Reklama

Reklama

Když mu bylo sedm let, odebrali ho matce a podrobili drsnému vojenskému výcviku. O třicet let později musí král Leonidas, vládnoucí řecké Spartě po boku milované manželky Gorgo, čelit děsivé hrozbě. Král Xerx požaduje, aby se mu Sparta podřídila, Leonidas však posly bez milosti shodí do studny. Je odhodlán bránit svou zemi i navzdory nepříznivým věštbám. Nikdo netuší, že věštbu zaplatil Thérón, který se spřáhl s Xerxem. Když rada odmítne Leonidovu výzvu, shromáždí král tři sta odhodlaných bojovníků a vydá se s nimi k pobřeží, aby se v úzké soutěsce Thermopyly postavil mnohonásobné přesile. Připojí se k nim také Arkaďan Daxos se svými vojáky. Zatímco se muži připravují k boji, Gorgo, kterou jeden z radních varoval před zrádným Thérónem, se snaží přesvědčit radu, aby Leonidovi vyslala na pomoc posily. Leonidas odmítne s Xerxem vyjednávat. Svou zemi nevydá do rukou nepřítele. Sparťané beze ztrát odrazí první perský útok. Zatímco Leonidas znovu odmítne s Xerxem vyjednávat, Gorgo se s velkým sebezapřením poddá Thérónovu chtíči, ve snaze získat ho na svou stranu. Podlý rádce ji však opět zradí. Zradí také uražený Efialtés, který Xerxovi ukáže, kudy by se jeho vojsko mohlo dostat Sparťanům do zad. Leonidas se odmítne vzdát, a tak se schyluje k rozhodující bitvě. (TV Nova)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (2 015)

Marigold 

všechny recenze uživatele

Pro mě naprosto nestravitelná směsice patosu, debilních dialogů a pseudo-artového obrazu, který kromě sytých barev a zpomalovaček nenabízí nic zajímavějšího než cihličky vymakaných sparťanů a sem tam pěknou kompozici. Snyder je absolutní maniak, kterého víc než narativ samotný rajcují různé efektíčky, doplňky a kudrlinky, kvůli kterým z mého pohledu film nemá tempo, výbušnost a ani zbla smyslu. Komiksově úderné kecy o svobodě a budovatelské proslovy ve stylu poslední bitva vzplála mě nekonečně iritují a akční scény nudí svojí sterilitou a absencí slušného choreografického nápadu. Ať se na to dívám, jak se na to dívám – vskutku idiotské dílo, dobré tak pro výrobu bojovných hesel hokejových týmů... ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Učili je nikdy neustupovat, nikdy se nevzdávat. Když padnou na bojišti za SPARTU, získají tu největší slávu.....“ Vizuální orgie připomínající obrazy Borise Vallejo - toto přirovnání mi připadá nejtrefnější. Choreografie je díky zpomaleným záběrům velice zajímavá. Zaostává jen příběh. Ale přes to se lehce přenesu. Co jsem očekával, to jsem dostal. Hrdinský epos, pohádku, na kterou se dobře dívá. Víc to nemíním ,,pitvat".... AGÓGÉ.... ()

Reklama

Psema 

všechny recenze uživatele

Nádherně nasnímané, ale k čemu to je, když se Millerovy a Snyderovy vize rozchází a vzájemně se mlátí po hlavě. Nově napasované scény s původní verzí nejdou moc dohromady, jelikož se Snyder nedokázal rozhodnout, jestli 300 natočí jako čistě akční film, bez jakékoliv hlubší myšlenky a nebo mu vtiskne duši. Výsledek je někde uprostřed, kdy jsem se 90 minut díval na hezké, stylové záběry, ve spomaleném záběru vynikající nad vším ostatním, ale nic se mě nedotýkalo uvnitř. Občas mě sice pohladilo scénáristické pero, kdy se ukázalo pár hlubších dialogů a scén, jenže vše je poráženo machistickou akcí a "tupostí". Pokud by Snyder více využil své schopnosti a vložil do výsledku více svých nápadů (viz. finální scéna), které dokáží ukázat duševní jádro, byl bych nadšen. Takhle mi zůstává jen ta vizuální onanie, kterou si však můžu užít v traileru a zabere mi 2 minuty, místo 2 hodin. ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Ten zatraceně cool look se mi okoukal už po první bitvě a to je to nejhorší, co se vám může stát. Nic jiného totiž Třístovka nenabízí. Chápu, že v komiksu to taky komplikovaností příběhu zrovna nehýřilo, ale tohle už byla vyložená šablonovitost (pošlou týpky, sparťani je vymlátěj, kecací vložka ze sparty, pošlou jiný, sparťani je taky vymlátěj, další kecací vložka... a tak furt dokola dokud už je prostě nevymlátěj). Vizualně krásné, příběhově prázdné výjevy... to je pro mě na hit sezóny málo. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Zacka Snydera mám velmi rád za Watchmeny a Úsvit mrtvých (Soví strážci a Sucker Punch slibují taktéž velké věci), ale 300 bylo politování hodné šlápnutí vedle. Vizuálně vymakaná historická řežba (na můj vkus ale příliš digitální a umělá), která se k vlastní smůle bere stoprocentně vážně. Gerarda Butlera subjektivně pokládám za jednoho z nejméně sympatických herců vůbec, jeho hrdinské proslovy ve mně měly tendence vyvolávat záchvaty smíchu. Tohle není Sparta, tohle je špatný vtip. ()

Galerie (117)

Zajímavosti (101)

  • Výroba masky obra trvala týden a půl. (Witta)
  • Předlohou k filmu byl stejnojmenný komiks Franka Millera, který má na svědomí například komiksy „Sin City“. Jeho vizuálně propracovaný příběh „300“ získal tři prestižní ceny Eisner: za nejlepší minisérii, scenáristu/výtvarníka a Millerova spolupracovnice Lynn Varley byla oceněná za vybarvení jeho kresby. (imro)

Související novinky

Gerard Butler chce zachránit svět

Gerard Butler chce zachránit svět

27.06.2020

Herec Gerard Butler patří v Hollywoodu už řadu let k akčním jistotám. Nehraje sice v těch největších blockbusterech a jeho filmy v kinech čas od času šeredně vyhoří, hvězda snímků 300 nebo Pád Bílého… (více)

Sin City míří do televize

Sin City míří do televize

01.06.2017

Drsná comicsovka Sin City - město hříchu vydláždila v roce 2005 cestu ke Třístovce a k Watchmenům. Fanoušci ihned volali po dvojce, Robert Rodriguez s ní ale otálel dlouhých 9 let a nakonec vydělala… (více)

Romeo a Julie: Bitva u Verony

Romeo a Julie: Bitva u Verony

22.03.2015

Dopočítat se filmových zpracování nejslavnějšího Shakespeara není vůbec jednoduché. Adaptací jsou vyloženě desítky, v paměti ale nejspíš máte tu od Baze Luhrmanna a možná podivnost Tromeo and Juliet… (více)

Legendary a Warner: Velký hollywoodský rozvod

Legendary a Warner: Velký hollywoodský rozvod

19.08.2013

Produkční společnost Legendary Pictures založil v roce 2000 „vlk z Wall Street" Thomas Tull poté, co shromáždil 500 milionů dolarů z kapes soukromých investorů. Legendary podepsalo smlouvu se studiem… (více)

Reklama

Reklama