Reklama

Reklama

Hellboy 2: Zlatá armáda

  • USA Hellboy II: The Golden Army (více)
Trailer 1

Nejproblematičtějšího zaměstnance přísně tajného Úřadu pro paranormální výzkum a obranu tentokrát čeká opravdu náročný úkol. Syn vládce podsvětí, princ Nuada, totiž porušil křehké příměří, které panovalo mezi lidmi a jeho říší, čímž nastartoval příslovečné peklo na Zemi. A má být ještě hůř – Nuada se snaží zkompletovat sbírku artefaktů, jež mu mají pomoci oživit Zlatou armádu, nezničitelná mostra, která za pár minut udělají z lidstva ohrožený druh. Aby toho nebylo málo, Hellboye rozptyluje i lehce italská domácnost, kterou má se svou Liz. Tváří v tvář ohrožení světa musí jít rodina stranou, a tak se zaměstnanci nejtajnějšího ze všech tajných úřadů vypraví do tábora nepřítele, aby zastavili Zlo, ještě než se stačí vyvalit na Zem. Vy se vydáte s nimi, a protože vás povede režisér s nedozírnou výtvarnou fantazií, připravte se, že uvidíte, co jste asi ještě neviděli. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (1 076)

POMO 

všechny recenze uživatele

Najfantastickejšie a najkrajšie fantasy od Návratu Kráľa. Guillermo del Toro tieto obludy miluje a z filmu to cítiť každým pórom. Pred lesným elementálom si kľakám na kolená. Hneď dva milostné motívy, tonáž cool humoru, vizuálna pestrofarebnosť citlivo zladená so svetom fantastična bez jediného gíčového záberu. A film NIE JE preplácaný ani chaotický, ako sa povráva. Del Toro je úprimný kúzelník s jasnou víziou a jej perfekcionistickou realizáciou. ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Přepálená maškaráda, ve které se Hellboy ztratil. A po které se Hobita docela dost bojím. Del Toro pořád umí akci, jeho filmy vypadají tak dvakrát dráž, než kolik doopravdy stojí, a nedělá mu problém za sebe skládat scény vtipné i magické... ale tentokrát to nejde příliš dohromady a vyprávění (místy dost připitomělé a poslepované) pěkně drhne. Jednička byla subtilnější a díky tomu měla větší tah. Tady se sice objeví asi milion a pět potvor, sám hláškař v rudé mezi nimi ale zaniká. A spolu s ním vyprchávají i všechny ty motivy, které určitě šlo rozehrávat stejně osudově jako v Temném rytíři. Del Toro ovšem na rozdíl od Nolana zvládl jen fragmenty - film jako celek se mu rozklížil v nákladnou přehlídku masek, jejíž vnitřní dramatičnost vyšumí nepříjemně rychle. V hlavě zůstane spíš šašek Krauss a pár fórů pro děti do dvanácti let, než červený superbouchač, kterým Hellboy před pár lety byl. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Obávám se (a současně do budoucna doufám), že Zlatá Armáda je odsouzena k roli jakési nezbytné výplně před megalomanským finále, které nás čeká v Hellboyově pokračování třetím. Výplně sice výtvarně neskutečně nabité a obsahující několik velmi zásadních okamžiků, ale jako celek zážitkově dosti chabé. To je asi zbytečně tvrdé hodnocení, protože jako komedie funguje Hellboy 2 naprosto perfektně, a není to zásluha jenom ektoplazmatického Johanna KrauSSe, jehož "eine kleine Krankenschwester" byla naprosto zdrcující:) Bohužel dějově je to už takové jakési onaké. Jednu chvíli jsem si připadal jako v Princezně Mononoke, a byla to scéna velmi silná, nesoucí pořádnou myšlenku - tu, kterou jsem tak nadšeně odchytával z jedničky, a o které to vlastně celé je. Ale nějak se stalo, že ty emoce, které tu u jedničky byly, mě tentokrát obešly. Jestli to bylo tím, že mě na úkor všeho ostatního zahltily figury rovnocenné těm z Gaimanových fantazijních výplodů, nebo tím, že chyběl Marco Beltrami a jeho pod kotel mocně přikládající žesťové kompozice - btw světe div se, Danny Elfman mi přišel jako hodně slabá náhrada - to se mi nepovedlo rozklíčovat. Snad to vyjde při repríze, zatím ale nemůžu jít přes sedmdesát, protože příběh životní energií propojených dvojčat a Abeovy lásky je předvídatelný už od první chvíle. A co se hlavního záporáka týká - Luke Goss je sice lepší než v Bladeovi II a vypadá fakt cool (správně fantasy cool, aby bylo jasno), ale bohužel si na sebe Guillermo upletl bič v podobě toho ultrahajzla Kroenena. Což při vědomí toho, že byl vlastně jenom poskok, pročež bychom ho měli srovnávat s tou hroudou, co měla pazouru na řetězu, a dala se příliš lacino, hovoří v neprospěch Zlaté Armády ještě víc. Zkrátka Schade a ode mě jenom 70%. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

