Reklama

Reklama

Vrcholně poetický umělecký western? To si pište. A jaký. V případě tohoto snímku rozhodně nebyly dvě nominace na Oscara uděleny zbůhdarma. Právě naopak, film režiséra Andrewa Dominika patří mezi nejpozoruhodnější snímky tohoto žánru za posledních deset let. A rozhodně nejen proto, že v něm hlavní roli největšího desperáta Divokého západu sehrála mezinárodní superhvězda Brad Pitt a ve vedlejší roli se až neskutečně blýsknul Casey Affleck, bratr staršího, zatím známějšího Bena. Jaký vlastně byl lupič Jesse James? A proč došlo k tomu, že se devatenáctiletý idealista Robert Ford, Jesseho přítel a člen jeho gangu, postavil proti muži, jehož od dětství zbožňoval? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (734)

Lima 

všechny recenze uživatele

Perfektní v každém momentu. Film podobné krevní skupiny jako Malickův ´Nový svět´- poetická kamera, nikam se zde nespěchá, příběh velmi pozvolně plyne a dává tak vyniknout hereckému mistrovství ústřední dvojice. V případě Caseyho Afflecka mě napadá, že se snad narodil jenom proto, aby se stal Bobem Fordem. Dokonalý prototyp přízemní ušlápnuté krysy bez špetky charismatu (vizáží, mluvou, gestikulací), která se mermomocí snaží vyrovnat svému banditskému idolu, ale je mu jasný, že na to nemá. Přitom ale vzbuzuje ambivaletní pocity - zčásti je vám silně protivný, zčásti ho litujete a tak trochu i chápete. Affleckův výkon byl tak fascinující, že téměř zastínil i samotného Pitta. Ten zde všechno uhrál silou své osobnosti, nemusel se moc snažit, úplně stačilo, že "je", jeden jeho zkoumavý pohled a jdete do kolen. Jeho Jesse James je dokonale nečitelnou postavou, která za stoickým klidem skrývá animálního primitiva, který vám ustřelí palici a ani nemrkne. Neváhám napsat, že jsem zde viděl Pitta zahrát vůbec nejlépe v jeho kariéře. Častý třeskot bambitek se zde nekoná, film je spíše pocitovou záležitostí a pokud je - obrazně řečeno - MTV vaší "kojnou", ´Transformers´ nejlepším filmem vašeho života a pro slova jako "nudaaaaa....chybí akce..." apod. nejdete daleko, s tímhle dílem se ani neobtěžujte. Pro mě osobně nejlepší western za poslední roky, kde má každá scéna své pevné místo a kde by střihačovi nůžky měly být protentokrát schovány někde hluboko v šuplíku. PS: Už by to fakt chtělo po 6 neproměněných nominacích konečně toho Oscara, Rogere Deakinsi.... ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Tak tohle byla v podání panů Brada Pitta a Casey Afflecka hotová óda na herectví. Ty jejich společný scény, ty pohledy, tohle fakt můžu kdykoli a kdekoli, neskutečný kolik maj tyhle dva kluci talentu. Tohle není žádnej western, tohle je filmařsky dokonalá vztahová psychologie ve westernových kulisách. Pro takovýhle výživný biáskový pochoutky mám jen jednu výzvu, hvězdičky pojďte, jen pojďte, vy moje pětky a hezky se nám tu vystavte. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

