Reklama

Reklama

Sovětská sborná - rudá mašina

(TV film)
  • Švédsko CCCP Hockey
všechny plakáty

Obsahy(1)

Ve své době nejlepší a neporazitelní. Pětice mužů se stala národními hrdiny - Krutov, Larionov, Makarov, Fetisov a Kasatonov. Vývoj ve světě způsobil rozpad sovětského impéria. Byli to nejlepší přátelé, ale nakonec se rozdělili. Čtyři z nich vystupovali proti sovětskému systému. Ten konflikt je stále živý, ale prozatím ustoupil stranou, jelikož nové Rusko se snaží obnovit své postavení hokejové velmoci. Kapitánem sovětské sborné byl Sláva Fetisov. Dnes má své místo na vrcholu mocenské pyramidy - jako ruský ministr sportu. Do jeho nového resortního týmu stále patří extrovertní a družný Sergej Makarov. A také plachý a loajální Vladimír Krutov. Kdyby někdo před 20ti lety sliboval Igoru Larionovovi dlouhou a úspěšnou kariéru v kanadsko-americké NHL, považoval by to zřejmě za špatný vtip. Tenhle vynikající hokejista měl vždycky svoji hlavu. Už ve škole se dostával do potíží, když ve slohové práci vyjádřil kritický postoj k sovětské vlasti. A přece se stal jedním z nejoslavovanějších národních hrdinů. Ještě nedávno nastupoval v dresu Red Wings. Zato Alexeji Kasatonovi život v CSKA, v Ústředním armádním sportovním klubu, zcela vyhovoval. Armádní hokejový tým a jeho trenér Viktor Tichonov se pro něj stali druhou rodinou. Ale také on se nakonec vydal hledat štěstí v Americe. Po boku hlavního národního trenéra Tichonova se objevoval velice rád i v novodobých dějinách ruského hokeje. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (14)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Druhá místa znamenají neúspěch, který může národ připravit o prestiž a trenéra o práci." Budu se trošku opakovat, ale první pětka ЦСКА Mосква ve složení 2 Вячеслав Фетисов, 7 Алексей Касатонов - 24 Сергей Макаров, 11 Игорь Ларионов, 9 Владимир Крутов mě v osmdesátých letech neskutečně štvala. S odstupem času jsem však zjistil, že nikdy nikdo v historii ledního hokeje nehrál tak fantastický hokej jako oni. Ono taky 11 měsíců žít na Baze a mezi vítěznými zápasy trénovat, trénovat a potom ještě trochu trénovat, by možná udělalo šampiona i ze mě. Ne neudělalo, já jsem pan Bebíčko, který by to nezvládl, ale do checking line Vanuatu bych se určitě dostal. Ale zpět k dokumentu, který život této pětice ukázal docela slušně, ale přesto mi v něm chyběla vzpomínka na legendárního brankáře Владиславa Третьякa, který jim spolehlivě kryl záda a dále byla zcela opomenuta Makarovova léta v Calgary či Larionovo řádění ve Vancouveru. A o složité cestě kolektivně hrajících Rusů mezi individuální sobce v NHL dokument zcela pomlčel, takže tuto mezeru vyplňuje až jeho o deset let mladší následovník Red Army. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Jednolitý šik a chlouba CCCP – sovětská hokejová zborná – z níž nejvíce zářila jména božské pětice: Makarov, Larionov, Fetisov, Krutov, Kasatonov a trenér Tichonov. Mistři ledního hokeje a skutečně unikátní hráči. Nebýt sovětské diktatury (v čemkoliv včetně sportu), nemuseli být tak jedineční .. nebýt oné diktatury, mohly být dávno mnohem víš. ()

Reklama

vander19 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument zachytávajúci podstatu a výrobu sovietskych zlatých medailý. Otvorené rozprávanie všetkých členov slávnej päťky zbornej, pred ktorými sa klaňal celý svet. Opis ich života, tréning, ale aj zobrazenie Tichonova ako psychopata. 4. fázové tréningy a chuť po slobode resp. vyskúšanie si života v NHL. Netušil som, že sa niektorí členovia tohto tímu vôbec nemuseli. ()

ravenir 

všechny recenze uživatele

Fajnový dokument, super vidět, jak dnes vypadají dřívější modly sovětského sportu, obzvlášť do očí bijící je přeměna Makarova. Výborné je vykreslení doslova nelidských podmínek tréninkových metod na "baze", ale očekával jsem trochu víc hokejových akcí, než jen nějakých pět, které se pořád opakovaly dokola. ()

Wiikii 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument, kde si přiblížíme život slavné hokejové pětky (Fetisov, Larionov, Krutov, Makarov, Kasatonov). Co museli prožívat, jaký to mělo dopad na jejich život a následný konec, u kterého nakousneme politickou stánku věci, jež měla důležitou část v tomto příběhu. Nemohu zapomenout ani na "šestého hráče" Tichonova, který ve všem hraje důležitou roli až do dnešní doby. .. Dobře podané, možná i díky tomu, že se toho ujali Švédové a né Rusové. .... HODNOCENÍ: 77% (4*) ()

Zajímavosti (1)

  • První řada ruské sborné Makarov - Larionov - Krutov - Kasatonov - Fetisov je dodnes považována za nejlepší řadu v historii ledního hokeje. (Lajty)

Reklama

Reklama