Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh velké osudové lásky, která se stala legendou ještě za života obou milenců, se odehrává v Indočíně třicátých let, v době, kdy byl Vietnam francouzskou kolonií. Hlavním artiklem okupované země se stal kaučuk a Francouzi vlastnili velké plantáže, na kterých zaměstnávali domorodce. Eliane se narodila v Indočíně a vedení plantáží svého otce převzala postupně plně do svých rukou. Sebevědomá, energická žena však žije sama, pouze se svou adoptivní dcerou, domorodou princeznou, jejíž rodiče zahynuli. Vášeň a láska, kterou Eliane náhle pocítí k mladému francouzskému důstojníkovi, ji začíná pohlcovat. V životě takovýchto žen však láska jen zřídka dochází naplnění. Jean-Baptiste, pro kterého je Eliane ochotna všeho se vzdát, se zamiluje právě do její šestnáctileté dcery a tento "nerovný" pár se snaží uprchnout před nepřízní osudu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (91)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Filmu, který jsem bodovala v době, kdy už od jeho shlédnutí uplynul nějaký ten rok a tím pádem se mi trochu rozmlžil, jsem po dnešku musela přidat pátou hvězdičku. Krásná záležitost, propracovaná a uctivá i k tomu nejposlednějšímu detailu. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Moc pěkný film o moc smutných věcech. Velmi pozvolný průběh vyprávění nabere někdy koncem první hodiny ty správné obrátky a z kýčovité romance se rázem stává drsný boj o přežití. I díky Catherine Deneuve a Vincentu Perezovi nepostrádá tato dvougenerační sága šťávu. Je to přesně ten typ neamerického filmu, který obvykle dostává Oscara. Je zde přítomna láska, válka, zázrak zrození i krutost smrti. Indočína nic přehnaně neidealizuje a tudíž se nevyhýbá ani temným stránkám francouzského (nebo jakéhokoliv jiného) kolonialismu či těm světlým vietnamského komunismu. Nečernobílosti filmu napomáhá také téma rasové tolerance a vzácné schopnosti žít vedle sebe ne jako lidé odlišných ras, nýbrž jako lidé odlišných vlastností. 85% Zajímavé komentáře: Rob Roy, GREGOIRE ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

O tomhle filmu by se dalo psát dlouho. Precizně propracovaný děj, skvělé herecké výkony, podmanivá hudba. Ale já se omezím jen na konstatování - nejlepší francouzský film, co jsem kdy viděl. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Romantika u tohoto filmu šla z mé strany stranou, i když ano, Catherine Deneuve a Vincent Perez zde předvádí překrásné výkony. Každopádně já čtyři hvězdy dávám především za nápad nějaký takový romantický trojúhelník vůbec vytvořit v takovém prostřed, jako je Indočína let padesátých. Režisér totiž film pojal naprosto epicky a představuje nám nejkrásnější kouty Vietnamu, které si člověk může jenom vysnít. Vlastně je to taková cestománie převlečená za film, která těch 152 minut uteče...ani nevíte jak. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Tento krásný film o Indočíně, jedné plantáži patříci ženě, která se stará o dceru zemřelích manželů. Plantáž na kaučuk vydělává a na vše s ní dohlíží její otec, který hledá zalíbení v otrokyních. Ona prožila mnoho zamilování, hodně lásky a mnoho mužů. Ale osud ji přivedl dalšího...To vše během Francouzského kolonizování Indoríny. Film je vyprávěn retrospektivně majitelkou plantáží. Jde o krásný mix osudové lásky, citů, svobody, cti a Indočíny. Krásná hudba, která perfektně podbarvuje obrazy, jenž s nádherou snímá úžasná kamera. Hudba vyvolá mrazení v zádech. Krásně napsaný příběh s výbornými hereckými výkony hlavně Catherine Deneuve a Vincenta Pereze. Režiséra moc neznám, ale tímto filmem si udělal slušné jméno. Jde o krásný a pomalý příběh, který stojí za to vidět. Film mi hodně připoměl Posledního Císaře od Bertulocciho. Možná jednou nevýhodou filmu je jeho délka a pomalost, proto jen 4 a 1/2 *. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Klasická výpravná tragická romance, vyprávěná oblíbeným retrospektivním způsobem. Čekal jsem, že půjde o vztah mezi Deneuvovou a Pérezem a tak jsem byl první hodinu poměrně zklamán ( Jejich scény příliš nefungovaly a ani ty dialogy nic moc ). Pak příběh nabral jiný směr a tragický tón, do popředí se dostala neznámá čínská herečka a vše začalo fungovat, tak jak má. Další kvalita tohoto filmu spočívý ve spojení dramatického příběhu s historicko-politickou situací v Indočíně a můžete se kochat i pěknými scenériemi a hudbou Patricka Doyla. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Oscar za najlepší zahraničný film? Fakt? Indočína sa snaží pôsobiť epicky. Poznáte obrovské 25-hodinové (žartujem) filmy á la Posledný cisár, Hráči na vinici Pána alebo Misia? Tak niečo na ten spôsob. Lenže stopáž epickosť nerobí. Zápletka riedka, scenár banálny, postavy neveľmi zaujímavé. Herecké výkony na úrovni sympatického erotického polobéčka. Potešila exotická výprava (hoci som videl už očarujúcejšiu kameru). Produkoval Belmondov brat Alain (!). ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejemotivnějších filmů z francouzské kinematografie, které jsem měla možnost v poslední době vidět. Krásná Catherine Denevue v roli důstojné a dominantní Elaine na pozadí posledních, bouřlivých let francouzské nadvlády v Indočíně. Opravdu nádherná legenda o vášni, ale i o krutostech té doby bez příkras. Jediný, kdo mě po herecké stránce nesednul, byl asi Vincent Perez v roli francouzského důstojníka, který hrál chvílemi dost prkenně, ale to je jen minimální vada na kráse. A úžasné záběry na exteriéry jen umocnily můj celkový dojem a já si myslím, že je to jeden z těch filmů, které i přes delší stopáž stojí za zhlédnutí. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Podle mínění mnoha filmových fanoušků jeden z nejzásadnějších francouzských filmů 90. let a výjimečně silný film, jenže já už jsem takový kverulant, že se s míněním většiny leckdy míjím. Podle mě je to nabubřelá ambiciózní červená knihovna, která parazituje na dramatických historických událostech ve francouzských koloniích 30. a 40. let. Mohlo by se říct, že má špičkovou kameru, jenže ta navozuje dojem 2,5hodinové velkolepé reklamy na prací prášky, protože v tomhle filmu je bílá ještě bělejší, nikdo se neušpiní, nepotí a nepomačká. Zachycuje krásné lidi v pateticky emočně vypjatých situacích, jenže narozdíl od takového Spielberga, který emoce ždímá, kde se dá, je Wargnier mizerný vypravěč. První půlka se táhla jako slimák s amputovanou nohou a druhá byla jen o málo lepší. Celkově bylo pro mě sledování tohohle opusu filmovým očistcem, na který bych rád jednou zapomněl, a to přes účast několika velkých francouzských hvězd filmového plátna. Celkový dojem za krásně naaranžované obrázky: 20 %. ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Rozjezd byl sice trochu pomalejší a zdánlivě se v něm nic nedělo, ale od chvíle co francouzský důstojník Vincent Perez zachránil život vietnamské princezně Linh Dan Pham mě film chytil a už nepustil. Strhující drama až do konce... ()