SKVOST. Absolútny SKVOST. Dokonalé v každom ohľade. Je neuveriteľné, koľko je v tých dlhánskych dialógových scénach, z ktorých film pozostáva, napätia. A koľko sa v nich deje pod povrchom. A je to spoločná zásluha scenára, precíznej réžie a bravúrnych hereckých výkonov. Každá tá scéna je tak parádne komponovaná a gradovaná, že som celý čas ako zhypnotizovaný zízal a nemohol odtrhnúť oči od obrazovky. Škoda, že to nebolo plátno. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Pomalu, ale zato plynule, vyprávěný příběh osudovosti, kde konec všech hrdinů tušíte už ve chvíli, kdy se vám na začátku představí jako obyčejná banda primitivních buranů lačnící po penězích. Dominickova režie, ve spojení s Deakinsovou kamerou, má téměř až hypnotický účinek a film se veze (taky díky hudbě Nicka Cavea) spíše na pocitové vlně než třaskání koltů proklatě nízko. Pitt hraje ‚pouze‘ tím, že je a Affleckovu slizkou krysu neustále lituje, nenávidíte, chápete, a stále dokola. Tak jako tak, je to on, komu tenhle film patří. Škoda, že ve vytváření vztahů mezi postavami (zbrklost) není režisér stejně tak dobrý jako v atmosféře, pak by to bylo geniální, takhle zůstal těsně pod vrcholovými body. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Je tomu už dlouho, co jsem tenhle film viděl poprvé. To jsem ale ještě byl nepoznamenaný těmi nejlepšími westerny a tak to u mě skončilo se třemi hvězdami. Po druhé jsem si ale řekl, že ten film tak špatný být nemůže a risknul jsem těch 153 minut znova. V tu chvíli mi sice opět vadila ta zbytečně velká délka, ale už jsem si ty herecké výkony Pitt vs. Affleck užil daleko víc. Stejně jsem si ale užíval i tu atmosféru filmu se samotným příběhem a úplně nejlépe na tom byla hudba, kterou si připravil i Nick Cave, a který se tam také na pár chvil ukázal. Tenhle film je tak hodně originální. Chápu ale ty různé názory. Buď se Vám bude hodně líbit a nebo se Vám líbit nebude a buď ho budete respektovat pro svojí originalitu a nebo ne. Já jsem ho nejdříve respektoval, ale teď už můžu říct, že jsem si ho místy, po filmařské stránce, i dost užil. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $30miliónovTržby USA $3,909,149Tržby Celosvetovo $15,148,636Tržby za predaj DVD v USA $9,883,827 //počet predaných kusov 571,075║ Pri takomto hereckom obsadení, to je zlyhanie na plnej čiare, lebo tak niečo pomalé, uvlečené a bez iskry sa len tak nevidí. Sa nečudujem že to tak zlyhalo v kinách bez povšimnutia. /25%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Typický pokus o biografické dílo, které by mohlo zaujmout stylem a výpravou a třeba i vynést hvězdě, která obětuje honorář nějakou tu nominaci na Oscara. Tentokrát si ale Brad Pitt vyhlídl až příliš průhledný film, který je tak neskutečně dlouhý a uspávající, že to hodně lidí nezvládne. Terrenc Malick asi politoval, že to nemohl točit a nechat nás tak 15náct minut dívat na ruce Brada Pitta v obilí. Andrew Dominik však ze sebe dostal poměrně hodně. Vizuálně jde o krásně laděný western, kterému občas přidává na větší kráse pohled na úžasnou krajinu prazvláštních barev. Přesto tempo k cíli, který je předem jasný, je velmi strnulé a skoro nekonečné. Zaujal mě Casey Affleck, který může zamávat svému bratru, který kvalitami zůstává daleko za ním. Ať je zbabělec nebo ne, tenhle "jeho" film mu zůstane jako památka. ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Dekonstrukcia mytu o Jesse Jamesovi nevyvazenim spracovanim od Andrew Dominika. Parafraza nazvu, z ktorej Vam v prvej hodine bude dlho, ovsem v zavere hlavne luto, ze to mohlo byt vyborne, keby strihac dostal viac priestoru na zasahy. Krasna kamera, vyborne minimalisticky soundtrack, presvedcive herectvo vsetkych zucastnenych v prvej polovici narazaju na reziserove ambicie byt "art", aj ked to nie je vobec potreba. Dokazom je nielen ambivalentnost uzitia voiceoveru, ale i posledna hodina, ktora putavo vyuziva nacrtnute charaktery nielen Jesseho a Roberta. Najvacsim uspechom snimky je pre mna to, ze dokazala vo mne vyvolat pochopenie a precitenie Fordovych motivov, ako i neidealizovanie Jesseho postavy. V smrti druheho, nachadzas smutok, odcudzenost a vlastnu samotu, ktora je ti najobjektivnejsim sudcom. 7/10 ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Již z charakteru názvu tohoto neobvyklého westernu je patrná aluze k hagiografii, ale zároveň i k jarmareční písni (která je prezentována přímo ve filmu v neodolatelném podání Nicka Cavea). Akt zrady přenesený z mýtického světa do westernového rámce. Střet dvou tak rozdílných rastrů - unaveného zralého muže světské slávy a mladíka, který po světské slávě touží. Souboj člověka-legendy a člověka s ambicemi stát se legendou. Variace prototypů Ábela a Kaina. Umělecká dekonstrukce mýtu. Artové přesahy (především příjezd vlaku temným lesem charakterizovaný jen světlem a závěr snímku). Pomalu plynoucí hluboký film s nádhernou minimalistickou hudbou Nicka Cavea & Warrena Ellise. Zabití Jesseho Jamese zbabělcem Robertem Fordem. Podobné filmy: 3:10 Vlak do Yumy, Nesmiřitelní, Až na krev ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Po skončení filmu u mě převládaly mrazivé, melancholické pocity. Bylo mi i trochu úzko. Působí to na člověka opravdu hodně, i když stopáž je přepálená a chvílema je to i nuda. Celé je to dělané skoro až formou jakéhosi dokumentu a pocity a nutkání jednotlivých postav film rozebírá opravdu do detailu. Obrazy odehrávající se v exteriérech jsou krásné, ale vidíte, že postavy tu přírodní nádheru nevnímají a jen si krejí záda. Brad Pitt rozdává nekonečnou porci charismatu a tu roli si fakt zasloužil. Casey Affleck mi byl hrozně protivnej. Toho Forda zahrál dobře, ale hned od začátku byl ztělesněním antipatie, hrozně protivnej. Mrazivou a pomalou atmosféru dokresluje minimalistická hudba. Říkám, ten film je dobrý, ale už se na něj nikdy nepodívám. