Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Co se stane s nevinným člověkem, který po dlouhém fyzickém i psychickém mučení přizná svou vinu, přestože se ničeho nedopustil? Je odsouzen k pětadvacetiletému trestu odnětí svobody, ve skutečnosti je však odsouzen na celý zbytek života, protože i když se o pár let pozěji přiznává skutečný viník, náš hrdina se už nemůže vyrovnat s tím, co prožil. Příběh, jehož začátek se odehrává v sedmdesátých letech minulého století, vzbudil v Rumunsku velké diskuse o totalitní minulosti země a jejím dopadu na současnost. Vztah mučitel vězeň jako by dodnes symbolizoval nedostupnost optimálního řešení morálního konfliktu každé posttotalitní společnosti. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (1)

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý pohled na nedávnou rumunskou minulost připomínající zprvu detektivku, ale záhy se měnící v temný příběh zhýralosti režimu a jeho účinku na člověka, jehož pozdější čin je stejně neospravedlnitelný, hlavně pro ty, co podobnou zkušenost nezažili a dožadují se práva ho soudit. ()

Zajímavosti (1)

  • Představitel hlavní role Marius Stanescu získal za svůj výkon v roce 2003 Cenu Rumunské filmařské asociace pro nejlepšího herce. (POMO)

Související novinky

Příboj rumunské nové vlny

Příboj rumunské nové vlny

11.02.2009

...zažijete v kině Ořechovka od 20. do 24. 2. 2009. Přehlídka ambiciózní kinematografie otevře kultovní titul mladého rumunského tvůrce Cristiana Mungiu 4 měsíce, 3 týdny, 2 dny. Uvedení tohoto… (více)

Dny evropského filmu běží

Dny evropského filmu běží

29.01.2006

Jen abyste nezapomněli... momentálně probíhá až do 5. února v pražských kinech Světozor a Aero promítání filmů v rámci festivalu Dny evropského filmu. Od 6. do 14. února pak bude festival probíhat v… (více)

Reklama

Reklama