Reklama

Reklama

Bathory

  • Maďarsko Báthory - A legenda másik arca (více)
Trailer 1
Slovensko / Česko / Maďarsko / Velká Británie, 2008, 138 min (Alternativní 135 min)

Režie:

Juraj Jakubisko

Scénář:

Juraj Jakubisko

Hrají:

Anna Friel, Karel Roden, Vincent Regan, Hans Matheson, Deana Horváthová-Jakubisková, Bolek Polívka, Jiří Mádl, Anthony Byrne, Lucie Vondráčková (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Nový pohled na největší vražedkyni v dějinách lidstva Alžbětu Báthoryovou očima režiséra Juraje Jakubiska. František Nádašdy (Vincent Regan) bojuje ve válkách s Turky. Jeho žena, krásná Alžběta Báthoryová (Anna Friel), dohlíží na správu majetku a na výchovu svých dětí. Její manžel jí jednoho dne posílá dárek v podobě italského malíře Merisiho Caravaggia (Hans Matheson), který zůstane na dvoře Bathoryů několik let. Mezi ním a osamělou ženou vzniká zvláštní pouto. Tou dobou se nad hlavou Alžběty začnou stahovat zlověstná mračna, která ještě víc potemní po smrti jejího manžela. Mocná a bohatá žena musí čelit nepřátelům, kteří jsou schopní čehokoliv, i vlastním vnitřním běsům. Zvěsti o šílené vládkyni, která se ve snaze zastavit stárnutí koupe v krvi nevinných panen, začínají sílit… (Bontonfilm)

(více)

Zajímavosti (67)

  • Do českých kin přišlo na film 911 855 diváků, kteří v pokladnách spořádaně zanechali 86 752 291 korun. Celosvětové tržby by v přepočtu na americké dolary měly dle dostupných údajů činit 5 357 335 penízků. (NIRO)
  • "Mimořádná osobnost Alžběty Báthoryové zaměstnává historiky už po staletí. Ještě dnes, bezmála čtyři sta let po její smrti se pohledy na její život a vinu rozcházejí. V Guinnessově knize rekordů je uváděna jako největší vražedkyně v dějinách lidstva. Po přečtení publikovaných děl a prostudování historických materiálů jsem dospěl k odlišnému závěru. Podle mne byla tato renesanční, inteligentní a vzdělaná žena obětí těch, kteří prahli po jejím majetku. Film je příběhem o Alžbětě a její nenaplněné lásce k slavnému italskému malíři Caravaggiovi, o manželském poutu nejmocnějších uherských rodů Báthory a Nádašdy a o intrikách palatína Juraje Thurza. Věrně se držím všech historických údajů a známých faktů, ovšem do zaplňování bílých míst historie jsem zapojil svoji fantazii." - Juraj Jakubisko (ČSFD)
  • Natáčení bojových scén probíhalo u vesnice Mělník, která se nachází u Sázavy. (MataBara)
  • Celkem se v ČR natáčelo na 42 lokacích, z čehož dvacet byly hrady a zámky.
    - Nádvoří hradu, šibenice, podzemí Čachtického hradu, vstup do hradu, hradby, Černá věž a exteriéry se natáčely na Točníku.
    - Renesanční zahrada, nádvoří zámečku Alžběty (Anna Friel) a jeho komnaty vznikly ve Dvoulebech
    - Hradní příkop, nádvoří s děly, hradby Čachtického hradu a silueta hradní věže jsou ze Sovince.
    - Katolický klášter kardinála Forgáče (Tim Preece), arkády a kaple vznikly na Zvíkově.
    - Renesanční komnaty Šárváru, Alžbětiny a Nádasdyho (Vincent Regan) komnaty a ložnice, kaple, komnaty krále Matyáše (Franco Nero), zahrada Šárváru, interiéry domu tureckého obchodníka, nádvoří vídeňského zámečku a nádvoří v Bytči jsou z Telče. V okolí Telče pak byly pořízeny zimní exteriéry.
    - Chodby a komnaty Čachtického hradu, vstup do podzemí, schodiště hradu a malé hradní nádvoří pocházejí z Pernštejna.
    - Komnaty Alžbětina zámečku, vězení hradu, Darvuliina (Deana Horváthová-Jakubisková) černá kuchyně a renesanční sál pro Monteverdiho operu mají původ v Jindřichově Hradci.
    - Zahrada palatinova sídla (transylvánského hradu) ve scéně šachové partie jsou z Lednice.
    - Komnaty vídeňského zámečku, interiéry Šárváru, nádvoří Šárváru, bytčianský soud, zahrada v Bytči a komnata s klavichordem byly natočeny ve Velkých Losinách.
    - Interiéry gotického palatinova sídla v Rumunsku a transylvánský hrad knížete Zikmunda jsou ze Křivoklátu.
    - Turecké vězení, nádvoří tureckého vězení, ložnice Pála (Derek Pavelčík), chodby hradu a vstupní hala pocházejí z Buchlova.
    - Tajný východ z hradu byl natočen na Žebráku.
    - Bitevní scény pocházejí z Mělníka.
    - Kostel sv. Barbory a interiér vídeňského chrámu se ve skutečnosti nacházejí v Kutné Hoře.
    - Vypalování vesnice bylo natočeno ve skanzenu v Řeporyjích.
    - Thurzova (Karel Roden) ložnice vznikla v pražském ateliéru Three Brothers.
    - Dále se v České republice ještě natáčelo v obci Růžená.