„You can suck my ectoplasmic Schwanzstücke!“ Výplody Del Torovy nevyčerpatelné imaginace nemohly z papíru uprchnout do lepšího filmu. Jejich prohánění se touhle akčně-hláškoidní šlehou bez velkých ambicí a s jedinou nezapomenutelnou scénou („Can't Smile without You“) mě až do závěru, slibujícího do budoucna mimochodem velké a smutné věci, neomrzelo. Ať vědomé či nevědomé čerpání z anime a monster filmů s sebou nese příšerky děsivé, vtipné („Nejsem dítě, jsem nádor“) i dojemné (zkáza monumentálního lesního elementála coby symbol devastované přírody). Jedním z ústředních témat je opět režisérovo oblíbené pronikání fantazijního světa do světa reálného a vnímání jednoho druhým. Kladní hrdinové jsou „zlidštěni“ mimo jiné nutností nasadit si mechanické brýle, aby mohli vidět pro běžného smrtelníka neviditelné trolly. Jde-li o nicméně o bližší poznání, je před vizuálním vjemem upřednostňován vjem hmatový, mající blíž k empirické zkušenosti (klíčový dotyk princezny a Abea). Del Toro hned na začátku spouští obrovské mechanické soukolí, aby v závěru vtipně ukázal, že jej (to soukolí) nespustil jenom metaforicky a že bychom ho (toho mexického hobita) během režírování podobných filmů vlastně vůbec neměli brát vážně. Proč taky. 75% Zajímavé komentáře: Gemini, DaViD´82, salahadin, HAL, ScarPoul, C.C.Baxter ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Komiksový film se skvělou ústřední dvojící, tunou glos a del Torovou kreativitou. Přát si víc je skoro nemožné. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