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Děti nevěděly, čím se jejich tatínek živí, ani proč se tak často stěhují. Neznaly dokonce ani jeho jméno. A kam vkročil, tam houstl vzduch…. Nic pro ty, kteří čekají tradiční western. Tento scénář dává vyniknout hercům, kameře, možná i režii, ale divák MUSÍ CHTÍT soustředit se na to, jaký byl Jesse James, co a jak dělal a proč vlastně přišel o život. Malý (velký) podivný životopis. Pro mě. Skvělý B.Pitt a hlavně C.Affleck, který je zbabělcem k pohledání a jsem zvědavý, jestli se touto rolí ,,nezaškatulkoval“. Perfektní je také hudba N.Cave a W.Ellise. A příběh? Dovolím si jej rozdělit na dvě části: část první o J.Jamesovi – mne nijak neuchvátila. Pomalé vyprávění na mne působilo tak, že několik celebrit zatoužilo natočit film pro filmový klub, film, který nezevšední a ponese přes ,,vybrané“ obecenstvo svoji výpověď po mnoho let. A část druhá o R.Fordovi (po smrti J.J.) – která je perfektní a poutavé vyprávění mi připomínalo filmy L.von Triera. Bohužel jen na chvíli. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Neviem prečo, ale čím viac rozprávaš, tým viac husacej kože mi naskakuje.“ Preceňovaný? Podceňovaný? Mne sa páčil z rovnakého dôvodu, z akého sa ostatným nepáčil. A ostatní možno pochopia, že to, čo otravovalo a nudilo ich (kamoš vravel, že sa zrazu zobudil a išli záverečné titulky), sa mne páčilo. Ale vysoké hodnotenie určite neudeľujem za čudný scenár ani za herecké výkony (oveľa zaujímavejší, než Brad Pitt, je mrazivý Casey Affleck a jeho ukážkovo minimalistický, psychopatický výkon). Udeľujem ho kvôli odvahe, s akou sa producent Ridley Scott (!) vrhol na trojhodinový (!) western bez akcie (!!) a vlastne bez všetkého, čo divák čaká od westernu. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Neskutecnej vopruz, ze sem mel co delat, abych to dokoukal. Vypravet o jedny z nejvetsich postav divokyho zapadu a dat do filmu jedno mizerny prepadeni vlaku na uvod, to fakt nemohli tvurci myslet vazne. Ve filmu se totiz celejch tech silenejch 160 minut jen keca, absolutne nic se nedeje a dej by se klidne vesel do pulhodinovyho kratasu, navic kolikrat jsou ty dialogy dost stupidni, chybi tu jakakoliv silnejsi scena, neni tu zadna sympaticka postava nebo nekdo, komu by clovek fandil, takze mi v podstate bylo uplne jedno, co se s kym stane a to jediny zajimavy je prokecly uz nazvem filmu. Navic sem ani moc nepochopil, kdy se z nejvetsiho obdivovatele Jesseho - Roberta Forda, kterej se tvari, jak kdyz by mu nejradsi vykouril, stal jeho vrah. Pulku filmu ho neskutecne obdivuje a najednou prask a je najmutej nakejma flojdama a chce ho zabit. Navic se toho i pres tu desnou hromadu kecu clovek moc o postavach nedozvi. Brad Pitt se vetsinou tvari zadumane a kdyby clovek nevedel, kdo ze to je ten Jesse James, tak by to z jeho chovani moc nepochopil. Nicmene kdyz se tu a tam nasere, tak je paradni. Co se tyce Afflecka, ten vypada jak uchylak a hovadko od pohledu a tvari se tak celou dobu filmu. Aspon, ze je film celkem slusne natocenej, i kdyz takovy ty divne zamlzeny zabery se po case okoukaj. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// "I'll tell you one thing that's for certain. You won't mind dying once you've peeked over the other side." Takhle to vypadá, když vás atmosféra spolu s uhrančivou audiovizuální stránkou převálcují víc, než byste čekali. 9/10 ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Kill your idols. Veľmi, veľmi zvláštny film, ktorý zaujme najmä prácou s postavami. Tie vám spočiatku sympatické nebudú, ale zrazu, akoby mávnutím povestného čarovného prútika, im budete dokonale rozumieť. Budete dokonale chápať prečo robia to, čo robia a ako sa cítia. Napriek prílišnej roztiahnutosti prvej polovice dávam tejto nenápadnej štúdii paranoje a herostratovského komplexu na pozadí dekonštrukcie desperádovského mýtu 10/10 P.S. pasáž 3.apríl 1882 je natočená na 11/10 ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Pro mě obrovské překvapení. Westerm pojednávající o jednom z nejlegendárnějších desperátů Jessy Jamesovi je vyprávěn velmi citlivě a poeticky. Brad Pitt v roli arogantního, podezřívavého a nepředvídatelného Jesseho Jamese podává perfektní výkon. Ovšem nejlepší výkon podává "zbabělec" Cassey Affleck, který působí jako kdyby měl každou chvíli zkolabovat, ale mě se jeho výkon prostě líbil a dokonale se na roli Boba Forda hodil (myslím, že celkem zasloužená nominace na Oscara). Andrew Dominik nejen usedl na režiserskou, ale sám si napsal i scénář. Samozřejmě někdo může namítat, že děj ubýhá příliš pomalu, ale to je přesně to co se mi nejvíce líbilo. Pomalu ubýhající příběh dolněn překrásnou hudbou a kamerou mě sednul i přesto, že s takovými snímky mám většinou problém. I když Zabití Jesseho Jamese není úplně bezchybné dílo, tak tady hvězdičku přidám.......... ()

