Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Brouk v hlavě patří k nejlepším a nejhranějším komediím francouzského klasika secesní frašky Georgese Feydeaua. A to nejen pro znamenitě napsané komediální situace, ale taky pro výborně napsané postavy. Feydeau je taky ovšem autorem, který ve zběsilém tempu svých komedií už zachycuje i životní styl nastupujícího století, tedy století 2O. V inscenaci Městského divadla Brno je secesní idyla přítomna už jen v hodinovém hotýlku U galantní kočičky, běžný život pohltilo zcela nové století. Také titulní postava hry, úspěšný podnikatel Viktor Emanuel Champboisy a jeho dvojník, hotelový sluha Bouton, není pánem ve středních letech, ale mladým mužem, jehož nečekané manželské potíže jsou o to nečekanější. V hlavní dvojroli uvidíte vynikajícího Jiřího Dvořáka. Ovšem také ostatní role jsou hrány s mimořádným nasazením a přesností, jakou tento žánr vyžaduje. Připomeňme alespoň Zdenu Herfortovou, Janu Musilovou, Erika Parduse, Josefa Juráska, Igora Ondříčka a další. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (37)

embee 

všechny recenze uživatele

Miluji divadlo, a když už nemůžu sedět přímo v hledišti, ráda se podívám i na televizní obrazovce. Toto představení mě opravdu dostalo. Perfektní herecké výkony všech zúčastněných v čele s Jiřím Dvořákem - úplně jsem zapomněla, že nejsem v divadle, ale sedím doma před televizí. Dýchala z toho úžasná atmosféra, která se přenesla až ke mně domů. Tleskám ještě teď. ()

quixote 

všechny recenze uživatele

Skvělá inscenace skvěle sehraného ansámblu s neodolatelným J.Dvořákem v čele. Výšin někdejší vinohradské inscenace sice tento záznam nedosahuje, ale má své vlastní kouzlo, nápady a osobitost a to se cení. V každém případě je tento Brouk o třídu lepší než zde nepochopitelně přeceňovaný TV film Z.Zelenky. ()

Reklama

Ištván87 

všechny recenze uživatele

Jiří Dvořák exceluje v klasické hlavní dvojroli v klasické hře Georgese Feydeaua. Tuto hru jsem sice viděl jen v televizním záznamu, nicméně to mi ze zážitku skoro nic neubralo. Jak už jsem říkal, Jiří Dvořák byl naprosto bezkonkurenční (verze s Viktorem Preissem a Vlastimilem Brodským jsem viděl v těch televizních zpracováních, a ta nikdy nebývají stoprocentní - alespoň ta inscenace s panem Brodským byla příšerně ošizená o diváky, což se určitě taky podepsalo na hereckých výkonech), odlišuje od sebe ty postavy úžasně - když se snažil utéct ukrytý pod kobercem, tak jsem padal pod stůl. Ale ani zbytek hereckého ansámblu nezaostává. Diváci, kteří nemají možnost dostat se na některé představení tohoto divadla budou herci známí nejvíc podle hlasů (snad vyjma tváří Jiřího Dvořáka, Zdeny Herfortové, Zdeňka Junáka a Erika Parduse) ze seriálů typu Komisař Rex. Ale když jsem je viděl v akci, tak jsem si smíchy málem vyvrátil sanici. Celý soubor se skvěle doplňuje, hra je podávána ve svižném tempu s trošku modernějším přístupem, než výše zmíněné inscenace a herci se předhánějí, kdo si víc podmaní srdce diváka. Já osobně se rád nechám okouzlit, čili za mě 100%. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Tahle divadelní fraška se autorovi povedla a brněnská daptace z roku 1998 patří k těm nejlepším. Ať jsem to nepředpokládal, Jiří Dvořák se mi v hlavní roli líbil ještě víc než Viktor Preiss. Ten nepřítomný pohled a hučka na hlavě byly dokonalé. Obsazení nemělo jednoduše chybu. Celkový dojem: 95 %. Vkusná lidová zábava. ()

Petal76 

všechny recenze uživatele

Poprvé jsem viděla Brouka s Jirkou Dvořákem někdy 96/97 a bylo to snad nejlepší představení co jsem zatím viděla. Pak dávali v tv s Viktorem Preissem a přesto, že si ho jako herce velice vážím, s panem Dvořákem bylo o mnoho lepší. Minulý měsíc jsem byla opět v Městském divadle v Brně na tomto představení a byla zvědavá jak bude po letech zahrané a jak to pan Štěpán zvládne, bo jsem ani nedoufala, že by přijel p. Dvořák. Měli jsme štěstí a já všem vřele doporučuji, hrál opět p. Dvořák a byl to úžasný zážitek. Nesmím, ale opomenout pana Parduse, Junáka, Ondříčka a paní Herfortovou, všichni si vedli úžasně a já jen volám BRAVOOOOOOOO. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama