Reklama

Reklama

Vrcholně poetický umělecký western? To si pište. A jaký. V případě tohoto snímku rozhodně nebyly dvě nominace na Oscara uděleny zbůhdarma. Právě naopak, film režiséra Andrewa Dominika patří mezi nejpozoruhodnější snímky tohoto žánru za posledních deset let. A rozhodně nejen proto, že v něm hlavní roli největšího desperáta Divokého západu sehrála mezinárodní superhvězda Brad Pitt a ve vedlejší roli se až neskutečně blýsknul Casey Affleck, bratr staršího, zatím známějšího Bena. Jaký vlastně byl lupič Jesse James? A proč došlo k tomu, že se devatenáctiletý idealista Robert Ford, Jesseho přítel a člen jeho gangu, postavil proti muži, jehož od dětství zbožňoval? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer 4

Recenze (734)

Superpero 

všechny recenze uživatele

Po skončení filmu u mě převládaly mrazivé, melancholické pocity. Bylo mi i trochu úzko. Působí to na člověka opravdu hodně, i když stopáž je přepálená a chvílema je to i nuda. Celé je to dělané skoro až formou jakéhosi dokumentu a pocity a nutkání jednotlivých postav film rozebírá opravdu do detailu. Obrazy odehrávající se v exteriérech jsou krásné, ale vidíte, že postavy tu přírodní nádheru nevnímají a jen si krejí záda. Brad Pitt rozdává nekonečnou porci charismatu a tu roli si fakt zasloužil. Casey Affleck mi byl hrozně protivnej. Toho Forda zahrál dobře, ale hned od začátku byl ztělesněním antipatie, hrozně protivnej. Mrazivou a pomalou atmosféru dokresluje minimalistická hudba. Říkám, ten film je dobrý, ale už se na něj nikdy nepodívám. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Asistovaná sebevražda Jesseho Jamese zmanipulovaným Robertem Fordem. Správně nasměrovanou reakcí na obdiv a servilitu lze u druhých vybudovat zášť a u sebe věčnou slávu, ví to i Mozart a jeho Salieri z Divokého západu.. Deakinsova kamera evokující dobové fotografie, se svým nasvícením prostřednictvím plápolajících ohňů či petrolejových lamp a tónovaná paletou hnědých a černých barev, toť čirý divácký požitek. A.Dominik vymačkává z jednoho herce vedle druhého to nejlepší a obrazovou poetizaci starého amerického západu používá jen jako líbivou kamufláž dekonstrukce mýtů kolem jeho hrdinů, brodících se v bahně amorality, slabosti a hanby. Vytknul bych knižní jazyk, potažmo voiceover spjatý s Hansenovou novelou či malickovský nepoměr délky a dění, ale s ním to máte jako u projížďky s Jesse Jamesem, když on je ten vpředu. Pokud jste si vědomi věcí, co mohou přijít, budete se cítit komfortněji.. ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

Děti nevěděly, čím se jejich tatínek živí, ani proč se tak často stěhují. Neznaly dokonce ani jeho jméno. A kam vkročil, tam houstl vzduch…. Nic pro ty, kteří čekají tradiční western. Tento scénář dává vyniknout hercům, kameře, možná i režii, ale divák MUSÍ CHTÍT soustředit se na to, jaký byl Jesse James, co a jak dělal a proč vlastně přišel o život. Malý (velký) podivný životopis. Pro mě. Skvělý B.Pitt a hlavně C.Affleck, který je zbabělcem k pohledání a jsem zvědavý, jestli se touto rolí ,,nezaškatulkoval“. Perfektní je také hudba N.Cave a W.Ellise. A příběh? Dovolím si jej rozdělit na dvě části: část první o J.Jamesovi – mne nijak neuchvátila. Pomalé vyprávění na mne působilo tak, že několik celebrit zatoužilo natočit film pro filmový klub, film, který nezevšední a ponese přes ,,vybrané“ obecenstvo svoji výpověď po mnoho let. A část druhá o R.Fordovi (po smrti J.J.) – která je perfektní a poutavé vyprávění mi připomínalo filmy L.von Triera. Bohužel jen na chvíli. ()

Hakha 

všechny recenze uživatele

Komorní film vyprávěn pomalým tempem, který sází na psychologii postav a na herectví hlavních zúčastněných a musím říci, že se vše až na vyjímky povedlo. Nejisté chování Jesseiho Jamese zvládl Brad Pitt dobře, ale největším tahounem byl samotný Casey Affleck, který zbabělce zahrál fantasticky, opravdu se mě jeho postava příčila (nominace na oskara zasloužená). Hlas vyprávěče příjemný a úhly kamery a osvícení se mě těž velice líbilo. Největším nepřítelem tohoto filmu je dlouhá stopáž, jež ze začátku se film táhne velice pomalým tempem, ale k závěru film rychleji a rychleji nabírá na tempu a rázem je konec. Mé hodnocení 4 hvězdičky… ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Za celých 160 minut neexistuje jediný záběr, který je ve filmu navíc/zbytečně a tohle se moc často říci nedá. Podepisuji se pod komentář Limy, který herce, charaktery a jejich činy rozebral naprosto dokonale. Jediný rozdíl je v tom, že na můj rozežraný mainstreamový vkus bych potřeboval přece jen více akce. Starým pardálům a filmovým intelektuálům (nikoli však škarohlídům) tohle ale sedne na plných sto procent. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (31)

  • Původní scénář měl 132 stran, nakonec byl ale zredukován na 102. (Vlado666)
  • Ľudia v salóne si spievajú pieseň "A Bird in a Gilded Cage", ktorá bola napísaná v roku 1900, no dej filmu sa odohráva v roku 1892. (Fejpof)

Související novinky

Brad Pitt versus lupiči a gangsteři

Brad Pitt versus lupiči a gangsteři

04.11.2010

Vypadá to, jako by se Brad Pitt pokoušel na vlastní pěst natočit Dannyho parťáky 4. V kriminálce Cogan´s Trade si zahraje titulního Jackieho Cogana, drsného mafiánského bijce, který dostane za úkol… (více)

Oscaroví nominanti na vzestupu

Oscaroví nominanti na vzestupu

21.02.2010

Nic vám tak nenakopne kariéru jako nominace na Oscara. Jeremy Renner a Christoph Waltz by mohli vyprávět. A oni vyprávějí. Renner prozradil, že si zahraje po boku Ewana McGregora v dobovém thrilleru… (více)

Brad Pitt opět sahá po koltu

Brad Pitt opět sahá po koltu

07.02.2010

Je totiž hlavním kandidátem na ústřední roli v celovečerním filmu inspirovaném slavným westernovým seriálem Gunsmoke. Pokud nabídku přijme, na rozdíl od psance v Zabití Jesseho Jamese atd. si zahraje… (více)

Nej filmy roku 2008

Nej filmy roku 2008

25.12.2008

Mezi ČSFD uživateli s nejvíce body jsme udělali malý průzkum, které filmy se jim v roce 2008 líbily nejvíce a které nejméně. Nejedná se o žádné „ČSFD Oskary“ ani žádnou oficiální statistiku, jde… (více)

Reklama

Reklama