Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jako každý měsíc přichází čtyřicetiletý počítačový grafik Jan Cvrček za svým sedmdesátiletým otcem Ivanem, který pracoval jako biolog v zoologické zahradě. Jako každý měsíc se spolu vydají na dlouhou procházku Prahou, během níž probírají nejen současný život a vzpomínají na různá období rodinného soužití i nedávnou minulost. Dojde i na společný koníček, letadla, a na historky z jejich okolí. Jan vypráví o známém a jeho kumpánech, kteří se rozhodli ochutnat lidské maso a skutečně to udělali. Otec vzpomíná, jak v lázních úspěšně sváděl zdánlivě nesmělou vdovu a jak neslavně jeho pokus skončil. Oba vzpomínají na své lásky, hořké chvíle rozpadu rodiny i drobnosti, které osudově změnily jejich životy. Zatímco otec se netají touhou po vnoučeti, Jan se svěří s tím, že má již dospělého syna, o jehož existenci neměl donedávna ponětí. Ve stejnou dobu se setká Janova šestadvacetiletá přítelkyně Marta s jeho pětadvacetiletým synem, Slovákem Robertem. Než se jedna i druhá dvojice rozloučí, dojde k zásadním životním změnám, přestože podle Ivana se na světě už dvě miliardy let nic nového nestalo. (TV Nova)

(více)

Zajímavosti (15)

  • Robert (Luboš Kostelný) nabízí, že pustí hudbu, a Marta (Mariana Kroftová) odpovídá: „Hlavně aby to nebyla Zóna A.“  Zóna A je slovenská punk rocková skupina založená v roce 1984. O kapele byl natočen dokument Zóna A (1985). (sator)
  • Jan Cvrček (David Novotný) bydlí na adrese Na Pernikářce 1206/20 v Dejvcích. Dům, ve kterém bydlela rodina Cvrčkova, je na adrese Bubenečská 57 v Bubenči. (sator)
  • Ve filmu si zahrál spisovatel Ivan Landsman jako pán se psem před Šlechtovou restaurací a v závěru filmu jako podivín sedící na stromě. (sator)
  • Historka o indické sektě, která se živí lidským masem, je pravdivá. Sekta se jmenuje Aghori, jejíž členové chodí nazí potření jen popelem. Pojídání masa mrtvol je pro ně symbolickým uvědoměním si vlastního skutečného já jako součásti absolutna. (sator)
  • Ivan Cvrček (Josef Somr) bydlí na adrese Jankovcova 96/39 v Holešovicích naproti památkově chráněným budovám Holešovického přístavu. Areál pochází z konce 19. století, je postaven podle projektu architekta F. Sandera v duchu secese s prvky nastupující moderny. (sator)
  • Hospoda, kde syn (David Novotný) a otec (Josef Somr) poobědvají, je legendární restaurace Na Slamníku, v ulici Wolkerova v Dejvicích. V interiéru vypadá stejně jako ve filmu. (sator)
  • Hospoda, do které jde Jan Cvrček (David Novotný) na konci filmu již bez otce, je v současnosti již neexistující Nonstop u Adély v ulici Jugoslávských partyzánů. (bubun)
  • Natáčení probíhalo od dubna do června roku 2007. (rawboy)
  • Literární předloha Emila Hakla, román „O rodičích a dětech“, byla v roce 2002 vyznamenána cenou Magnesia Litera. (rawboy)
  • Bydliště Ľuboše Kostelného, město Martin, se shoduje s bydlištěm postavy vnuka, kterého ztvárnil. (bastardobamb)
  • Natáčeno v Lázních Mšeno, Martině, Praze - Dejvicích, Troji, Císařském ostrově a Stromovce. (M.B)

Související novinky

Zemřel herec Josef Somr

Zemřel herec Josef Somr

16.10.2022

Česká kinematografie v neděli přišla o jedno z velkých hereckých jmen, ve věku osmaosmdesáti let totiž odešel známý český filmový a divadelní herec Josef Somr. Mnozí diváci si na něj vzpomenou jako… (více)

Reklama

Reklama