté budoucnosti, je očividně večer, protože slunce je nízko a tvoří dlouhé stíny. Během následující nehody a nechtěného kempování v poušti je však vysoko na obloze, jako by bylo poledne. (warner)

Související novinky

Jděte s těmi remaky do háje!

Jděte s těmi remaky do háje!

08.04.2007

...chce se člověku zařvat, když na něj webové filmové zpravodajství prakticky denně chrlí zvěsti o dalších a dalších předělávkách klasických kusů. Člověk by čekal, že ten otravný trend bude slábnout,… (více)

Festival otrlého diváka III.

Festival otrlého diváka III.

09.03.2007

Již po třetí se ve dnech 13.-18. března na plátno pražského kina Aero vrací přehlídka filmového nevkusu, hnusu, ošklivosti, strachu i smíchu a bizarností všeho druhu v podobě oblíbeného Festivalu… (více)

Co jde do kin tento týden?

Co jde do kin tento týden?

11.05.2006

Narozdíl od minulého týdne se tento čtvrtek do kin nevrhne tolik dobrých snímků. Jedná se o veskrze průměrné záležitosti a pár horších kousků, proto jsme se rozhodli srovnat dnes snímky podle… (více)

Kinopremiéry v květnu

Kinopremiéry v květnu

01.05.2006

Konečně je tu květen, filmovými fanoušky velice očekávaný měsíc. Do kin dorazí filmy, které bychom si rozhodně neměli nechat ujít. V první řadě se jedná o trojici velice silných blockubsterů. První z… (více)

Reklama

Reklama