Filmové obrazy ze středověku, doprovázené autorským komentářem a téma odvěké lidské touhy po štěstí. "...jsme jen projekcí z Boží vůle. Jsme přelud, kterému jsme uvěřili. Naše utrpení nás spojuje, protože všichni hledáme ztracenou jednotu s Bohem a jeho kosmickým řádem. Smyslem našeho bytí není život sám, ale toto osvícení... Ve zklidnění mysli, v oproštění se od tužeb a chtění, v poznání, že tento svět je přechodný, spočívá KLENOT SKUTEČNÉ MOUDROSTI ... a smysl lidského života na zemi." Film byl sestřižen z hrubého materiálu reklamního spotu Futurum Aurum... (oficiální text distributora)
WANDRWALL
Několik myšlenek, podaných poněkud pateticky.(9.4.2011)
Laurent
Rozhodně oceňuji ten prvotní materiál, který byl natočen, tedy ten obrazový. Onen středověký výjev vypadá velmi realisticky, což docela kontrastuje s ostatní českou tvorbou, která se občas snaží o historické výjevy, které vyznívají spíše směšně. Mnozí se raději i v rámci svých historických filmů podobným výjevům vyhýbají. Není to o financích, ale o tom umět zrežírovat větší množství lidí a důsledně dbát na to, aby každá zúčastněná osoba vypadala přesně tak, jak vypadat má. Takže když mám v záběru 20 lidí, tak každého dokonale namaskuji a instruuji, aby se choval co nejautentičtěji.(16.4.2011)
žádní fanoušci