Crossing the Bridge - Zvuk Istanbulu (festivalový název)

• Německo

Crossing the Bridge: The Sound of Istanbul

Dokumentární / Hudební

Německo / Turecko, 2005, 90 min

Fatih Akin

Rozpočet $-miliónovTržby USA $70,685Tržby Celosvetovo $621,622(10.6.2010)

Ačkoli já osobně rozhodně nejsem fanouškem world music, celou hodinu a půl jsem seděla s čelistí o dobrý půlmetr níž než obvykle - Alex tu představuje tak zajímavé figurky istanbulské i okolní hudební scény, že nezasvěcenému člověku opravdu nezbývá nic jiného, než jen s tichým úžasem zírat. Je milé sledovat, jak v dnešní době nechutných komerčních shitů, které nám jsou rvány do uší doslova na každém kroku, stále existují i tací, kteří dělají hudbu opravdu doslova a do písmene jen pro onu prazákladní radost z hraní (viz například hoši z ulice s jejich krásným, až anarchistickým přístupem). Rozhodně jeden z těch zajímavějších hudebních dokumentů.(1.3.2006)

Konfucius řekl - "Jestli chcete poznat nějakou kulturu, poslechněte si její hudbu." A tak začíná poznávání Istanbulu. Cílem je pořídit nahrávky co nejširšího hudebního spektra, většinou pocházející z "ulice". Umělci k tomu připojují své postřehy a názory a vzniká tak zajímavý náhled na Istanbulskou hudební scénu. Nečekal jsem že u toho vydržím víc než pět minut, ale tento předpoklad vzal za své velice brzy. Z hudby tak po dlouhé době čišela bezprostřední radost, um, emoce, zkrátka cizí kultura jako na dlani. Fatih Akim svou tvorbou celkově mění můj postoj k Turecku, které bylo pro mě bylo dlouhou dobu zemí, kterou bych navštívil snad až jako poslední.(2.8.2008)