Reklama

Reklama

Píše se rok 1944. Na venkově nedaleko normandských pláží žije Marie se svým manželem Jérômem. Marie je pod drobnohledem německého velícího důstojníka i francouzského špióna, jenž ve spolupráci se spojenci plánuje den D... Ocitáme se v Normandii roku 1944. Jérôme (Philippe Noiret) je hrdým majitelem rozlehlé venkovské usedlosti. Vlastní sady ho zajímají mnohem víc než osud jeho země. Jérômova manželka Marie (Catherine Deneuveová) je mladá, krásná a znuděná venkovským životem. Nemyslí na nic jiného, než jak začít nový život v rušné Paříži, takže když se náhle objeví Julien, kapitán francouzského odboje, Marie je přesvědčená, že její modlitby byly vyslyšeny. Julienova mise spočívá ve shromažďování informací o celé oblasti, aby mohla průzkumná skupina odříznout Němce před plánovanou spojeneckou invazí. Naneštěstí se však divize německých vojáků právě rozhodla zabrat Jérômův dům... (Cinemax)

(více)

Recenze (20)

radektejkal 

všechny recenze uživatele

No dobře legrace, dokonce předvánoční. I po dvaceti letech se dá, jak se zdá - nejen u nás, ale zřejmě na celém kontinentu - vysmívat Němcům, jak jsou natvrdlí přesto, že mu, nám, dali takovou lekci, jako nikdo jiný před nimi. Mladá paní nudící se na venkově, byť v zámku, nakonec dosáhne svého a přijede do Paříže v americkém tanku. Přejme jí to, protože ze zámku nezůstal zřejmě kámen na kameni.... Chybí mi tu rivahův**** lapidární komentář (lapidární je odvozeno od lapis, kámen, tedy kameňák). ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Právom opomínaný film, u ktorého som pravdepodobne prespal všetky "rádobyvtipné" situácie. Inak si neviem vysvetliť, aká je to už komédia, pri ktorej sa aspoň raz nezasmejem. Tri hviezdičky ponechávam kvôli obdivovateľom francúzskej bábiky, ktorá je tak unesená vlastnou dokonalosťou, že plní iba úlohu dekorácie. Asi nikto od nej nechcel aby aj hrala, keď je stále tak dokonalo upravená a odetá. ()

Reklama

hous.enka 

všechny recenze uživatele

Ač za okny zámku zuří druhá světová válka, pátráme po vypečeném zloději jablek. Roztomilá francouzská komedie, která se nesnaží být třeskutou rošťárnou za každou cenu, mě nadchla. Ano, bezesporu za to může i Catherine Deuve s Philippem Noiretem - jsou totiž perfektní dvojka. Ona roztomilá měšťanka, která pod vlivem okolností musela odjet z Paříže, a on milý vesničan, který nade vše miluje svou ženu. Škoda, že jim to pak už tak nefungovalo i v Afričanovi. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Laskavé pohlazení duše, příjmená hudba. Válečná komedie s romanticko-dramatickými prvky, žánrově úhledně seskládaná do malé krabičky (dovolím si malou odbočku, protože právě to "sekládání" každému režisérovi nejde, shodou okolnosti včera viděné Ženy v pokušení jsou příkladem režisérsky a určitě i scenáristicky špatné kombinace více žánrů). Catherine Deneuve v roli půvabné mladé ženy, ne(u)spokojené (s) provinčním životem a toužící zažít "skutečný" život v Paříži. Philippe Noiret (čím více filmů s ním, tím ho mám raději) jako venkovan, jemuž jsou sklepy plné krásných (a nenakousaných) jablek vším, co kdy po boku krásné ženy od života chtěl. Film ze staré B&W francouzské školy, po němž se ještě více utvrzuji v názoru, že kinematografie ze země galského kohouta je nám Čechům hodně blízká, ze zemí vyspělé Evropy a Severní Ameriky určitě nejbližší. Film lze vřele doporučit v původním znění, k němuž jsou k sehnání anglické titulky. Tip pro filmový klub ČT. ()

Bernhardiner 

všechny recenze uživatele

Ženuška se zamiluje do Paříže a chce tam odjet stůj co stůj. Manžílkovi se nikam nechce, hodlá totiž kolem své zámecké riuny pěstovat jablka na věky věků. Jak tihle dva se dali dohromady, to mi hlava nebere. Ale tím ty logické záhady nekončí. Kolem zámku totiž krouží jeden hrdinný odbojář. Prostě statečný, silný, odvážný, pravdomluvný, věrný... těžce nesympatický hezounek. Láska obrovská mezi tou sympatickou blonďatou kozou a tímhle herojem vznikne. A nedokáže ji rozbít ani nacistický velitel. Tato láska navíc způsobí, že se náš hrdina začne chovat jako vosa opitá plesnivými jablky a rozhodne se milovat celým svým srcem nehledě na nacisty a Američany. Co nedokáže láska! Hlavní dvojice je mi sice sympatická (Deneuve ani ne tak svým hereckým výkonem), ale pání scénáristé se měli trochu víc zamyslet nad tím, co vlastně páchají. 65% ()

Galerie (20)

Reklama

Reklama