Reklama

Reklama

Hory mají oči

  • USA The Hills Have Eyes (více)
Trailer

Poklidné automobilové putování se v hrůzyplném remaku klasického hororu Wese Cravena mění v boj o holé přežití! Osamělá rodina se v poušti Nového Mexika stává obětí zvráceného klanu krvežíznivých mutantů. Film Hory mají oči, ve kterém není nouze o kaluže krve a strašidelné scény, vás napětím nenechá ani na chvíli vydechnout! (Magic Box)

(více)

Recenze (866)

POMO 

všechny recenze uživatele

Na dnešné pomery takmer delikátna vyvražďovačka, ktorej vyvrcholenie trvá prakticky celé druhé dve tretiny filmu. Šťavnaté, morbídne, vizuálne atraktívne, primerane akčné, správne čiernohumorné. A scenáristicky výrazne upgradujúce jednoduchší originál Wesa Cravena z roku 1977. ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Zdálo se mi, že vidím světlou budoucnost Hollywoodu. S lepším scénářem uvidím příště snad i jeho novopečeného vládce. Alexandre má sakra talent. Pětiminutový zlom při útoku na karavan je pro mě naprosto unikátní ukázkou toho, jak se má točit filmová hrůza/napětí. ()

Douglas 

všechny recenze uživatele

Jakkoli se Alexandre Aja po tomto filmu jevil jako naděje hororového filmu, zpětně nakonec Hory mají oči zůstaly jediným jeho umělecky výraznějším dílem. Navzdory relativní nesympatičnosti postav totiž zapojují řadu filmařsky inspirativních postupů, které na jedné straně počítají s našimi žánrovými zkušenostmi a na druhé straně je nenaplňují tak, jak bychom očekávali. Nejvýznamněji to platí pro hlediskové záběry a vůbec problematiku hlediska v hororovém filmu, kterak jsem se snažil tehdy vysvětlit ve své analytické stati. (Jde o práci z druhého semestru na vysoké, což žel zahrnuje i poněkud sešněrovaný jazyk. Je v ní ale přesto několik pěkných postřehů.) ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Na Aju patřičně brutální (unrated verze), s několika lahůdkovými mordy, ale jinak oproti HAUTE TENSION krok zpět. První půle včetně napadení karavanu ještě slušná, se schopností vyvolat mrazení na zádech, v druhé půli se ale napětí vytratilo, přibylo hrdinského patosu a klišé, které pohřbilo i extrémně vyhrocené situace, při kterých by se měl divák třást strachem. I proto jsem se nebál o hlavní postavy, což je špatně. Aja je velmi schopný režisér, ale potýká se se špatnými scenáři. PS: Milovníci papoušků asi nebudou rádi :o) ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Mám mnohem radši atmosférické a tajmené horory, než explicitní vyvražďovačky. "Hory mají oči" se poměrně dlouho tvářili velmi slibně, hustá, mrazivá atmosféra po polovině pomalu, ale jistě bohužel přešla v totální krvák. Posledních asi 30 už to dotáhl film tak daleko, že jsem nevěděla, jestli se mám smát nebo zvracet, protože míra nechutnosti silně stoupla a tajemná atmosféra byla okamžitě tatam. Scénu z karavanu považuji za jednu z nejodpornějších, jako jsem kdy viděla. Přesto musím říct, že v osobě režiséra vidím značný potenciál, film dobře gradoval a jen mi asi chybí silnější žaludek. Škoda druhé půlky, která totálně zabila slibně rozjetý začátek. ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Vizuálně vytříbený film, plný tísnivé atmosféry a krutého jednání. Je mi sympatické, jak jsou tvůrci k postavám nevybíraví (a zaslouží se zmínit i dobré obsazení), nicméně mi v The Hills Have Eyes vadí některé logické díry a především mě drtí heroický konec, který je jak vystřižený z válečného filmu (což je částečná zásluha divného soundtrack). Z poslední doby jde však rozhodně o jeden z těch lepších hororů – 3 a ½* ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Rodinka amerických republikánů si vždycky poradí! A ten, kdo republikánem není, se jim nakonec