O osud Hobita sa vonkoncom nebojím. Zlatá armáda už totiž nie je komiks, ale výpravná fantasy v podaní tvorcu s nespútanou imagináciou (nie, vážne nemám dojem, že by sa del Toro opakoval), hrsťami zábavných nápadov a zmyslom pre veľkoleposť (stálo to štvrtinu Spider-Mana 3, ale vyzerá to dvakrát drahšie). Pri jednotke som nedokázal rozdýchať ten odklon od pochmúrne drsnej, hororovo ladenej predlohy, pri dvojke už som to hodil za hlavu, zmieril sa s tým, že del Torovo poňatie Hellboya je celkom iné než to Mignolovo a jednoducho som sa ponoril do jeho neodolateľne sympatického polo-rozprávkového sveta, v ktorom je romantika infantilná a dramatické scény jasne ustupujú pred celkovou odľahčenosťou a neustávajúcim hláškopádom ("S tvojím prízvukom by som slovo "focus" radšej nepoužíval!"). ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Na pětaosmdesátimilionový budget předvádí del Toro neskutečně výpravné divadlo, kde se však poněkud ztratil samotný děj. Pryč je ta vypiplanost prvního dílu, kdy zaláskovaný ‚rudoch‘ trousil suché hlášky a v temných uličkách to sem tam nabančil jiným monstrům. Jde to sice do hloubky jakés takés mytologie, jen by si k tomu del Toro musel vzít ještě půlhodinu navrch, aby celý ten kolos opravdu válel a ne jenom skákal z místa na místo, aby to všechno sfouknul za dvě hoďky. Naštěstí je to pořád dělané s tou zanícenou tvůrčí láskou k látce a celé to tu dobu příjemně baví. Slabší 4*. PS: Věřím, že pod Jacksonovým patronátem bude Hobit neskutečná pecka. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Stává se často, aby dvojka pokořila jedničku? Často asi ne, ale Hellboyovi se to určitě podařilo. Možná už nehláškuje tolik jako v prvním díle, a i ten příběh není tak stylový (to ani první díl nebyl), ale všecko je to tak hezky efektivní, a masky tak originální, že se na to člověk musí koukat. Příjde mi, že Gullermo del Toro se stále učí a snaží se, aby jeho filmy byly lepší a lepší. Faunův labyrint ho leccos naučil a v tomto filmu to je dle mého i dosti vidět, hlavně tedy v maskách. Fakt je, že tenhle film není nic novýho, ale je to stylové, pobaví to a rozhodně nebude nudit, a to je na filmech nejpřednější. Jen by mě zajímalo jestli se opře do třetího dílu a zakončí to vše trilogií. Příjde mi to, že těch filmů už je přemnoženo. Alespoň, že je Ron Perlman v roli Hellboye takový sympaťák, jinak by mi to přišlo už jako naprostá zbytečnost, takhle jsem se ale příjemně na dvě hoďky zabavil. ()

MrHlad 

všechny recenze uživatele

Del Toro natočil přesně to, co se od něj čekalo. Film vypadá, jako kdyby stál třikrát tolik než ve skutečnosti a přehlídka zábavných akčních scén, monster a originálních nápadů téměř nebere konce. Bohužel ve scénách, kdy se pracuje s emocemi, film povážlivě ztrácí na tempu. Přesto určitě stojí za to Hellboye a jeho partu, která zachraňuje svět před neporazitelnou armádou, v kině navštívit. Pořád je to totiž zatraceně dobrá podívaná. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $85miliónovTržby USA $75,986,503Tržby Celosvetovo $160,388,063Tržby za predaj Blu-ray v USA $4,448,887 //počet predaných kusov ?Tržby za predaj DVD v USA $47,588,181 //počet predaných kusov 2,504,210║ Neviem čo sa stalo s del Torom, že by len ten príbeh škrípal lebo takmer všetko ostatné funguje krásne, hlavne čo sa týka technických prvkov, kde hlavne vynikajú masky, triky a choreografia súbojov, taktiež množstvo fantastických postáv. Len škoda že ten príbeh v ktorom to všetko pekní je zasadené nedokáže tak upútať ako by sme si želali, jednoducho to nefunguje na takej báze aby to bol zážitok a len smutne musíme prijať sústo už niekoľko krát prežuvané v iných podobne ladených filmoch. Tlak Americkej produkcie je proste už moc prežvachlaná žuvačka čo fakt ale fakt nebaví. A potom sa niet čo mu čudovať, že to komerčne opäť prepadlo, keď to v konečnom dôsledku vyznelo tak plocho. /videl v kine: 70%/ určite som čakal viac ()