    Na Slovensku se natáčela úvodní scéna a „současnost". Stavba hospody včetně kuchyně, pokoje mnichů a exteriéry Čachtic (náměstí, kostel a jeho interiéry), pocházejí ze skanzenu Pribylina. Gotické komnaty, části podzemí hradu (tajné chodby, podzemí Alžbětina zámečku, krvavá lázeň, pitevní komnata či mučírna) se filmovaly v Bratislavě, v ateliérech Koliba. Konspirační schůzka na Dunaji byla natočena v Bratislavě u Dunaje. Dobývání uherských měst, benátská scéna a ulice Budína byla v Bratislavě – Miloslavově. Exteriéry Alžbětina panství pak zčásti ve Vysokých Tatrách. (Cucina_Rc)
  • Režisér Juraj Jakubisko potřeboval namalovat obrazy v přesném uměleckém stylu italského malíře Caravaggia s tvářemi hlavních představitelů. Zašel proto na vysokou uměleckou školu, kde o takové obrazy požádal studenty, ti ho však odmítli s tím, že je namalovat nedokáží. Tak si je Jakubisko vytvořil vlastnoručně. (Lynette)
  • Anna Friel (Alžběta Báthory) se musela připravovat na dlouhá každodenní (až osmnáctihodinová) natáčení velmi tvrdě. Aby si osvojila a udržela vznešené držení těla, navštěvovala každý den několikahodinové lekce klasického baletu. Mimoto musela chodit i na hodiny šermu. (Lynette)
  • Náklady na výrobu: 12 milionů dolarů. (lubos111)
  • Herečka Anna Friel (Alžběta Bathory) se před natáčením každé scény inspirovala poslechem hudby. (Lynette)
  • Bohatství a vybavení hradů bylo opravdu takové, jak je ve filmu. To lze vidět i ve skanzenu, kde se natáčela vesnice. Mezi nejčastější rekvizity se zařazují kožešiny, velké krásně vyřezávané skříně a stropy. Rozdíl oproti vídeňskému dvoru byl veliký: Uhři žili poměrně chudě. (RadimFišer)
  • Místo skutečného sněhu byla několikrát použita pěna, jelikož jedním ze sponzorů byli i hasiči (sahe)
  • Svého milióntého diváka film přivítal už na podzim, protože se kromě Čech promítal i na Slovensku, a tak se diváci „federálně“ sčítali. (cariada)
  • V průběhu natáčení se počátkem července 2006 britští herci Anna Friel a Hans Matheson zúčastnili (v doprovodu Deany a Juraje Jakubiskových) Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary. (Lynette)
  • První klapka padla v prosinci 2005 a ta poslední v červenci 2006. (Lynette)
  • Anna Friel získala hlavní roli Alžběty Bathoryové tak, že požádala slovenskou chůvu své dcery, aby režisérovi Juraji Jakubiskovi napsala dopis, v němž ho o roli žádala. Byla tak vytrvalá, že ji nakonec získala. (Lynette)
  • Herec Hans Matheson, který hraje malíře Caravaggia, je v soukromém životě shodou okolností velkým fanouškem tohoto italského malíře. Vlastní i několik Caravaggiových reprodukcí. (Lynette)
  • Pokud Alžběta (Anna Friel) vraždila, bylo tak až po její svatbě s Františkem Nádašdym (Vincent Regan) - vraždila by tedy Alžběta Nádašdyová, ne Báthoryová. (Resurgam)
  • Během natáčení bylo snědeno přibližně 48 000 jídel, vykouřeno 210 000 cigaret, spolykáno 6 000 prášků proti bolesti a sepsán 1000 smluv. (duklak2)

Související novinky

Zemřel režisér Juraj Jakubisko

Zemřel režisér Juraj Jakubisko

25.02.2023

Československá kinematografie přišla o jedno ze svých velkých tvůrčích jmen, ve věku čtyřiaosmdesáti let totiž v pátek 24. února v Praze zemřel legendární slovenský režisér, scenárista, výtvarník a… (více)

Zemřel herec Andrej Hryc

Zemřel herec Andrej Hryc

31.01.2021

V noci ze soboty na neděli zemřel slovenský filmový, televizní a divadelní herec Andrej Hryc. Bylo mu 71 let. Hryc bojoval od loňského roku s akutní leukémií, informace o úmrtí nyní médiím předala… (více)

Bathory – velkofilm po Československu

Bathory – velkofilm po Československu

25.02.2007

Finanční propadák Post Coitum, který ani kritiky nešetřily, neotřásl s Jurajem Jakubiskem, tak jak by se mohlo zdát. Každý jistě ví, že splín se většinou zahání prací, ale to co si ukousnul samotný… (více)

Krev a mlíko za tvrdou měnu

Krev a mlíko za tvrdou měnu

27.04.2006

Už i Slováci (plus my, Briti, Rakušani a Maďaři a o spolupráci uvažovali ještě Němci, Turci a Italové) mohou říci, že mají vysokorozpočtový velkofilm a to ještě o spoustu milionů dražší (10 milionů… (více)

Reklama

Reklama