stejně stane, protože být republikánem znamená mít rád zbraně a mít rád zbraně znamená dokázat se uprostřed pustiny ubránit bandě masožravých mutantů. Hory mají nejen oči, ale i pár scén s výbornou atmosférou. Velmi se mi zamlouvala hudba od dvojice umělců tomandandy – byla tak nějak moderně znepokojivá a naznačující, že za humny kdejakého městečka číhá zlo jaderného původu (čímž nechci nijak znepokojovat obyvatele z okolí Temelína). Hodina předcházející hodům není ničím objevná, ale uteče rychle a bezprostředně následující cca desetiminutový karavanový teror si v zájmu zachování duševního zdraví už nikdy nebudu pouštět sám a v noci. Film se pak sice z buranského hororu láme v kapku (pravda, nemalou kapku) drsnější „revenge movie“, ale až do závěrečných minut si udržuje tvář nekompromisní podívané pro extra odolné diváky. Některé výjevy budu z hlavy dostávat stejně obtížně jako tupý šroubovák. ___ Druhé zhlédnutí žádoucí. 70% Zajímavé komentáře: Marius, mm13, anderson, dzej dzej, Balu... ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Aja / to je boží jméno / si byl vědom, že nejen hory mají oči, ale i diváci a tak nám dopřál opravdu skvěle vizualně stvárněné dílko a dopřál nám, doslova oku lahodící zabijení. Napětí ve filmu připomíná petřínskou lanovku a prudce stoupá, bohužel někde mezi půlkou a cílem asi došel proud i s napětím. Sice rychle přispěchala na pomoc slečna brutalita, ale ta už druhou půlku nezachránila . Povedlo se však do brutality začlenit třeba americkou vlajku ta mě vždycky v hororech docela chyběla a za ten nápad fakt tleskám . Tak tedy je na čase přestat čumět na filmy a vzhůru na výlet, někam do hor a až se budete balit, nezapomeňte si vzít papouška ! ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Totálny nátlak a jediný z novodobých hororových remakov, ktorý považujem za parádny žánrový kúsok a kvalitnejší film, než bol originál. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Výstavní expozici krvavého násilí servíruje Aja divákovi v té nejstylovější podobě, jaká je v současné době k mání. S perfektním vykreslením psychologických vazeb k jednotlivým hrdinům (velmi nejisté pořadí na úmrtním listě!) a s maximálním citem pro řemeslné zpracování napětí, hrůzy a divákova znechucení, dělá opravdové zázraky. Výborná zvuková stopa často dokáže více než standardní „lekačka“ a nekonečné prostředí pouště taky nepůsobí nijak příjemně. Sám sebe poněkud sráží špatně vybraným scénářem, v němž však nastupuje notná dávka cynického nadhledu, takže mnohými vyčítaná přehnaná patetičnost závěru je spíše úsměvná v dobrém slova smyslu, neboť mutantem odchraptěná americká státní hymna, či nástup jednoho z hrdinů s brokovnicí v ruce za doprovodu ultrahrdinského hudebního nářezu jasně dokazuje, že Aja má krom talentu v ruce, taky srovnáno v hlavě a pokud bude děj jeho příštího filmu méně předvídatelnější, je nad slunce jasnější, že v Hollywoodu se ještě díky tomuhle mladému Francouzi budou dít věci. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Na můj vkus až moc krve, ale to se dalo tušit, když je v tom namočený Craven. :-) U hororů upřednostňuji "bu-bu" atmosféru, než monstra a krev, ale i tak tomu dám 4 hvězdičky, byť na čisté 4 to není. Hlavně proto, že mezi horory posledních 10 let, které až na čestné výjimky stály za psí štěk (v těch horších případech pak za psí ho***) má tenhle celkem solidní gradaci napětí, pár podařených lekaček, no a v jedné z hlavních rolí předvádí výborný výkon psí hrdina (konečně nějaké sympatické neuslintané psisko :-) ). No a pro fandy LOSTu (což já jsem) tady hraje i sympatická Emilie De Ravin (jinak Claire). Takže 70%. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

