Reklama

Reklama

O Kanafáskovi

(seriál)
Animovaný / Rodinný
Česko, 2004, 26x8 min

Obsahy(1)

13-dílný animovaný seriál "O Kanafáskovi" vypráví příběh o přátelství malého chlapce Jonáše a jeho věrného kamaráda, kterým není nikdo jiný než v noci "oživlá" peřina Kanafásek. V pohádkách je skoro vše dovoleno, a tak autorka námětu Eva Papoušková rozehrála plejádu etud plných dětské fantazie. Na hradě Snovíz potkáme nejen "čaroděje snů" Snivce, ale i další roztodivné pohádkové bytosti jako je Chrupoun, Spinkalka a "noční skřítci" Usínálci. A když do děje vstoupí Jonáš a Kanafásek, mají děti o zábavu postaráno. Autorkou scénáře, výtvarnicí a režisérkou kresleného seriálu je Galina Miklínová. Komentář namluvil Jaroslav Dušek, hudbu složil Petr Ostrouchov, kameramanem je Zdeněk Kovář a střihačkou Věra Benešová. Projekt vznikl ve Studiu Bratři v triku (KF a.s.).

Názvy jednotlivých epizod:  1. Jak se potkali
2. Jak byli zvědaví
3. Jak hráli fotbal
4. Jak sháněli panenku
5. Jak trhali zub
6. Jak hledali bráchu
7. Jak přáli k narozeninám
8. Jak letěli na pouť
9. Jak se vsadili
10. Jak chytali bobra
11. Jak závodili
12. Jak byli mrňaví
13. Jak hledali kočku
14. Jak šli do školy
15. Jak letěli do nemocnice
16. Jak spolu plachtili
17. Jak nespali v knihovně
18. Jak spolu skákali
19. Jak sháněli dárek
20. Jak hledali tatínka
21. Jak zachránili křečka
22. Jak jezdili na koni
23. Jak jeli ve vlaku
24. Jak byli v divadle
25. Jak sháněli pejska
26. Jak se spolu loučili (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (35)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Ano, vypadá to hrozně (druhá - nebo možná třetí - řada z roku 2011 vypadá stejně, tudíž "drží výtvarný styl"), ale to je "bohužel" asi tak všechno, co se dá večeníčku o Kanafáskovi vytknout. Schématický úvod se zákeřně chytlavou písničkou kupodivu vždy následuje originální příběh, ve kterém se děje přesně takový druh fantazijních nepřístojností, aby to diváka neuráželo a odpovídalo tomu, že je to večerníček o tom, jak nad uspáváním dětí bdí skřítkové, z nichž jeden je titulní duchna, a je mezi ostatními pěkný "renegát";) První pohled je dost odrazující, ale stačí tomu dát šanci. Hudba Petra Ostrouchova je víc než příjemně živá, a díky dění na obrazovce se vám může podařit zapomenout i na to, do jakých končin se během let odebrala mysl Jaroslava Duška, což už je něco:) 70% ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Má uspávací peřina již několik desetiletí spolehlivě funguje v kteroukoliv denní či noční dobu a nic na tom nehodlám měnit. Když se totiž občas s dětmi mrknu na tuhle neposednou peřinu zvanou Kanafásek, tak si tiše mumlám cosi o pitomém večerníčku a následně usínám nudou. Z toho soudím, že Kanafásek svou úlohu splnil, ale mne tedy pobavit nedokázal. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Lietajúce periny a vankúše. Podarený je odkaz vo večerníčku na iný večerníček: na Maxipsa Fíka v podobe plagátu na stene detskej izby, aj nápodoba známych ukláňajúcich sa Bratrov triku v závere každej epizódy. 70%. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

"Na Snovízu na hradě, bydlí skřítků habaděj,/ uspávači malí, na cestu se balí, tam kde děti dováděj./ Peřiny hned vystřelí, do zlobivých postelí,/ když po dětech drapnou, tak jim pusy sklapnou, /usnou i když nechtěly. /Když spí děti v postelích, skřítkové jsou veselí, / má to jeden háček, rošťák Kanafásek, / zase dneska rozbalí." Nápadité vyprávění, ve kterém Duškův hlas zůstává lehce v pozadí, o to víc vystupují dobrodružství Jonáše a uspávací peřiny Kanafáska. V navazujících dílech tvůrci vhodně využili i nové akttéry - Jonášova bratra a kočku. A hravost je patrná i na titulcích (např. Kanafáskovo ťukání na obrazovku). Scénář: Galina Miklínová, hudba: Petr Ostrouchov.------------- Scénář ke 3. řadě: Pavel Šrut. ()

UncleG 

všechny recenze uživatele

Obsahově docela v pohodě večerňajz. Ale po výtvarné stránce neskutečně protivná záležitost. Stylizace postaviček nepřekonatelně odpudivá, bez smyslu pro proporci nebo prostor, backgroundy odfláklé, barevnost ušmudlané nic aneb "šudly-mudly pastelka". Navíc všechny postavy nepřetržitě otvírají huby plný tisíce malinkejch zubů, což je divácky příjemný asi jako si brousit oční bulvy šmirglpapírem. A Jarda Dušek s tím svým unylým voiceoverem tomu taky zrovna nepomoh... Adolfe Borne, vraťte se zpátky... Prosím. ()

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele

Kanafásek má celkem slušně našlápnuto navázat na tradici večerníčků dob minulých. Přestože animace Galiny Miklínové (mimochodem ilustrovala první česká vydání Harryho Pottera) působí zvláštním dojmem, alespoň je originální, navíc to celkem sympaticky namluvil Jaroslav Dušek. (1 323.) ()

otík 

všechny recenze uživatele

Příběhově docela ujde, hlasy i hudba povedené, animačně hrozné, hlavní hrdina Kanafásek totálně nesympatický. ()

Samuel7 

všechny recenze uživatele

Nejošklivější večerníček, co si pamatuju. Tak odporně nakreslené postavy by mně osobně, jako dítě přivolaly noční můry, a pokud už ten večerníček budete někdy muset zhlédnout celý, budete si pravděpodobně přát onu spací hvězdu. Víc než jednu hvězdičku nemůžu dát, a i ta je s odřenýma ušima. ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Večerníčky po přelomu tisíciletí už začaly mírně ztrácet na kvalitě a ne každá animace, jež se snažila být originální, se ukázala být jako vhodná nebo inovativní. Ale stejně jsem tu divokou peřinu měl rád. ()

ravalah 

všechny recenze uživatele

Zlata era vecernicku uz skoncila...dnes vyhrava nizkorozpoctovost. I kdyz tenhle se da povazovat jeste za jeden z tech lepsich. ()

štísko 

všechny recenze uživatele

Přestože nejde o večerníčkové veledílo, tak přeci jen o něco vybočuje směrem do plusu. A čím častěji ho vidím, tím víc se mi i líbí. Tak tři plus by bylo akorát. ()

Billie777 

všechny recenze uživatele

"Na Snovízu na hradě, bydlí skřítků habaděj, uspávači malý, na cestu se balí, tam kde děti dováděj. Peřiny hned vystřelí, do zlobivých postelí, až po dětech drapnou, tak jim pusy sklapnou, usnou ikdyž nechtěly... Kanafáska ne! Kanafásek je největší uspávací peřina co máme. Na Jonáše nic slabšího neplatí!" ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Sám jsem zvědav až budou děi mluvit, co mi řeknou, když se jich zeptám, zda se jim tyhle postavičky líbí. Mě tedy ne. ()

Reklama

Reklama