Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jako každý měsíc přichází čtyřicetiletý počítačový grafik Jan Cvrček za svým sedmdesátiletým otcem Ivanem, který pracoval jako biolog v zoologické zahradě. Jako každý měsíc se spolu vydají na dlouhou procházku Prahou, během níž probírají nejen současný život a vzpomínají na různá období rodinného soužití i nedávnou minulost. Dojde i na společný koníček, letadla, a na historky z jejich okolí. Jan vypráví o známém a jeho kumpánech, kteří se rozhodli ochutnat lidské maso a skutečně to udělali. Otec vzpomíná, jak v lázních úspěšně sváděl zdánlivě nesmělou vdovu a jak neslavně jeho pokus skončil. Oba vzpomínají na své lásky, hořké chvíle rozpadu rodiny i drobnosti, které osudově změnily jejich životy. Zatímco otec se netají touhou po vnoučeti, Jan se svěří s tím, že má již dospělého syna, o jehož existenci neměl donedávna ponětí. Ve stejnou dobu se setká Janova šestadvacetiletá přítelkyně Marta s jeho pětadvacetiletým synem, Slovákem Robertem. Než se jedna i druhá dvojice rozloučí, dojde k zásadním životním změnám, přestože podle Ivana se na světě už dvě miliardy let nic nového nestalo. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (383)

Mordenroth 

všechny recenze uživatele

Michálek, Štrba a Lorenc tvoria priam geniálnu "trojku", s ktorou si budem navždy spájať ich prvé spoločné majstrovské dielo z roku 1998. Najnovšia spolupráca týchto pánov však nemala možnosť dosiahnuť tak vysokej kvality vzhľadom na "suchý" a miestami dosť nudný príbeh (komédia? dráma? oboje?) zo súčasnosti o vzťahoch medzi rodičmi a ich potomkami . Dejová línia smeruje v podstate odnikadiaľ nikam (nie ako pri prechádzke, kde sa ide z bodu A do bodu B)... Okrem toho, Kostelný je nepríjemne rušivý element. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Jednotlivé poviedky, ktoré tvoria akýsi prierez najzaujímavejšími momentmi v živote hlavného predstaviteľa - syna (David Novotný). Časti života možno brať aj úplne samostatne ako trefné príhody, dokopy však po rozpačitom úvode tvoria pomerne prekvapivo ucelený a celistvý celok, ktorý okrem vedľajšej a vo filme zbytočne rozvitej príbehovej línii synovho syna (Ľuboš Kostelný), pôsobí milo a príjemne. Nesnaží sa však zájsť do hĺbky, pláva pekne vo svojom tempe, tesne pod povrchom, podobne ako ryby v úvodných titulkoch, a tak trošku nepríjemne prekvapí zbytočne zdramatizovaný záver. Mohlo to ostať v neškodnom poetickom obale a ja by som bol spokojný viac, než na 70%. ()

Reklama

Terva 

všechny recenze uživatele

Strašně mně to připomenulo to neustálé "otravování" mého táty o tom, abych se nechal ostříhat ,nebo "ta holka není pro tebe,...co to děláš?...atd. A o mámě raději mlčím. Mám rád své rodiče, ale tento film doufám nikdy neuvidí. A já nikdy nedospěju, dokud tady budou, a že tu budou dlouho!!!! Za což jsem rád!! Slovenská hláška ve filmu "ty kokso" mně rozesmála. Scéna v hospodě u jídelního lístku - suprová. Lábus jako Citátor a labužník-Rozkoš číslo 1: Když se ti chce dlouho srát a pak se vysereš......Já jsem Cvrček. Závěrečnou scénu jsem nějak nepochopil, byl ten tučňák výsměchem pro zoologickou zahradu? ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Inventura vlastních životů cestou odnikud nikam. Myšlenky, staré křivdy, zklamání, naděje, obavy poletující vzduchem, stejně jako hrdinové v osudových okamžicích dvacátého století. Vynikajícím způsobem zahrané role excelujícím Josefem Somrem a Davidem Novotným. Škoda jen těch nepodařených flashbacků, narušujících jinak plynulý příběh otce a syna. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Linie se Somrem a Novotným je jako pohlazení. Tak moc je pravdivá, perfektně napsaná i výtečně zahraná. Těm dvěma jen těžko uvěřit, že nejsou i ve skutečnosti otec se synem. Linie s Kostelným a Kroftovou je jako facka, která má z toho nadšení nad dobrým snímkem probrat. Je nadbytečná, stopáž zbytečně přepalující a kvůli tragicky nepřesvědčivé Kroftové až iritující. Tuzemská otcovská variace na Linklatera se ovšem i tak zdařila. A to tak, že dost. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (15)

  • Robert (Luboš Kostelný) nabízí, že pustí hudbu, a Marta (Mariana Kroftová) odpovídá: „Hlavně aby to nebyla Zóna A.“  Zóna A je slovenská punk rocková skupina založená v roce 1984. O kapele byl natočen dokument Zóna A (1985). (sator)
  • Historka o indické sektě, která se živí lidským masem, je pravdivá. Sekta se jmenuje Aghori, jejíž členové chodí nazí potření jen popelem. Pojídání masa mrtvol je pro ně symbolickým uvědoměním si vlastního skutečného já jako součásti absolutna. (sator)

Související novinky

Zemřel herec Josef Somr

Zemřel herec Josef Somr

16.10.2022

Česká kinematografie v neděli přišla o jedno z velkých hereckých jmen, ve věku osmaosmdesáti let totiž odešel známý český filmový a divadelní herec Josef Somr. Mnozí diváci si na něj vzpomenou jako… (více)

Reklama

Reklama