imf 

všechny recenze uživatele

Trochu to drkotá, to jak si Del Toro do škodovky naložil o pár pytlů s pískem víc, než by bylo zdrávo, ale po nesmělém nakopnutí motoru (úvodní scéna ne a ne rozdmýchat pověstné kouzlo prvního dilu) vás do toho šílený Mexičan vtáhne třeba i proti vaší vůli. Pro fanoušky comicsu a pokleslých žánrů extáze, pro jiné dostatečně velký terč, ale jisté je, že Del Toro je největší hračička současného Hollywoodu a rozfofroval sto milionů, aniž by se nechal semlít megalomanskou lobby (viz Jacksonův King Kong) nebo příliš složitým příběhem. Hellboy 2 sice vypadá jako schody na zvonici, na kterých se občas zadýcháte, ale dolézt nahoru a zazvonit si určitě stojí za to. Už kvůli těm fantaskním výtvorům, které si pro nás autoři připravili. Invence tomuhle filmu crčí z uší... méně je sice někdy více, ale když vám jeden ze záporáků "rozkvete" před očima, nemůžete si pomoct. Rudoch vládne... ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Když ho miluješ, není co řešit, to v případě Rudýho platí vrchovatě. Dvojka je vyrovnanější, vizuálně pestřejší, akčně výbušnější a vtipnější co se postav týká. Hellboyův sarkasmus + výjevy z rodinného života s Liz jsou skvělé, hodně se povedl i Abe. Opět nám ale zlobí scénář, který je řidší než zdrávo a nikde není psáno, že diváky nebude iritovat to okaté ladění na Hobita. Mně ale fantasy háv příběhu zaujal, Guillermo měl alespoň spoustu místa na svoje roztomilé příšerky a kreatury z jiné dimenze. Pořád mi ale připadá, že Hellboy by mohl být i lepší, jen mu vymyslet důstojnější zápletku. Každopádně silné ****, z lásky k upilovaným rohům zaokrouhluji hore háj. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Guillermo del Toro po druhé pokouší své rudé štěstí. Nejde o druhé šlápnutí do stejné řeky. Bohužel... Del Toro se pokusil ukázat svůj pohled na Hellboye a jeho život. Není na tom nic špatného, dokud se nezačne zbytečně věnovat romantickým záležitostem, které vyvrcholí v závěru. Osobně bych si představoval film více černo humorný jako první díl, minimálně stejně akční a stále stejně odvážný. Tentokrát uvidíme velkou hromadu prapodivných postav, které jsou chvílemi možná až na hraně trapnosti a geniality (ukázkový příklad Johann Krauss, který působí zábavně a v jedné scéně trochu nuceně trapně...). Velké překvapení jsem zažil při setkání s Andělem smrti, který je fantastický a poukazuje na obsah příštího dílu, jehož se doufám del Toro dočká a dokončí svou pekelnou trilogii. Tempo je slušné, ale chvílemi se ve filmu nic moc neděje. Závěr filmu odhadnete už velmi brzo, jen jeho forma bude efektivnější. Přesto nejde říct, že je druhý díl horší než první. Je prostě jiný. Více se v něm mluví, je v něm více lásky, romantiky i zbytečností. Doufám, že ve trojce se vše promíchá do neodolatelného mixu, protože tím druhý díl není ... ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Guillermo del Toro .. Takže Del Toro si už vlastní volnou variaci na Pána Prstenů i Harry Pottera natočil - nyní. Jak ovšem dopadne Hobit? Když vezmu v potaz to, jak dopadl Hellboy 2, tak asi nijak slavně (jak nerad tohle připouštím, ale chtě nechtě tohle Hellboy 2 naznačil!). Proto doufám, že nejen se scénářem mu Fran Walsh, Philippa Boyens a Peter Jackson pomohou, ale že se poslední jmenovaný zapojí částečně i do režie. Del Toro totiž (tak dobře) nezvládá dramatizaci, naraci a epičnost a právě tohle bude kniha o cestě tam a zase zpátky zatraceně potřebovat. Pokud totiž nebude chtít být leporelem několika akčních scén a přehlídkou rozličných monster, které na určitých místech cesty potkáme (tak nějak je stavěn Hellboy 2 - nejde o cestu samotnou, ale o pouhé skokové zastávky na ní). Úvodní vycucaná mytologie a Zlatá armáda jsou však slabým kabátkem, naproti tomu svět Středozemě je jiná a jinak fungující káva, takže hůl nad Del Torem zůstává stále jen nalomená. Hellboy 2 se zkrátka nepovedl resp. nedokázal navázat na svého dřívějšího předchůdce, byť v drobných sekvencích se mu alespoň, co se humoru a nadsázky týče, částečně přiblížil. Tah děje a dlouhodobější přidanou hodnotu však postrádá, lépe řečeno nedokázal rozpracovat ty její drobné náznaky. Nic na tom nezmění ani fakt, že má vizuálních nápadů plný rukáv, špičkové "lotrovské" masky, výborného Perlmana v hlavní roli a Elfmanovu hudbu, která mi vůbec neseděla a náboj akce spíše dusila (a to Danny ve Wanted zvládl pravý opak). 60%. ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Velká spokojenost. Tam, kde Temný rytíř útočí vybroušeným scénářem a precizní režiií, vytahuje Hellboy propracovanou fantasy atmosféru, tunu emocí a spoustu sebeparodických scének. Z filmařského hlediska Del Toro Nolana sice netrumfnul, ale přinesl slíbeného hláškujícího hrdinu, který ve volných chvílích mezi řezáním elfů a jejich přisluhovačů řeší vztahové potíže, přičemž je jedno zábavnější než druhé. Navíc je tu fajn linie s Abem, ultimátní prostřední část, která u mě strčila do kapsy začátek i konec a takové množství nápaditých potvor, že by z toho Lucas brečel štěstím. Ač se nemůžu zbavit pocitu, že je dvojka jenom předehrou ke trojce (která přijde bůh ví kdy), bavil jsem se náramně a moje víra v Del Tora se opět posílila. 9/10 ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Taaakto natahovany a nacancany karneval bez zivota, alebo pre mna asi najchladnejsi film roka a zapnuta signalizacia "Hobit v ohrozeni". Ano, Del Torova fantazia je velka, ale co z toho, ked to nedokaze vyuzit a film je chaotickym zlepencom prvoplanovej imaginacie, kde nadvaznost drhne ako jazda po smirgel papieri, dramaticky naboj atakuje nulovu hodnotu, samoucelnost jednotlivych sekvencii (ktore tu neexistuju pre dej, ale iba pre zelany wao efekt) kastruje aj to malo z pribehu, co stalo za namahu rozpracovat a lubostne patalie vykazuju index dementnosti, ktore mozu zavidiet aj telenovelove hity nasej Gity. Apropo to "ekologicke" posolstvo - to je ta prava wtf "UDALOST". Esteze sa zopar hlasok celkom podarilo. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Je to s podivem, ale v případě Helboye je druhý díl lepší prvního, což je jinak ve filmovém průmyslu proti empirickým pravidlům. Hellboy 2 je skutečně výtečným filmovým komiksem a kvůli tomu gejzíru až surrealistické obrazotvorné invence a kvůli zobrazení trollího trhu jsem koketoval s myšlenkou, že dám tomuto komiksu absolutní hodnocení... Hellboy ale nemá jen pozitiva - jeho dějová linie je schématická a průhledná, ten dějový vzorec je skutečně už tak obehraný, že místy to zavánělo přítomností žánrových klišé, ani armáda zlatých robotů nepůsobila ve finále tak velkolepě, jak to bylo původně asi zamýšleno, to ale ani vlastně není podstatné, když film vymýšlí a svou imaginací zaplňuje Guillermo del Toro - jeho eruptivní fantazie je tak úchvatná a strhující, že sama vizuální složka je schopna utáhnout celý film. Del Toro je navíc schopný a zručný režisér, má cit pro načasování akčních scén a hlavně je schopen dělat trikové efekty na takové úrovni, že jsou jeho filmy nezaměnitelně originální a osobité - del Torův rukopis je tak výrazný, že už se nedá k ničemu přirovnávat, del Toro už dávno není ničí epigon, on je sám stylotvorný... Velká škoda, že režisér tentokráte nevytvořil nějakou hlouběji propracovanou mytologii, jako třeba v případě úchvatného Faunova labyrintu, ale že v Hellboyovi požívá mytologické jen jako (hodně ploché) synkretické pozadí. Přesto i zde se dají nalézt silné momenty - ekologický podtext při rozhodování zničit x nezničit Strážce lesů (navíc poslední bytost svého druhu na Zemi), setkání se Smrtí atd. Jindy a jinde bych to nenapsal, ale už se těším na díl třetí... Podobné filmy: Hellboy, Faunův Labyrint, Hulk, trilogie Pána Prstenů ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Hellboy pro mě vždy ukrýval svůj "tajem" v krátkých úderných povídkách. V dlouhých příbězích se jeho síla, atmosféričnost a provázanost na mýty i legendy zákonitě drobí. Musí tak být slepována vlastní rychlokvaškovou mytologií, která je nezajímavá až hanba. Del Torro se však, i podruhé, vydal právě touto cestou. Je vidět, že se piplal i s tím nejposlednějším detailem, ale jako by kvůli tomu zapomněl na to hlavní. Zábavu. Sice je tu akce i humoru přehršel, ale ani s tou koňskou dávkou nadsázky to dvakrát moc nefunguje. Nebýt ústředního tria a závěrečné irské anabáze (holt, legendy lépe pasují do mýty opředených oblastí Evropy než na neony osvícený Manhattan), tak se mu to i přes sympatický vizuál a několik sympatických dílčích nápadů (pěvecká vsuvka nad pivkem), rozsype jako obrana Spartičky na Nou Campu. Pěkně se na to kouká, rozhodně to nenudí, ale hned jak naběhnou titulky, tak bych nedal dohromady "vo co šlo". Jediné co mi film připomíná je tohle pozadí, které mi momentálně zdobí plochu. Trochu málo na tak ambiciózní popcorn. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Banda příšer bojuje proti bandě jinejch příšer. Je to možná ještě víc ujetý než jednička, ale bitky jsou dobrý. Elfskej princ by si to na kopí mohl rozdat s Donnie Yenem z "Hrdiny" a Hellboy to se svym megakanónem kosí hlava nehlava. Selma Blair zase vypadá líp, ofinka vykonala své dílo dobře. Když se ale ponoříte pod tyto povrchní aspekty, a trochu víc se nad Hellboyem zamyslíte, dojde vám, že je to vlastně čistá pohádka. Del Toro je přerostlý dítě a ne nadarmo tam je ten prolog s malym Hellboyem. ()

