Reklama

Reklama

Na stojáka

(pořad)
Komedie / Stand-up
Česko, 2004, 112x30 min

Režie:

Zdeněk Tyc

Kamera:

Josef Hruša

Účinkují:

Pavel Liška, Michal Kavalčík, Tomáš Matonoha, Tomáš Hanák, Petr Čtvrtníček, Jan Budař, Marek Daniel, Bohumil Klepl, Anna Polívková, Václav Koubek (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Stand up comedy - sólové výstupy bavičů, specialita angloamerických barů, je snad nejkrutějším testem komiků. Kdo nedokáže, aby divák zvedl oči od sklenky, natož odložil doutník a zaplácal, je vyřízen. Sledujte Na stojáka z produkce HBO ČR.  Originální česká "stand-up comedy" vychází z tradice známé z angloamerických barů. V nich se bavič na malém pódiu postaví před publikum a během několika minut je zkouší pobavit vtipy, zpěvem, či improvizovanými scénkami. Slavným americkým příkladem byl komik Lenny Bruce, kterého ve známém filmu Boba Fosse ztvárnil Dustin Hoffman. Pořad NA STOJÁKA tvoří trvalou součást českého programu HBO. Původně se opíral o populární tváře typu Tomáše Hanáka, Tomáše Matonohy, či Ester Kočičkové, autoři však postupně objevili i talenty dosud neznámé - například Ivu Pazderkovou, Josefa Poláška, Lukáše Pavláska, Marii Ludvíkovou, či Lumíra Tučka. "Na stojáka je odvaha vystoupit a dát se všanc," říká režisér Zdeněk Tyc. "Na stojáka je prolomení chladné televize, něco, co tu ještě nebylo, něco, co riskuje a chce překvapit," upřesňuje režisér. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (321)

Triple H 

všechny recenze uživatele

Sorry, ale takto stand-up podľa mňa vyzerať v žiadnom prípade nemá. Všetci zúčastnení tu len predstavujú určité postavičky, pričom v zahraničí stand-up komici spravidla vystupujú aj cca 60 minút a reflektujú každodenný život. Drvivá väčšina týchto českých variácií je podľa mňa neskutočne trápna (tak, že človek až prepne kanál, lebo sa na to nemôže pozerať). Dve hviezdičky dávam za pár podarených kúskov a predovšetkým za Tomáša Hanáka, ktorý jediný ma vedel naozaj rozosmiať. Och, a to neustále zbesilé rehotanie sa publika je neskutočne otravné a nevierohodné. Sú tri možnosti: 1) Buď im za to platia, 2) Sú to predtočené zábery, 3) Cez ventilačku do miestnosti nejaký dobrák pumpuje marihuanový dym. (všimli ste si ten konštantný opar? :-)) ()

Tom Riddle 

všechny recenze uživatele

Česká stand-up comedy patří ženám. Královnou je samozřejmě Iva Pazderková (můžu se podepsat pod komentář Mahalika), ale mezi ty nejlepší výstupy také patří výkony Tatiany z Loun (Gabriela Vodrážková) a Lemury Lepé (Lenka Vychodilová), které mě obě dokázaly dovést k hysterickému smíchu. Tak mrkněte na youtube, všechno dobré tam je. ()

Reklama

bila.tecka 

všechny recenze uživatele

Zábava takového kalibru se snad ani nedá komentovat. Protivná už je samotná forma, kdy člověk za mikrofonem sděluje publiku vtipnou historku. Vše je odvislé od sympatie nebo častěji antipatie k účinkujícímu, trapnost ale bohužel vítězí. Najdou se ale světlé momenty, díky kterým neváhám udělit průměrné hodnocení. A to nejsem zapšklý morous, takový Matonoha s dopisem KSČM nebo blondýna Ivy Pazderkové mě dokážou rozeznít... :)) ()

zdepapepa 

všechny recenze uživatele

Není to typický stand-up observational comedy, jak někteří s širším kulturním rozhledem můžou znát kupříkladu ze Seinfelda, je to ovšem takové hezké české, formát je to neokoukaný (tedy aspoň pro českého diváka), je trochu smutné, že zrovna tenhle pořad nevysílá nějaká veřejná TV, aby se všichni ti "nováci v teplákách" poučili o tom, co je to humor. Sic teda většina jich pracuje na základě dopředu připravených scén, kde vidím kámen úrazu, jak se něco takového dá dělat častěji? Před jiným obecenstvem někde v klubu možná, ale pro TV by byl potřeba stále čerstvý materiál. Zde je jasně patrný rozdíl mezi one-hit-wonders čili lidmi s nějakým extra výrazným talentem, lidmi, kteří si prostě rádi dělají srandu a viditelně si to užívají a lidmi v branži komediální již ostřílené, kteří jedou rutinu, avšak i ti si to můžou (a většinou tomu tak je) užívat. Pokrok to je, ovšem je potřeba udělat i druhý krok. ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Nesleduji tento pořad nikterak pravidelně, avšak humor, který je zde předváděn je mi zčásti docela blízký. Ovšem pak uvidím ty chlámající se diváky, kteří tuto činnost provádějí v podstatě po každém slově účinkujícího a já si v duchu říkám: "Jo, je to dobrý, ale až tak dobrý, aby se u toho dalo takhle smát, to tedy rozhodně není..." Já se leda tak tiše v duchu pousměji, nevím, kdybych byl v divadle, tak to bude třeba jiná káva... ()

Galerie (27)

Zajímavosti (5)

Související novinky

Podzimní televizní boj

Podzimní televizní boj

13.08.2012

Skromný český televizní píseček se dočká zanedlouho dalšího boje o sledovanost, především na poli komerčních seriálů. Dvě nejsilnější komerční televize vsadily na školní prostředí (TV Nova seriálem… (více)

Reklama

Reklama