Reklama

Reklama

Černá komedie natočená na základě cen Darwin Awards. Toto ocenění vzniklo na základě Darwinovy evoluční teorie přirozeného výběru. Vítězové jsou vybíráni z řad lidí usmrcených při idiotských nehodách, které si zavinili díky vlastní hlouposti. Zásluha těchto jedinců pro živočišný druh Homo Sapiens tak spočívá v tom, že své geny nadobro vyřadili ze hry. Policejní detektiv Michael (Joseph Fiennes) a Siri (Winona Ryder), která dělá pro pojišťovnu, se vydávají pátrat po lidech, jejichž největším nepřítelem jsou oni sami. Ale postavit se blbosti možná není nejchytřejší nápad. Adepty na ocenění si zahráli také David Arquette, Juliette Lewis, Tom Hollander a Alessandro Nivola. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (179)

Campbell 

všechny recenze uživatele

Tak trochu jsem se bál podle komentářů že to bude nuda, nebo to bude klišoidní teen komedie. Ale opak je pravdou já se královsky bavil. A dokonale jsem se bavil u každé scény. Styl jakým je film odvyprávěn mi dokonale seděl, epizody ze života blbých lidí ještě víc. A navíc to herecké obsazení. Dokonalé. Ale tak či onak nemůžu dát plné hodnocení. Prostě mě to nějak úplně nenaplnilo. Ale rozhodně doporučuji. ()

alonsanfan 

všechny recenze uživatele

Darwinovy ceny spočívající v obohacení genofondu lidstva vlastní naprosto dementní smrtí jsou velmi zajímavým fenoménem, skutečně bizarním v pravém smyslu toho slova. Podobně bizarní jako předmět filmu vyzníval i film sám. Ústřední postava, Joseph Fiennes bývalý policista, posléze vyšetřovatel pojišťovny, omdlévající při pohledu na krev a chrlící během filmu neúnavně a mnohdy až úmorně nejrůznější statistiky tvořil dvojici s neslanou nemastnou vyšetřovatelkou pojišťovny Winonou Rider, která působila dojmem, že si svoji roli příliš neužívá. Tuto dvojici doplňoval všudypřítomný kameraman, z jehož očí jsme film převážně sledovali. Film se nám snaží prostřednictvím vyšetřování pojistných událostí přiblížit osudy a osobnosti adeptů i laureátů Darwinových cen. Z úst Fiennese v jednom dialogu zazní, že když nic jiného měli ti lidé alespoň fantazii. Tedy v porovnání s ostatními obyčejnými (normálními) lidmi. O motivaci nositelů Darwinových cen by bylo možné vytvořit zcela určitě mnoho set stránkovou existenciální, filosoficko-psychologickou esej a obávám se, že motivace fantazií by byla na jenom z posledních míst, alespoň pro mne. Ta fantazie totiž mnohdy hraničí s prostou i naprostou blbostí. Film je svým žánrem paskvil, koškopes. Jednak se v jedné linii snaží věnovat Darwinům, to je asi ta nejzábavnější, aby v další linii rozehrál šestákovou detektivku i introspekci hlavního hrdiny a jeho pokusy o obyčejný život, sex či vztah. Záveřečný happyend kdy hrdna dopadne vraha, vyspí se s kolegyní, získá práci v pojišťovně už moc Darwinovský není. ()

Reklama

depony 

všechny recenze uživatele

Přišlo zklamání, ačkoliv herci jako Winona [no dobrá, možná už je trochu víc pasé] či Joseph Fiennes mne celkem lákali na příjemnou podívanou. Námět byl zajímavý, aspoň mi tak připadl. Bohužel se režisérovi Taylorovi nepodařilo vytřískat z toho víc než chabý příběh o lásce pojišťovací likvidátorky a soudního vyšetřovatele, který měl být nejspíš na pozadí a předvést diváckému světu různé kuriózní případy oceněné Darwinovou cenou, ale namísto toho se to celé změnilo v takovou nemastnou, neslanou komedií, kde Joseph je na proliskání [a není to jen kvůli jeho hematofóbii] a Winona naprosto fádní a podivnou ženskou, která ani moc nezaujme. Škoda promarněné příležitosti. ()

lioncel 

všechny recenze uživatele

veselý a slibný rozjezd hned na samotném začátku .. něco podobného už bylo použito u filmu Magnólie .. pak ale najednou stopka .. a pokračování je jen jedna velká uměle nastavovaná křeč … ale jsem rád, že jsem alespoň viděl Winonu Ryder, jak ji to sluší v současnosti ... škoda, té nevyužité šance .. mohla to být super jízda .. takto zůstávají jen rozpaky a mírné rozčarování … ()

Elgin 

všechny recenze uživatele

Vyborne som sa bavil pri sledovani tohto snimku, ktory mozem iba doporucit. Myslim, ze je velmi podhodnotena tato ex-komedia ostatnymi spolukomentatormi. Rozhodne mu nechyba originalita, ktora sa tazko nasava vdaka tomu ciernemu humoru, ktoreho je dostatok. Jednoznacne zaujimavy pocin, ktrory neoslovi kazdeho. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (4)

  • Vo filme sa objavili zábery z koncertu skupiny Metallica, v závere filmu si členovia kapely navyše zahrali menšiu scénku. (surfound)
  • Keď je Michael (Joseph Fiennes) v knižnici, objaví sa za ním muž čítajúci knihu s názvom "Darwinové ceny", čo je zbierka príbehov podobných tým vo filme. (beso74)
  • Príhoda o bývalom seržantovi letectva, ktorý si k autu primontoval rakety na tuhé palivo, patrí medzi vymyslené. Tento príbeh patrí medzi najznámejšie, avšak neskôr bolo zistené že ide len o mýtus a v skutočnosti sa nestal. (Smok)

Související novinky

Blbý a blbější, že to nevymyslíš

Blbý a blbější, že to nevymyslíš

15.05.2006

Slyšeli jste už někdy o Darwinovi? Charlesi Darwinovi, chlapíkovi, který formuloval evoluční teorii o vývoji druhů a různé další z toho odvozené práce, na něž připadl na Galapágách při pozorování… (více)

Reklama

Reklama