Reklama

Reklama

Epizody(6)

Obsahy(1)

Cyklus Manželské etudy vysílala Československá televize v roce 1987 a jednotlivé díly mapovaly život šesti mladých manželských dvojic od jejich svatby po dobu šesti let (1980 - 1986). Česká televize se spolu s režisérkou Helenou Třeštíkovou rozhodla na tento projekt navázat, vyhledat sledované páry a zaznamenat jejich současný život (1999 - 2005). Získaný materiál se stal nejen výpovědí o lidské psychice, ale také o současnosti a změnách, které s sebou přinesla doba po pádu totality. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (117)

petaspur 

všechny recenze uživatele

Na startu stálo šest pečlivě vybraných dvojic, které si právě před kamerou v budově Národního výboru řekly ANO. Potom už následoval manželský (většinou ne moc dlouho) život, který zvídavá kamera zachytila s neúprostnou přesností. Najvíc mě zaujalo zachycení toho, jak lidé slyší jenom to, co chtějí (ONA: Řekla jsem mu, že si už nikdy nesedne na motorku, protože jinak od něj odejdu. ON: Ona to nemyslí tak, že bych měl přestat závodit, jenom chce, abych si teď na chvíli odpočinul). Takhle nějak si představuju reality show, protože nikdo se nevydrží pětadvacet let přetvařovat. Jsou to skutečné příběhy skutečných lidí o vývoji vztahů mezi nimi. Vše je navíc natočeno brutálně syrovým způsobem. Má to neuvěřitelnou vypovídací hodnotu o žijících lidech. ()

Maras.L 

všechny recenze uživatele

Je zajímavé sledovat rozdíly ve stylu natáčení dokumentu tehdy a dnes. Nejvíce to pak vynikne, když se řeč dokumentu obrátí k politickým otázkám. Ty v první fázi vlastně ani nebyly položeny a proto v druhé části působí tak výrazně. Je také trochu škoda, že druhá část byla mnohem více věnována pouze manželovi a jeho úspěchu. Z tohoto hlediska byla starší polovina jistě zajímavější. ()

Reklama

Tomislav 

všechny recenze uživatele

5. díl mi trochu vzal vítr z plachet (díl, kdy "hlavní hrdince" na konci zemře dcera). To je přesně ta nepřenosná zkušenost, o které člověk říká: "kdo to nezažil, nedokáže si to představit"... a naslouchající si myslí, že si to dokáže představit a že je to fakt strašný. 5 minut, hodinu, jeden den, možná týden je z toho špatnej, ale pak už si na to jen občas vzpomene. Dotyčný, komu se to ale opravdu stalo, s tím žije zbytek svého života.. a v tomhle případě neuvěřitelně smutného života :-(. Tenhle dokumentární cyklus je fakt strašně silnej! Kam se hrabe blboučká reality show! ()

blondboss 

všechny recenze uživatele

Třeštíková sa vrátila pozrieť vyhliadnuté páry spred dvadsiatich rokov a emočne to naozaj vyšlo silne. Hlavne s tým ohľadom, ako v podstate v priamom prenose vidíte, ako ten čas rýchlo letí a ako sa jednotlivé osudy vyvíjajú. Musím priznať, že väčšina častí sa mi páčila, niektoré boli nudné a niektoré zas absolútne vyrazili dych a len nemo som čumel na telku. Tento dokument divákovi prinesie vskutku celistvý pohľad na to, čo je príčinou rozvodovosti a ako si ľudia naložia s vlastným životom. Klobúk dole. 80 % ()

Brinkley 

všechny recenze uživatele

Časosběrné dokumenty jsou zajímavé už samy o sobě, a pokud se jich ujme prvotřídní režisérka, jakou Helena Třeštíková bezesporu je (a která, když je přesvědčena o nudném výsledku své snahy, je schopna spálit i 83 hodin materiálu o Gottovi, shromažďovaných po několik desítek let), je o kvalitu postaráno. Nenechala jsem si ujít jediný díl. To, že jsem byla po každém z nich silně flustrovaná, je už věc jiná. ()

Galerie (39)

Reklama

Reklama