První režisérův film mi zřejmě nesedl, i když tam už byl vidět jistý um se kterým francouz Alexandre Aja překvapil nejednoho diváka. Abnormální brutalitou a výbornou, nervydrásající atmosférou. Hory mají oči mě ihned od začátku seznamují s tím, co mě čeká a musím se přiznat, že tato tématika mě hodně zaujala. Nukleární testy, zničené město, vláda zapírá. To všechno si je Americe vlastní? V jistých ohledech. Příběh v první polovině ubíhá svým pomalejším tempem, ale už zde je vidět jisté napětí, to ve druhé půlce sledujete prakticky jednu scénu a jste u vytržení, kdo padne jako poslední nebo kdo komu vrazí krumpáč do palice. Prostě a jednoduše: Hory mají oči je výborný atmosférou nabitý horor, obsahující možná ještě více brutálních scén a krve rozlité po poušti než v samotné sérii Saw. --- V letech 1945 až 1962 provedly Spojené státy 331 atmosferických jaderných testů. vláda dodnes popírá genetické vady způsobené radioaktivním spadem.... ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $15miliónovTržby USA $41,778,863Tržby Celosvetovo $70,355,814Tržby za predaj DVD v USA $27,010,510 //počet predaných kusov 1,237,799║ „ Tento film má čo do seba ohľadom scén s takým hustím napätím že som takmer začal odvracať zrak a že toto je ešte dokonca upravené verzia kvôli cenzorom. No sakra ! Tak čo mám potom ešte čakať? Asi už len niečo ďalšie brutálne – zvrátené! „ Režisér Alexandre Aja natočil ešte len druhí film (pred tým Noc s nabrúsenou britvou, škoda ešte som nevidel) a už sa zaradil medzi tých najbrutálnejšie tvoriacich režisérov tipu Wes Craven a spol., v podstate je to vylepšený remake od samotného majstra horroru Cravena(veselo môže odísť do penzie, má dokonalého nástupcu). Prvá hodinka filmu nám navodí čoraz hustejšiu atmosféru a už len netrpezlivo čakáme kedy sa to všetko začne ... až prichádza noc a tesne pred 24:00 to prepukne, vtiahne nás to do stredu brutálneho deja odohrávajúceho sa v karavane , strnulo a takmer bez dychu dúfame že príde strih a bude už konečne po tom hnusnom pekle! Ja osobne by som mu nedal prístupnosť vôbec pod 20 rokov a to bez komentára, stačilo my keď som videl po skončení filmu tie vyjavené výrazy v tvárach asi tak 16-ročných chalanov sediacich v kine o pár kresiel ďalej, pozerali na mňa akoby čakali že ich teraz zmasakrujem ja alebo možno aj tí ďalší 3 ľudkovia nemo sediaci o pár riad dole. „ Aj keď film je žánrová delikatesa, ku koncu sa to mierne zvrhne na akčnú doslovne mlátanicu akože kto s koho, ale až na tento malí úlet to nemá chybu! “ Vo filme nehrá nikto známi, takže mediálna kampaň bola postavená ohľadom šírenia reklamy vzhľadom na brutálne prevedenie Francúzskeho režiséra Alexandra Aja a na tento filmový prípad ozaj právom, človek môže len neblaho rozmýšľať čo na nás pustí nabudúce. „ Tento film je mixom Úsvitu mŕtvych , Texaského masakru mot. pílou a Pachu krvi ale ani jeden z nich nemá takú silu v úrovni napätia a šokových scén.“ /videl v kine 2x: 95%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Film, který nesází jen na krvavou vyvraždovačku ala každý druhý americký horror posledních 10 let, ale dokáže mezi hromadou krve najít i špetku citu k mrazivé hudbě a velmi dobře vytvořenému napětí. Sledoval jsem Unrated version a nemohu si na nedostatek krve ani napětí stěžovat. Aja odvedl svojí práci jako málo kdo před ním a možná nám tu roste jeden velký talent, který hollywoodské horrorové scéně chybí už hodně dlouho. Kdo se vyžívá v pohledu na sekyru zabodnutou v oku nebo prostřelné hlavě ještě chvíli dýchající oběti našel právě černého koně letní sezony. ()

