Reklama

Reklama

Příběhy železné opony

(pořad)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Důmyslná, nelidská, absurdní. Tak vypadala železná opona, která krátce po komunistickém puči v únoru 1948 začala vyrůstat na hranici mezi bolševickým táborem a demokratickým světem. Systém drátů, do nichž na mnoha místech pouštěli bdělí strážci hranic elektřinu, zátarasů a nášlapných min má na svědomí stovky životů. Nejen těch, kteří se pokoušeli dostat na druhou stranu, ale i těch, kteří se zbraní v ruce střežili výdobytky gottwaldovského socialismu. Pořadem provází a absurditu zrůdného politického systému komentuje Jaroslav Hutka. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (27)

farmnf 

všechny recenze uživatele

Všechny díly se mě velmi líbili až na tu písničku v úvodu. Debilní text nějakého moravana ze 17.tého století.  Závěrečný song je v pořádku. Moje rodina perzekuci komoušů zažila a já se marně snažil o emigraci. Nikdy to nevyšlo a zůstal jsem v tomto pitomém státu až do revoluce. Revoluce proběhla tak, že žádný z těchto hajzlů nebyl potrestán. To je vysvědčení našich politiků. Komu se tento seriál nelíbí, je buď komouš, nebo nic nepochopil. ()

BASE 

všechny recenze uživatele

dokumentárně středně až lepší../nakonec koho to dnes zajímá... je nás pár, jinak dílčí témata skvělá jen mi vadí ten takový tón .. jako že no jo, ale co dělat,hmmm/NEMÁ TO ŠŤÁVU a pak není to zas tak dávná historie, aby to muselo mít místy podobu dokumentu o hororech za I. sv. války no a pak a to především především ten mimostředný pan Hudka...(proč?) informativní hodnotu to ale nakonec však má a to dost vysokou... přestříhat a bude to daleko lepší..pane Novák ()

Reklama

sator 

všechny recenze uživatele

1. díl: Dráty, které zabíjely 2. díl: S kulkou v zádech 3. díl: Jiřina Štěpničková.4*. 4. díl: Dakoty míří na Západ 5. díl: Na koních ke svobodě5* 6. díl: Tank svobody 7. díl: Krtci pod ostnatými dráty 8. díl: Pancíř proti závorám 9. díl: Holit, stříhat , 10. díl: Útěk z blázince,11. díl: ,Let za svobodou, 12. díl: Útěk důstojníka, 13. díl: Chytněte ty Zátopky, 14. díl: Vlak svobody,  15. díl: Balon pro STB, 16. díl: Největší vítězství, 17. díl: Ptačí muž, 18. díl:  Jugoslávská cesta, 19. díl: Přeplavu i Dunaj. 20. díl: 21. díl: 22. díl: 23. díl: 24. díl: 25. díl: 26. díl: 27. díl: 28. díl: 29. díl: 30. díl: 31. díl: 32. díl: 33. díl: 34. díl: 35. díl: 36. díl: 37. díl: 38. díl: 39. díl: Příběhy železné opony ()

anderson 

všechny recenze uživatele

Vynikajúci cyklus minidokumentov, ktorý uvádza JAROSLAV HUTKA. V každej časti sa dozvieme jeden príbeh o vydarenom, či (oveľa viackrát) nevydarenom úteku československých spoluobčanov za železnú oponu. Desivé, ale poučné. Najviac mysteriózny bol príbeh poľskej starenky čo dokázala z "reichu" nepozorovane prejsť až do českého vnútrozemia, pričom jej príbeh nebol nikdy dostatočne objasnený. (21.2.2006) ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Tak nakonec i Jarda dostal v týví veřejnoprávní trafiku. Ani mě nepřekvapuje, že mu to za to stojí. Smutné konce rebela... Zvláštní je, že ani na oficiálních internetových stránkách ČT se nic nedozvíme o tvůrcích těchto >dokumentů< ... A tak o co že jde v tomhle pseudodokumentárním polohraném cyklu? Co že se to dá ve 13 minutách jednotlivého dílu osvětlit, vyšetřit, zdokumentovat? Vlastně prakticky NIC! Ale ono totiž ani o nic nejde. Je to jen zase další jednoduchý způsob, jak vypustit z ČT desítky milionů korun za NIC. - - - Jó to se domluvijó borci ze Štatlu s ostravskéma cipama - a už to sype. To snad ani za starýho Drahoša neuměli kémoši takhle vydělávat love... Koncesionáři to zaplatí, regionální klony odfajknou činnost, o škváru se tiše podělíme... - - - Neuvěřitelná výše hodnocení zde na ČSFD v porovnání například s brilantními dokumentárními(!) filmy z tvorby BBC je zarážející. No, možná není tak složité najít zakopaného psa, stačí mrknout na některé ty konkrétní hodnotitele... ()

Zajímavosti (5)

  • Každý díl začíná písní Jaroslava Hutky „Pojď se mnou, milá“ a končí písní „Náměšť“. (sator)

Reklama

Reklama