Reklama

Reklama

Sběratelé kostí

(seriál)
Trailer 1
Komedie / Krimi / Drama / Mysteriózní / Romantický
USA, (2005–2017), 176 h 8 min (Minutáž: 40–86 min)

Tvůrci:

Hart Hanson

Režie:

Ian Toynton, Dwight H. Little, Jeannot Szwarc, Chad Lowe (více)

Hrají:

David Boreanaz, Emily Deschanel, Michaela Conlin, T.J. Thyne, Tamara Taylor, John Francis Daley, Eric Millegan, John Boyd, Jonathan Adams, Patricia Belcher (více)
(další profese)

Série(12) / Epizody(245)

Doktorka Temperance Brennanová je vysoce kvalifikovaná forenzní antropoložka, která pracuje v Jeffersonově institutu a kromě toho píše romány. Když selžou standardní metody identifikace těla, když jsou ostatky tak silně rozložené, spálené nebo zničené, že to kriminalisté vzdají, orgány činné v trestním řízení povolávají Brennanovou a spoléhají na její nadpřirozenou schopnost číst stopy zanechané v kostech oběti. Většina orgánů činných v trestním řízení si nedokáže poradit s inteligencí Brennanové, její touhou po pravdě ani s tím, jak se bezhlavě vrhá do každého vyšetřování. Zvláštní agent FBI Seeley Booth je výjimkou. Bývalý armádní ostřelovač Booth nedůvěřuje vědě a vědcům, „šilhavcům“, jak jim říká, kteří se, když jde o řešení zločinů, zabývají fyzickými důkazy. Ale ani on nemůže popřít, že kombinace jeho sociální inteligence a vědeckého důvtipu Brennanové z nich dělá skvělý tým. (Disney+)

(více)

Zajímavosti (74)

  • Dvě série seriálu natáčela představitelka antropoložky Emily Deschanel (Temperance Brennan) během těhotenství, což tvůrci zakomponovali do seriálu. (Narcis)
  • Obsazení hlavních rolí nebylo zrovna jednoduché. David Boreanaz (Seeley Booth) se rozhodoval několik týdnů, než tuto roli přijal. Byl totiž v té době už tak slavný, díky seriálům Buffy, přemožitelka upírů (od r. 1997) a Angel (od r. 1999), že si mohl vybírat jen ty nejlepší role. Emily Deschanel (Temperance Brennan) nebyla tak známá (hrála jen menší role ve filmech), a tak musela jít kvůli své roli na casting. Roli nakonec dostala díky tomu, že se před Davidem Boreanazem nebála. (Narcis)
  • Spin-off k seriálu se jmenuje Šestej smysl (od r. 2012). (ČSFD)
  • U postavy FBI agenta juniora Jamese Aubreyho (John Boyd) existuje spekulace, jestli on a Arlo Glass z 24 hodin (od r. 2001) jsou stejná postava. Oba seriály jsou z produkce studia Fox a oba hrál stejný herec. Tím pádem vzniká teorie o Aubreyho životě předtím, než se dostal do FBI. Může se to týkat i ostatních seriálů od Foxu, kde John Boyd hrál. Tedy Doteky osudu (od r. 2012), Kravaťáci (od r. 2011) a Hranice nemožného (od r. 2008). (ČSFD)
  • Existuje fanouškovská teorie, že agent Booth (David Boreanaz) je reinkarnace upíra Angela, kterého hrál David Boreanaz v seriálu Buffy přemožitelka upírů (od r. 1997) a v jeho spin-offu Angel (od r. 1999). Tvůrci to vyvrátili. (ČSFD)
  • Speciální agent Seeley Booth (David Boreanaz) je fanouškem pensylvánského týmu amerického fotbalu Pittsburghu Steelers, jehož znak má vyobrazen na svém černém hrnku v kanceláři FBI a také pensylvánského hokejového klubu Philadelphia Flyers, jehož triko měl v seriálu několikrát na sobě a jehož znak také nakreslil na sádru Wendella Braye (Michael G. Terry), když měl zlomenou ruku. (Koldyn)
  • Jeffersonův institut, ve kterém se nachází laboratoř, ve skutečnosti neexistuje. Jeho existence v seriálu má představovat Smithsonův institut ve Washingtonu DC. Exteriéry Jeffersonova institutu v seriálu jsou ve skutečnosti The Natural History Museum v Los Angeles. (Tunri)
  • Autoři používají zvláštní knihu, do které zapisují všechny vraždy, zbraně a motivy, které se v seriálu objevily. (MissVivi)
  • Eric Millegan, který hraje studenta postgraduálu Zacka Addyho, jenž je o několik let mladší než ostatní vědci, s nimiž pracuje, je ve skutečnosti o rok starší než T.J. Thyne (Dr. Jack Hodgins), o dva roky starší než představitelka jeho učitelky Emily Deschanel (Dr. Temperance Brennanová) a o čtyři roky starší než Michaela Conlin (Angela Montenegrová). (HappySmile)
  • Seriál je inspirován životem soudní patoložky a spisovatelky Kathy Reichs, která je současně také producentkou seriálu. Kathy Reichs je zároveň jméno hrdinky knih, které publikuje Dr. Brennanová (Emily Deschanel). (pravo)

Sběratelé kostí - Pilot (2005) (epizoda) (S01E01)

  • Booth (David Boreanaz) řekne Brennanové (Emily Deschanel): „Jsme jako Mulder a Scullyová!?“ A Brennanová mu odpoví: „Nevím, co to znamená.“ Jedná se o hlavní postavy seriálu Akta X (od r. 1993). Oba seriály jsou z produkce televize Fox. (ČSFD)

Sběratelé kostí - Pilot (2005) (epizoda) (S01E01)

  • Natáčení pilotního dílu probíhalo na Dullesově mezinárodním letišti a Arlingtonském národním hřbitově. Ostatní epizody pocházejí z Washingtonu. (reich)

Související novinky

Zemřel herec Ryan O'Neal

Zemřel herec Ryan O'Neal

09.12.2023

Ve věku dvaaosmdesáti let zemřel americký tvůrce nominovaný na Oscara a dva Zlaté glóby, známý díky legendárním snímkům jako Barry Lyndon, Love Story a Papírový měsíc, herec Ryan O'Neal. Smutnou… (více)

Zemřel herec Hal Holbrook

Zemřel herec Hal Holbrook

02.02.2021

V požehnaném věku 95 let odešel 23. ledna americký herec nominovaný na Oscara, Hal Holbrook. Zprávu včera předala deníku New York Times jeho osobní asistentka Joyce Cohen. Holbrook se narodil se v… (více)

Reklama

Reklama