King, The

USA / Velká Británie, 2005, 105 min

James Marsh

Rozpočet $-miliónovTržby USA $282,183Tržby Celosvetovo $740,210(1.10.2009)

Film s velmi zajímavým příběhem a občas i napjatou atmosférou, který ale bohužel ztroskotává na neprokreslenosti hlavní postavy a její dosti nelogickém jednání, pro které se nám nedostane žádného odůvodnění. Je třeba ale pochválit herecké výkony všech zůčastněných.(14.6.2008)

Mladík jménem Elvis hned v úvodu filmu nalezne svého biologického otce, pastrora, který ho splodil ještě před manželstvím, ze kterého vzešel ještě dylší syn a 16letá dcera. Otec ale nově nalezeného syna nechce znát, a ten posléze svede jeho dceru(svou nevlastní sestru), která s ním i následně otěhotní. Film se zdánlivě točí kolem pokrytectví pastora a Elvise čásdtečně zobrazuje jako bezúhonnou oběť. Skutečnost je ale poněkud jiná.. Nejvíc mi vadilo, že charakter Elvise nebyl dobře vykreslen, jeho motivace byly nečitelné. Snad jediný smysl filmu vidím v zamyšlení nad teologickými otázkami které z něj plynou. Možná byl i částečnou inspirací Dostojevského Zločin a trest.(2.4.2011)

• Terva

Scénář - Milo Addica a James Marsh. Hudba - Max Avery Lichtenstein. Kamera - Eigil Bryld.(27.5.2011)

• cab

Prijezd Elvise (Gael Garcia Bernal) do texaskeho mestecka ma prosty ucel: vypatrat sveho otce. Kdyz ho nachazi, jeho nova rodina citajic nevlastni sestru a bratra je nablizku, tim padem otec da mladikovi vizitku a vysvetleni, ze si promluvi, az mu zavola. To nikdy neudela a misto toho zacne svadet nevlastni sestru, ktera se do nej zblazni nevedomka jeho pribuzenstvi a dokonce prenese pres srdce otehotneni i zavrazdeni jejiho bratra. Nasledujici sled udalosti je z meho osobniho pohledu mnohdy nelogicky a nebyl jsem schopen vypozorovat duvody pocinani hlavniho hrdiny a otevreny konec s ktereho si divak muze domyslet, cokoliv se mu hodi, mi jednoduse nesedl. Tez poslani, ktere nam chtel reziser a scenarista dorucit je mi nejasne. Na zaver chci poznamenat, ze postavy toho moc nenamluvi a film neni urcen pro masy, ale jen pro urcitou skupiny, ktere se pokusi nalezt neco, co mne se nepodarilo.45%(24.6.2006)