Související novinky

Brad Pitt versus lupiči a gangsteři

Brad Pitt versus lupiči a gangsteři

04.11.2010

Vypadá to, jako by se Brad Pitt pokoušel na vlastní pěst natočit Dannyho parťáky 4. V kriminálce Cogan´s Trade si zahraje titulního Jackieho Cogana, drsného mafiánského bijce, který dostane za úkol… (více)

Oscaroví nominanti na vzestupu

Oscaroví nominanti na vzestupu

21.02.2010

Nic vám tak nenakopne kariéru jako nominace na Oscara. Jeremy Renner a Christoph Waltz by mohli vyprávět. A oni vyprávějí. Renner prozradil, že si zahraje po boku Ewana McGregora v dobovém thrilleru… (více)

Brad Pitt opět sahá po koltu

Brad Pitt opět sahá po koltu

07.02.2010

Je totiž hlavním kandidátem na ústřední roli v celovečerním filmu inspirovaném slavným westernovým seriálem Gunsmoke. Pokud nabídku přijme, na rozdíl od psance v Zabití Jesseho Jamese atd. si zahraje… (více)

Nej filmy roku 2008

Nej filmy roku 2008

25.12.2008

Mezi ČSFD uživateli s nejvíce body jsme udělali malý průzkum, které filmy se jim v roce 2008 líbily nejvíce a které nejméně. Nejedná se o žádné „ČSFD Oskary“ ani žádnou oficiální statistiku, jde… (více)

Reklama

Reklama