TeeAge

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Erik Orsenna, Louis Gardel, Catherine Cohen, Regis Wargnier | Hudba: Patrick Doyle | Produkcia: Eric Heumann, Jean Labadie | Distribúcia: Bac Films | Rozpočet: ? $ | Tržby: 17,8 miliónov $ || ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Snaha Frantíků o velkovýpravnou, vizuálně opulentní tragickou romanci vyšla ani ne na půl. Kromě krás přírody a vycizelovaných záběrů, kostýmů, kulis nemá film po obsahové stránce absolutně co nabídnout. Snaží se být daleko více romantický, než střídmý a historicky věrohodný. Bohužel namísto emocionálně chytlavého příběhu nám tvůci servírují kýčovitý a patetický milostný spletenec, který je defacto vycucaný z prstu. Francouzi a jejich vnímání emocí je tak trochu mimo mísu a nebo je to tím, že rétorika filmu za tu dobu až tak zastarala - obojí je na obtíž. Podobně střižený Anglický Pacient je úplně někde jinde. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Dramatický epos se rozvíjí ve dvou liniích romantické lásky v drsné době francouzského kolonialismu. Děj se vyžívá v obrazové škále překrásných exteriérů a jejich emocionální obsah je strhující. Půvabná Catherine Deneuve musela určitě do postavy vložit obrovskou část sebe sama, protože její Eliane je bez výhrad hereckým koncertem, ve kterém je neobyčejně působivá, což platí i o dalším výkonu Vincenta Perez. Romantické smutnosti mají svoje zvláštní kouzlo a takovéhle filmy mám prostě rád. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Dosť netradičná, ale veľkolepá love story na pozadí búrlivých rokov nástupu komunistických stúpencov v bývalej Indočíne – čiže dnešného Vietnamu. C. Deneuveová je presne ten typ navonok chladnej, ale citlivej, ktorá šéfku biznisu s kaučukom zahrala s prehľadom. Zdá sa, že film v prvej polovici zapadá presne do šablóny romantických filmov, ale od odchodu adoptovanej dcéry za „šťastím“, film naberá dobrodružný nádych a mení sa i dvojica zamilovaných. Mám rád, keď ma vo filme niečo prekvapí a tu ním bolo nečakané prestrelenie hlavy zloducha v prístave, kvôli ktorému dvojicu zamilovaných čakajú ťažké roky. Ich syn to tiež nemá jednoduché, ale ich príbeh sa stáva legendou. Výpravnému filmu veľmi pomáha aj kvalitná hudba P. Doyla a je to aj jeden z mála romantických filmov, ktorý vám dá aj malú lekciu z dejepisu. 80% ()

sepp 

všechny recenze uživatele

Indocina je poutavym a ojedinelym pribehem z exotickeho prostredi koncici kolonialni ery, ktery obsahuje mnoho pribehovych rovin a vsechny do jedne jsou strhujici. Vytecna je take C.Deneuve a prostredi, ve kterem se film natacel, ovsem pro me byl fil misty zbytecne natahovany a s par hluchymi misty. A bohuzel je to take film spis na jedno shlednuti... ()

Reklama

Reklama