Reklama

Reklama

Černá komedie natočená na základě cen Darwin Awards. Toto ocenění vzniklo na základě Darwinovy evoluční teorie přirozeného výběru. Vítězové jsou vybíráni z řad lidí usmrcených při idiotských nehodách, které si zavinili díky vlastní hlouposti. Zásluha těchto jedinců pro živočišný druh Homo Sapiens tak spočívá v tom, že své geny nadobro vyřadili ze hry. Policejní detektiv Michael (Joseph Fiennes) a Siri (Winona Ryder), která dělá pro pojišťovnu, se vydávají pátrat po lidech, jejichž největším nepřítelem jsou oni sami. Ale postavit se blbosti možná není nejchytřejší nápad. Adepty na ocenění si zahráli také David Arquette, Juliette Lewis, Tom Hollander a Alessandro Nivola. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (179)

jefff 

všechny recenze uživatele

Darwinovy ceny jsou bohužel děsně fádní film, vlastně bez jakéhokoliv děje. Z vyloženě zajímavého tématu, kterým Darwinovy ceny jsou, se nepodařilo vytěžit vůbec nic. Chabý děj, zasmál (spíš jen usmál) jsem se za celou dobu tak dvakrát třikrát, což je na hodinu a půl k uzoufání málo, to se nasměji možná i víc, za tu dobu, koukáním z okna. Herci mě také nebavili. Ale abych jen nekritizoval, nenudil jsem se...a to je docela důležité, film má bavit a mě bavil i přes neduhy, kterými Darwinovy cany trpí. Snad někdo v budoucnu z tohoto velice zajímavého a vtipného tématu něco vytříská. ()

Haymar 

všechny recenze uživatele

Smrt nebyla nikdy tak vtipná... sice to není vůbec pěkné (a upřímně se za to stydím), ale u každého skonu jsem se vážně bavil. Smutné je na tom celém spíše jen to, jací exoti chodí mezi námi. Typicky průměrný film zvedají dobří herci a vůbec překvapivě vysoká koncentrace hvězd ve spoustě cameo roliček - včetně lehce trapného camea Metalliky... ()

Reklama

numi 

všechny recenze uživatele

Komedie, která postrádá humor. Nejvtipnější na celé téhle patlanině je totiž námět - samotná ústřední myšlenka Darwinových cen. Pokud pak něco aspoň trochu funguje ve filmu samotném, tak možná vzájemný vztah bývalého detektiva Michaela a postavy dokumentaristy, který se za žádných okolností nesmí vměšovat. Na této úrovni Darwinovy ceny mohou zůstat stát s hlavou zdviženou. Základní "dějová" linie už je jednou velkou tragédií postádající vše, co by se od od dobré komedie dalo čekat. A že by alespoň film mohl nadchnout svou absurditou? Nikoli. Samotná vybraná úmrtí jsou sice idiotská, ale idiotská tak moc, že působí spíše trapným dojmem. Film nemá šmrnc, styl a ani spád. Jde o několik rádoby vtipných skečů propojených dohromady tak nešikovným způsobem, že divákovu pozornost spíše odrazují, než přitahují. Ne,říkám, ruce pryč. A ani kvůli Winony se to nevyplatí skouknout... [duben 2007] ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Jedna z dosti povedených teenagerských komedií, která sice měla několik Achillových pat (naprostá předvídatelnost, méně humoru, než by bylo záhodno, nevyužití slibného potenciálu...), ale přesto obstála se ctí a dá se říci, že patří k tomu lepšímu, co tenhle (mnou poněkud přehlížený) žánr zatím vyprodukoval... Neurazí ani romantická dějová linie a když navíc přičtu hereckou anabázi samotného Lawrence Ferlinghettiho (jedna z klíčových scén zápletky se odehrává v jeho slavném sanfranciském knihkupectví...) a nejen hudební účinkování Metallicy, tenhle film náhle aspiruje téměř na čtyři hvězdičky... Ale přeci jenom...ten nevyužitý potenciál... Sekvence s raketovým pohonem byla skutečně velmi vtipná a povedená...:-) ()

Aelita 

všechny recenze uživatele

1. To, že žijeme a často i přežijeme, je spíše dílem světa než naší vlastní zásluhou, i když je nutné přiznat, že se nejčastěji snažíme k tomu přežití přispět. 2. Psychologie je v podstatě detektivní pátrání po motivech vědomí a působení nevědomí. Právě proto je tak zajímavá, protože se člověk při odhalování tajemství lidského jednání cítí jako pravý Sherlock Holmes. 3. Všeobecné rozšíření digitálních kamer a to, že se lidé s nimi sžili, umožnilo tvůrcům moderních filmů za prvé vyloučit vypravěče, tzv. voiceover, za druhé vtáhnout diváka do filmu a udělat z něj účastníka děje, a to velice jednoduchým způsobem – stačí dát kameru do rukou jednoho z hrdinů a nechat diváka dívat se přes její hledáček. V tomto případě to byl přímo dokumentarista, který dělal svůj diplomový film, čímž vznikal film ve filmu. Bylo zvláštní dívat se do oči hlavnímu hrdinovi, který se obracel na dokumentaristu, a poslouchat, jak ho oslovoval, protože mi pokaždé nějakou milisekundu trvalo, než jsem si uvědomila, že přitom nemluví přímo na mne. Stejná vzpomínka se mi vybavila z dětství, kdy jsem vyplázla jazyk na herce, upřeně se na mne dívajícího z televizní obrazovky, a pak jsem se vylekala, že mi přijde domů vynadat. Krátce řečeno je efekt přímého oslovení podmíněn podvědomým nastavením lidského mozku a reakce na to oslovení je v první okamžik vždy zcela automatická a autentická, z čehož těží všechny filmy podobné tomuto. A obzvlášť je to působivé u thrillerů a hororů jako třeba Blair Witch nebo Monstrum. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (4)

  • Príhoda o bývalom seržantovi letectva, ktorý si k autu primontoval rakety na tuhé palivo, patrí medzi vymyslené. Tento príbeh patrí medzi najznámejšie, avšak neskôr bolo zistené že ide len o mýtus a v skutočnosti sa nestal. (Smok)
  • Keď je Michael (Joseph Fiennes) v knižnici, objaví sa za ním muž čítajúci knihu s názvom "Darwinové ceny", čo je zbierka príbehov podobných tým vo filme. (beso74)
  • Vo filme sa objavili zábery z koncertu skupiny Metallica, v závere filmu si členovia kapely navyše zahrali menšiu scénku. (surfound)

Související novinky

Blbý a blbější, že to nevymyslíš

Blbý a blbější, že to nevymyslíš

15.05.2006

Slyšeli jste už někdy o Darwinovi? Charlesi Darwinovi, chlapíkovi, který formuloval evoluční teorii o vývoji druhů a různé další z toho odvozené práce, na něž připadl na Galapágách při pozorování… (více)

Reklama

Reklama