Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Akční velkofilm odehrávající se v atraktivním prostředí leteckých bitev 1. světové války, který se inspiroval skutečnými událostmi. Čeká Vás dobrodružství legendární Lafayettovy eskadry tvořené americkými stíhacími piloty. Ti se dobrovolně přihlásili do bojů ve Francii. Mladí letci se tak vydávají do vzdálené Evropy hnáni touhou naučit se létat na nových strojích a zažít velká dobrodružství. Ve válkou zmítané Francii se zpočátku naivní mladíci naučí pravému smyslu přátelství, odvahy i lásky a získají tak opravdové důvody pro riskování vlastního života. (Magic Box)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (334)

Hitman_47 

všechny recenze uživatele

No, nálepka "inspirováno skutečnými událostmi" je tam fakt jen na ozdobu, protože takové manévry by si piloti v první světové válce s dvojplošníky prostě nedovolili :) Nicméně se jedná o shitload of sky action s trochou toho hrdinského patosu a romantické (always) vložky. Ale na to sere pes, hlavně, když se na to pěkně kouká a nenudí to...a finální zúčtování s hlavním záporák mě nemálo překvapilo. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Spíše takový pozitivně laděný snímek z neotřelého prostředí první světové války. Ačkoli ukazuje strasti války, měl jsem pocit, že se drží co se týče syrovosti a krve hodně při zemi a většina situací, do kterých se parta letců dostane, dopadá dobře. Nechybí ani nějaká ta typická milostná zápletka, tentokráte s překrásnou a vcelku neznámou Jennifer Decker. Pro milovníky letadel naprostá povinnost, pro ty ostatní velice obstojný válečný film. ()

Reklama

Davies182 

všechny recenze uživatele

James Franco si naštěstí čím dál častěji zkouší vážnější role v seriózních dramatech (Milk, V údolí Elah). Je to jedině dobře, protože bych si osobně rozhodně nepřál, aby tento nadějný herec skončil ve škatulce "hezky se usmívej, řekni pár smysluplných vět, a máš to". FlyBoys takoví totiž občas jsou: skvělé digitální triky ladných piruet válečných letadel z WWI v akčních scénách jsou prokládány lacinými řečičkami a solidním románkem. I když tu pak každý hláškuje jako na běžícím páse, nejvíce v paměti utkví právě choreografie leteckých soubojů. Těch je celkem pět nebo šest scén, přičemž se naštěstí všechny celkem povedly a sledovat napínavé bitky ve vzduchu tak ani chvilku nenudí. Co se ale týče zbytku celého filmu, nelze jinak, než opakovat mnohá slova vypsaná do HTML přede mnou: je to americký Tmavomodrý svět = více klišé, výbuchů a hrdinů. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

V zásadě velmi příjemné překvapení. Vcelku reálný pohled na První světovou válku (a na válku obecně), dobrá kamera i herecké výkony, krásné, byť ne zcela reálné letecké souboje z doby, kdy většinu letadla tvořilo plátno napjaté na dřevěné kostře a špetka vcelku nekýčovité romantiky navrch. Ano, je pravda, že celkový průběh leteckých bitev je do značné míry očekávatelný a je pravda i to, že používá mnohá klišé, ovšem film si pomáhá jedním velmi chytrým tahem, který je nutné ocenit. Neočekávatelný totiž je průběh již zmiňovaného partnerského vztahu a divák tak do poslední chvilky netuší "jak to dopadne". Tohle podle mého není jenom dovedný mix romantiky a válečného dramatu, ale velmi účinný způsob budování děje. Obě složky se dobře doplňují, aniž by jedna překážela té druhé... PS: Narozdíl od Rentona si nemyslím, že nehrdinskost toho filmu je na škodu. Naopak, ta civilnost mi velmi vyhovuje a filmy o hrdinství a hrdinech mě štvou. Tohle opravdu není nějaký další Pearl Harbor s hrdinstvím a romantikou ukapávajícími v každém záběru a já jsem za to tvůrcům filmu rozhodně vděčný... 65% ()

Vojcl 

všechny recenze uživatele

Na to, že se jedná o válečný film, navíc inspirovaný skutečnými událostmi, je příběh neskutečně nudný a klišovitý, bez výraznějších emocí a s průměrnými herci. Nedočkáme se jediné silnější scény. I kompletně digitální letecké souboje připomínají spíše popcornovou oddechovku pro malé děti, než seriózní drama. Zasloužený komerční propadák! ()

Galerie (43)

Zajímavosti (18)

  • Celorudá barva Fokkerů Dr. 1 je velmi zavádějící, protože je považována za symbol tzv. Rudého barona, který jako jediný německý pilot létal s letadlem celým rudým. A to navíc jen přibližně poslední měsíc svého života na jaře 1918. Ve filmu však tento nátěr používá hned celá letka. (ČSFD)
  • Snímek je natočen podle pravdivého příběhu letecké eskadry USA "Lafayette", jež v první světové válce bojovala v Evropě proti Němcům. (messiah)
  • Ve snímku se zmiňuje bitva u Verdenu (1916) a hlavní hrdinové poté dostávají podle slov svého velitele nejnovější Nieuporty 17 (ve službě od března 1916). Přesto se na nebi střetávají s Němci létajícími ve Fokkerech Dr. 1, které však byly vyráběny a zařazovány do bojů až v roce 1917. (ČSFD)

Související novinky

Robinson ztracený na tajemném ostrově

Robinson ztracený na tajemném ostrově

27.05.2008

Televizním seriálům se v novinkách věnujeme jen zřídka (vlastně vůbec, sypu si popel na klobouk). Jako malá náplast je tu ambiciózní nová série stanice NBC nazvaná prostě Crusoe. Ano, půjde o další z… (více)

Reklama

Reklama