Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Napínavá pohádka byla inspirována starou, nepříliš známou pověstí o Andělské hoře na Karlovarsku. Alvína (S. Postlerová), princezna anglická, utíká z královského dvora se svým milým, nalezencem Ursinem (M. Vašut), do dalekých Čech. Ursinovi je však brzy jeho panství na Andělské hoře malé a princezna už není jediná žena, která ho zajímá. Když anglický král (L. Munzar) zjistí, kde se jeho dcera nachází, vydá se i s vojskem Andělskou horu dobýt. Chce získat zpět, co je mu nejdražší, svoji milovanou dceru. (Česká televize)

(více)

Recenze (29)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

O Ursinovi, blbé princezně a cikánském reji by se to mohlo jmenovat. Za podklad příběhu slouží pověst, kterou můžete najít v různých sbornících (např. Pověsti českých hradů a zámků). Troufám si říct, že by se tam našly i příběhy vhodnější pro zfilmování v pohádkovém formátu. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

V daleké Anglii si král hřál na prsou zmiji v rouše medvědím, nalezence Ursina, do kterého se zamilovala králova dcera. Princezna Alvína měla kromě Ursina taky ráda jezevčíka. Komu připadá hora jménem Andělská povědomá, ať si vybaví, jak "zabili, zabili, chlapa z Koločavy ...." ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Na začátku mne trochu polekalo, zda nepůjde o dokument, jestli jsem se nespletl, a následně, jestli to nebude nějaký ekologický pořad Chcete mě? o pejscích, ale ani pak, když konečně jezevčík začal vyprávět a pochopil jsem smysl toho, ukázat nám Andělskou horu dnes, nešlo o pohádku. Spíše to připomíná nějakou irskou baladu, jenže na to zde bylo málo mrtvých a málo krve. Celkově mi motivace postav unikaly, proč chtěl Vašut za manželku Postlerovou, a pak ji nechtěl, to také ne zrovna dávalo smysl, okouzlení cikánkami, ou jé, české království v komentáři jako nějaký zapadákov (jako vážně? Karel IV. nebo Jan Lucemburský, Václav II. či Habsburkové byli v Anglii málo známí?), pokus o vraždu přes otrávené víno jako v Císařově pekaři, a nakonec takový konec nekonec. :-( ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Ještě, že je Marek Vašut dost výrazný herec. Ten svou rolí tento příběh táhne vzhůru. Jinak by tu bylo zbytečné úplně všechno. Žádná šťáva, žádné velké napětí. Na romantický příběh moc příkré a strohé. Zvraty v ději taky nebyly zrovna dvakrát překvapující. Navíc mi to přišlo mnohem delší než je uváděná stopáž. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Čekala jsem hezkou romantickou televizní pohádku, kterých se u nás točilo poměrně dost. Tohle bylo bohužel příliš strohé, nudné, vhodné spíše na divadelní prkna. Vašutovi ale záporné role sedí a jezevčík - vypravěč byl velmi roztomilý :). ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Jedna hvězdička je za dokumentarní záběry zříceniny hradu Andělská hora. Jinak byla pověst natočená příšerně, stejně jako příšerně přehrával Marek Vašut. A odpustit takovou drobnost, jako že vás partner chtěl otrávit? Panebože. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Moderní začátek a konec lemuje historickou legendu o anglické princezně, která byla unesena svým milencem a skončila v Čechách u Andělské hory. Marek Vašut se zase vyřádil v záporné roli, zbytek hereckého ansáblu spíše průměr. O pohádku zde v pravém slova smyslu nejde, děti to nezaujme, navíc Simonova hudba je tradičně hrozná. Pro dospělé ale zajímavý pohled na anglickou legendu. Hudba: Ladislav Simon ()

Bohemák 

všechny recenze uživatele

Netušil jsem, že by se mělo jednat o pohádku a ona to nakonec ani pohádka nebyla. Protože to nemělo klasický dobrý konec a trošinku tam zemřel mladý hrdina. Divná směska žánrů. Ale herci a psí roztomilost celkem na úrovni... ()

DaliGala 

všechny recenze uživatele

No jako nepřišlo mně to úplně vhodné jako nedělní pohádka na čt pro děti po obídku. Obecně mě to pro děti moc nepřišlo... ale ani pro dospělé. A nepochopila jsem závěrečné poselství, které znělo nějak jako: jsou horší věci než špetka jedu... takové hry o trůny by čr před 20 lety ()

bloodcountes 

všechny recenze uživatele

No nepíše se o tom, že by to měla být pohádka, ale film. Film to teda fakt byl, to je pravda. takový krátkometrážní a chudokrevný, bez napětí a katarze, s přehrávajícím, ale krásným Vašutem, nádhernou sošnou Postlerovou, vynikajícím Munzarem, joztomijou Maciuškou a ještě joztomijejším jezevčíkem:) Příběh by snad mohl sloužit jako archetyp situace, kdy nekontrolovaný a nezpracovaný mindrák vede až k smrti, kdyby (pohádkově) nezasáhl do nepohádkového příběhu jezefčík. Takhle to bylo takové....mno prostě divné. Nicméně kdyžř se teď dívám, že tohle spáchala Siomnová, tak tenhle kus výrazně převyšuje její pásovou produkci televizních pohádek, pohádkových a jiných jakoby pohádkových filmečků. Už jenom kvůli těm exteriérům. . ()

Pitryx odpad!

všechny recenze uživatele

Takže, jestli jsem dobře pochopil, král Ursina nalezl jako batole. Sám to říká. Když tedy Ursin věděl, odkud je, proč se nevrátil domů? A když to nevěděl, což asi ne, kde přišel k tomu hradu v Čechách? A jak se přeplavili? Prostě nesmysl jako kráva, ale je pravda, že je tato studiovka určena dětem, a ty nad tím bádat nebudou. Nestoudně blbá pohádka, která měla být natočena jako divadlo, a bez toho trapného psa. A navíc mne naštvali v obsazení, Pleštilová jako cikánka, tím to pohnojili dokonale. A pár exteriérových záběrů to nezachránilo. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Možná se příběh odehrává podle pověsti, je to ale takový nezáživný děj, který nenadchne. Zpočátku hodný muž, po kterém princezna touží, se stává grobiánem, aby ji nakonec vysvobodil její otec a její věrný pes. A vypravěčem je právě pes v moderní době? To mi k pohádce nesedí. Ke cti snad jen přičíst to, že se neodehrává jen ve studiu. Jinak podle mého názoru ale hapruje scénář. Pohádka mě krajně nebavila. ()

Reklama

Reklama