larelay 

všechny recenze uživatele

Moja hororova nedela pokracuje... V kazdom pripade to malo atmosferu, ale bolo to za A) prilis dlhe, za B) niektore veci boli naozaj pritiahnute za vlasy a za C) fuj ta pust ma nenormalne rozculovala. Mam rada horory v tmavych miestach, kam slnko ani len nahodou nezabludi a tento film, aj ked ma pointu, fajn hercov atd, si viac ako 3 hviezdy nezasluzi. ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Už sa teším na deň, kedy uvidím Ajov ďalší film, ktorý odstráni jedinú vadu remaku The Hills...a tým je nevyrovnanosť scenára (našťastie môžme ďakovať za unrated verziu, ktorá pomer medzi kľudom/akciou vyrovnáva v prospech druhej zložky, čím výrazne zlepšuje temporytmus filmu). Podobne ako Wayne Kramer v Running scared aj Aja predvádza mimoriadne pôsobivé hranie sa s obrazom a zvukom (tak ruchovou stopou, ako i soundtrackovým podfarbením). ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Aja rozhodně není talentu prostý, ale o to více nechápu proč ho mrhá v remaku standardního horroru. Nota bene, když je to zbytečná předělávka jedna ku jedné. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Konečně horor, na který se dá koukat se ctí. Alexander Aja setsakra umí a je to fakt vidět, akční scény se povedly, atmosféra se povedla a nejvíc mě potěšily výborné exteriéry. Zmutovaný dělnící jsou fakt nechutný a herci si role asi užili. Z normální crew mi utkvěl Aaron Stanford, který film začal v roli takové slečinky, aby se ke konci změnil ve zkrvavenýho badasse se sekerou, brokovnicí, baseballkou, no vyberte si. Jde hlavně o to že jsem mu obě polohy jeho role naprosto věřil (uznávám když byl celej od krve tak byl mnohem víc cool). Supr film a stopro by se dostal do top 5 mejch nej hororů. ()

Související novinky

Jděte s těmi remaky do háje!

Jděte s těmi remaky do háje!

08.04.2007

...chce se člověku zařvat, když na něj webové filmové zpravodajství prakticky denně chrlí zvěsti o dalších a dalších předělávkách klasických kusů. Člověk by čekal, že ten otravný trend bude slábnout,… (více)

Festival otrlého diváka III.

Festival otrlého diváka III.

09.03.2007

Již po třetí se ve dnech 13.-18. března na plátno pražského kina Aero vrací přehlídka filmového nevkusu, hnusu, ošklivosti, strachu i smíchu a bizarností všeho druhu v podobě oblíbeného Festivalu… (více)

Co jde do kin tento týden?

Co jde do kin tento týden?

11.05.2006

Narozdíl od minulého týdne se tento čtvrtek do kin nevrhne tolik dobrých snímků. Jedná se o veskrze průměrné záležitosti a pár horších kousků, proto jsme se rozhodli srovnat dnes snímky podle… (více)

Kinopremiéry v květnu

Kinopremiéry v květnu

01.05.2006

Konečně je tu květen, filmovými fanoušky velice očekávaný měsíc. Do kin dorazí filmy, které bychom si rozhodně neměli nechat ujít. V první řadě se jedná o trojici velice silných blockubsterů. První z… (více)

Reklama

Reklama