Yu-wol-ui il-gi

Bystanders

Mysteriózní / Thriller

Jižní Korea, 2005, 105 min

Kyung-soo Lim

Ďalší z rady thrillerov, u ktorého kriminálna línia kladúca odpoveď na otázku "kto" (identita vraha je divákovi odhalená ešte v prvej polovici filmu) ustupuje do úzadia pred vysvetľením prečo a hlavne snahou o vystihnutie nálady jednotlivých postáv prostredníctvom nie verbálnych argumentov, ale výrazne iba audiovizuálnou zložkou filmu. V tomto smere sa tak dočkáme častej noirovej atmosféry tmavých ďaždivých nocí s estetickou červenou farbou ako symbolu bolesti, viny a nepochopenia a soundtrackom budujúcim atmosféru osudovej clivosti jazzovými smyčkami (hlavne trúbka a klavírne prevedenie). Škoda, že podobne ako u Princess Aurora zaostáva za formálnou zložkou príbeh, ktorý v sebe spája nelogickosti a navyše pre mňa aj zbytočnú "doťukávaciu restrospektívnu desaťminútovku", v ktorej režisér duplicitne predostiera to, čo už z predchádzajúceho je divákovi zrejmé.(12.2.2006)

Yoon-jin Kim herecka znama mimo jine ze serialu Ztraceni / Lost ztvarnuje pomstyplnou matku jejiz syn byl sikanovan spoluzaky a spachal sebevrazdu. Prez obcansne nevychytavky hlavne v deji jde o film ktery dojme a nekdy i pobavi - sympaticka dvojice policistu evokuje az Belmondovsky nadhled ktery se ovsem s narustajicim dejem vic a vic ztraci.(8.10.2007)