Související novinky

Netflix chystá seriál Diablo

Netflix chystá seriál Diablo

22.09.2018

Streamovací služba Netflix připravuje animovaný seriál z herního světa Diablo od společnosti Blizzard Entertainment. Projekt momentálně chystá (nebo to alespoň řekl v již smazaném tweetu) scenárista… (více)

Hellboy sprintuje před kamery

Hellboy sprintuje před kamery

07.07.2017

V Hollywoodu obvykle trvá mnoho let dostat film před kamery, takže je vcelku šokující, jakou rychlostí se hýbe kupředu reboot Hellboye. Ještě na začátku roku to vypadalo, že máme šanci na klasickou… (více)

Hellboye čeká reboot

Hellboye čeká reboot

09.05.2017

Guillermo del Toro nedávno oznámil, že je třetí Hellboy opravdu mrtvý. Studio Universal mu definitivně řeklo, že o pokračování Zlaté armády nemá zájem, o to překvapivější jsou tedy zprávy, že se… (více)

Hellboy 3 stoprocentně nebude

Hellboy 3 stoprocentně nebude

22.02.2017

Guillermo del Toro před pár týdny probudil naděje na třetího Hellboye. Po twitterové anketě slíbil, že film znovu probere s comicsovým tvůrcem Mikem Mignolou i s Hellboyovým představitelem Ronem… (více)

Reklama

Reklama