Reklama

Reklama

Poslední spravedlivý

  • Kanada The Last Just Man
Kanada, 2002, 70 min

Režie:

Steven Silver

Obsahy(1)

Ani brigádní generál Romeo Dellaire, který v roce 1994 velel mírové misi OSN ve Rwandě, nemohl zabránit hrůzostrašné genocidě, při níž zahynulo 800 000 Afričanů. (oficiální text distributora)

Recenze (40)

evulienka3 

všechny recenze uživatele

"My ľud spojených národov, odhodlaní uchrániť budúce pokolenia pred metlou vojny, ktorá dvakrát v priebehu nášho života priniesla ľudstvu nevysloviteľné strasti,...a pre tento cieľ pestovať znášanlivosť a žiť spolu navzájom v mieri ako dobrí susedia,...rozhodli sme sa zjednotiť svoje úsilie, aby sme dosiahli tieto ciele." Veľmi užitočná organizácia a fakt sa im to darí dodržiavať, len čo je pravda! 95%. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

KDE JE VŮLE, TAM JE CESTA....... /// Jak to, že nás nedokázal ochránit? Jak mohli opustit naše děti? Rok 1994, generál Romeo Dallaire velí mírové misi ve Rwandě. Misi, která má mír zachovat, ale NETVOŘIT! Misi, která měla sloužit k podpoření procesu stabilizace a všechny státy chtěli, aby byla levná a bez pytlů s mrtvými. JAK TO TENKRÁT BYLO a proč na konci mise UNAMIR bylo přes 800 000 mrtvých? Kam sahají kořeny nenávisti mezi Hutui a Tutsii? Jaký to je, když vraždí soused souseda, učitel žáky, kněz farníky? Výbornej dokument, bez hluchých míst a s maximem zajímavých informací občas donutí k ironickýmu úsměvu. Jako by to po těch letech byl jen špatnej vtip a ti ,,nahoře“ měli podivně zvrácenej smysl ,,pro humor“. (Nebo realitu?) GENERÁL ROMEO DELLAIRE OPUSTIL MISI VE RWANDĚ SE VZTYČENOU HLAVOU. (Já bych dokonce řekl, jako hrdina!) A nedivím se, že člověk, který prožije to co on, bude už navždy slyšet onu kakofonii sténání, pláče a výkřiků... /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Zajímají mě ,,klíčové“ okamžiky dějin. 2.) Nejsem si jistej, jestli jsou Ghaňané dobří spojenci. 3.) Zjistím, jak OSN bojuje proti přelidnění planety. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ ** ()

Reklama

V.Silver 

všechny recenze uživatele

Dokument, který oproti hollywoodskému zpracování "Hotel Rwanda" nabízí pohled na to, jak se věci skutečně staly, přímo s účastníky dění - především rozhovory s gen. Dallairem jsou velice emotivní. Pokud vás víc zajímá, co se stalo ve Rwandě, doporučuju místo obligátního "Hotel Rwanda" spíše adaptaci Dallairových vzpomínek "Shake Hands With The Devil" a právě tento dokument, jako dokreslení toho, jak proběhla celá genocida, v jaké pozici byl Dallaire a co (ne)dělala OSN. ()

Tunri 

všechny recenze uživatele

Bojím se, že se dokument nedá nějak precizně okomentovat. Musím říct, že jsem ráda, že je někde vyobrazena i druhá tvář slavné OSN. Generál D. je hrdinou naší doby a je to právě on, kdo celým masakrem stále trpí a vlastně by se ho to vůbec netýkalo, pokud by zůstal v Kanadě. Hotel Rwanda jsem ještě neviděla, ale zítra to napravím - na doporučení předchozích komentářů. ()

krapek 

všechny recenze uživatele

Priznám sa, že ako človek, ktorý toho veľa o histórii nevie, som od tohto dokumentu očakával dokumentárne spracovaný Hotel Rwanda. Miesto toho som dostal autentický dukument, v ktorom sám aktér tejto hrôzy veliteľ Roman Dellaire predkladá celý príbeh, tak ako sa skutočne stal. V niektorých momentoch zostáva rozum stáť nad politickými čachrami a zbytočnou byrokraciou. Stať sa toto v Líbyi, Iraku či Kuwaite, už je tam milión vojakov a z nich isto najviac z tej supermierotvornej USA, ktorá v tomto prípade ukázala v plnej paráde, ako veľmi im v skutočnosti ide o mier. Žeby Rwanďania doplatili na to, že nemajú ropu? Úbohosť. Výborný dokument. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama