Reklama

Reklama

Na stojáka

(pořad)
Komedie / Stand-up
Česko, 2004, 112x30 min

Režie:

Zdeněk Tyc

Kamera:

Josef Hruša

Účinkují:

Pavel Liška, Michal Kavalčík, Tomáš Matonoha, Tomáš Hanák, Petr Čtvrtníček, Jan Budař, Marek Daniel, Bohumil Klepl, Anna Polívková, Václav Koubek (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Stand up comedy - sólové výstupy bavičů, specialita angloamerických barů, je snad nejkrutějším testem komiků. Kdo nedokáže, aby divák zvedl oči od sklenky, natož odložil doutník a zaplácal, je vyřízen. Sledujte Na stojáka z produkce HBO ČR.  Originální česká "stand-up comedy" vychází z tradice známé z angloamerických barů. V nich se bavič na malém pódiu postaví před publikum a během několika minut je zkouší pobavit vtipy, zpěvem, či improvizovanými scénkami. Slavným americkým příkladem byl komik Lenny Bruce, kterého ve známém filmu Boba Fosse ztvárnil Dustin Hoffman. Pořad NA STOJÁKA tvoří trvalou součást českého programu HBO. Původně se opíral o populární tváře typu Tomáše Hanáka, Tomáše Matonohy, či Ester Kočičkové, autoři však postupně objevili i talenty dosud neznámé - například Ivu Pazderkovou, Josefa Poláška, Lukáše Pavláska, Marii Ludvíkovou, či Lumíra Tučka. "Na stojáka je odvaha vystoupit a dát se všanc," říká režisér Zdeněk Tyc. "Na stojáka je prolomení chladné televize, něco, co tu ještě nebylo, něco, co riskuje a chce překvapit," upřesňuje režisér. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (321)

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Kolísající úroveň nejen v závislosti na tom, kdo se zrovna u mikrofonu objeví, ale i v rámci těchto jedinců. Jedinou jistotou tohohle pořadu je Iva Pazderková a její úžasná Blondýna. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Zábava občas trapná, občas hodně trapná, občas zcela nevtipná, občas ucházející, ale převážně neškodná. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Buď a nebo. HBO k divákům přispěchalo s něčím opravdu neokoukaným a pravda je, že některé představení se překvapivě vyvedly, jen co je pravda. Jenže jak řikám, většinou takovéto představení jsou buď a nebo a nikdy ne sázka na jistotu. Každý komik má svůj smysl pro humor a ne každý ho dokáže pochopit. Takže by si tu teoreticky divák mohl vybrat opravdu cokoliv. Jenže je tu jedno ale, dost důrazné ale. Občas se stane, že diváci se smějí všemu a furt až se to zdá trapné a chvílemi až ubohé. Pokud tedy budu koukat na jakýkoliv díl tohoto pořadu, nikdy si nebudu stoprocentně jist, zdali jsem vybral dobře. Můžu se setkat s představením, který si užiji ale také s představením, na kterým mi nechá rozum stát. Například otevřený dopis komunistické straně od Matonohy. Sice má své kouzlo a možná je dost dobře nejoblíbenějším představením se slušivou pointou, ale já se u toho prostě nesmál a nebrečel tak jako ty lidi. Chvílemi nad tím vším musím přemýšlet, jestli jim za to neplatí... (5/10) ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Neviděl jsem mnoho dílů, protože mě jeden natolik odstrašil, že jsem nechtěl být jediný co se nesmál ... ()

woody 

všechny recenze uživatele

"Stand-Up comedy show Na stojáka!" V našich končinách neznámý formát zábavy.Jinde ve světě to však funguje velice úspěšně.Zkrátka postaví nějakého člověka - nejlépe vtipného - před mikrofon a on má za úkol vás bavit - čirá improvizace.Sám jsem měl možnost se již dříve seznámit se záznamem vystoupení jedné známé americké party stand-up maníků(Komici v montérkách na šňůře ).Ti nás bavili vtípky na svou rodinu, práci, politiku. V Na stojáku nás však baví připravenými scénkami nebo parodiemi.Občas si komik vybere někoho z obecenstva, zpovídá ho a poté na to reaguje.Publikum nejsou nováci v teplácích co se smějí i když jen Gott přijde na pódium s kloboukem na hlavě, ale inteligentní vyzrálí lidé.Někdy se tam také objeví nějaká známá osobnost(Hřebejk, Čtvrtníček - ten je i na pódiu ad.).Od HBO to byl skutečně povedený tah - nejprve představí tento formát zábavy za pomoci skečů více či méně známých osobností (kromě těch v seznamu vystoupili ještě Kočičková, Zbrožek, Koubek, Vychodilová...).A poté co si divák zvykne vyberou i nějaké skryté talenty z lidu.No, ti sice někdy tlačí na pilu, párkrát se jim něco nepovede, něco vyzní trapně.Když se však podíváte na ty otřesné šmíry, trapné chudáky, zpocená nevtipná individua co nám všechny naše televize neustále podstrkují jako zdroje smíchu (a čtvrtina republiky jim to žere) tak jsou začátečníci ze stojáka skuteční komici a uznání - sice v malé míře - se jim dostane alespoň takhle. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

V prvních letech pořadu platilo, že na jedno dobré vystoupení připadala tři průměrná a dvě přímo trapná. Za poslední rok vysílání (počátek roku 2008) se však situace obrátila výrazně k lepšímu. Nyní na jedno trapné vystoupení připadají dvě průměrná a tři výborná. ()

Tom Riddle 

všechny recenze uživatele

Česká stand-up comedy patří ženám. Královnou je samozřejmě Iva Pazderková (můžu se podepsat pod komentář Mahalika), ale mezi ty nejlepší výstupy také patří výkony Tatiany z Loun (Gabriela Vodrážková) a Lemury Lepé (Lenka Vychodilová), které mě obě dokázaly dovést k hysterickému smíchu. Tak mrkněte na youtube, všechno dobré tam je. ()

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Nesnáším Mátonohu, ...... a Na stojáka se zasměju pouze tehdy, když tam taková plnější dáma mluví o vaření a nebo když blondýna vykládá, co v poslední době zažila! Jinak je to pořad plných zoufalců a hlavně plný ošklivců v hledišti! Zde totiž náramně vidíme, jak to má český národ s chrupem a s hygienou! ()

TheMaker 

všechny recenze uživatele

::::::::::::::::::::::::::::: Za Matonohu !!!!! ( jiné díly jsem ani neviděl ) ......... ::::::::::::::::::::::::::::::: ()

kiddo 

všechny recenze uživatele

Ráda bych, aby vešlo v obecnou známost, že americká stand-up comedy nemá NIC společného se scénkami nacvičenými na školní besídku. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Vypravěč, mikrofon a publikum placené dle minutáže jeho "upřímného" smíchu. Taková je výchozí situace pořadu, v němž se trapné povídání poměrně pravidelně střídá s tím vtipnějším a celkový dojem je o dost lepší, než jsem očekával. Tolik opěvovaný Matonohův dopis KSČM mne bavil asi do třetí kundy (tedy cca. 5 sekund), ale přesto jsem si tady pár oblíbenců našel - Karel Hynek (http://www.youtube.com/watch?v=ytd2royMt2s) nebo Iva Pazderková (http://www.youtube.com/watch?v=Z3-QKXGw4MI). ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Udělat ze sebe idiota před tolika lidmi, tomu se řiká odvaha. Docela by mě zajímalo, jakej matroš rozdávaj divákům, aby se těm pyčovinám smáli. Blbější historky snad nevypráví ani místní blázen zvanej Adélka, když se vožere v mym oblíbenym baru a snaží se tam na sebe upoutat pozornost. Viděl jsem sice asi jenom 5 dílů, ale všechny stály za hovno. A jestli Matonoha a jeho dopis KSČM patří mezi to nejlepší z pořadu, tak mnohem lepší kecy můžu slyšet v různejch zaplivanejch hospodách a barech. Podle mě je to pořad pro různý rádoby intouše, co si připadaj děsně dekadentní, když někde uslyšej sprostý slovo. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Stand-up comedy je žánr vysoce uznávaný především ve Spojených státech, kde běžně vystupují naživo ty největší hvězdy filmového plátna a televizní obrazovky. Sestřihy, které se k nám příležitostně dostanou, obvykle obsahují, jak předpokládám, to nejlepší a nejzajímavější, takže porovnávat s tím českou produkci není férové. O fenoménu stand-up comedy v USA pojednává např. snímek Pointa se Sally Field v hlavní roli. Na rovinu říkám, že jsem příznivcem spíš intelektuálně laděného konverzačního humoru, jaký praktikovali např. Lasica se Satinským nebo Horníček s Werichem. Evidentně nejsem cílové publikum, ale i tak mě zamrazilo, jak zoufale trapný může být dnešní humoristický mainstream, zvlášť když si uvědomím, že i tady jsem viděl s největší pravděpodobností to nejlepší, co je v tomto pořadu k mání. Vulgarismy, křeč a to nejlacinější podbízení se. I při těch obecně doporučovaných scénkách jsem vyloženě trpěl. Snad jen Pazderková je snesitelná, podotýkám snesitelná. Celkový dojem: 20 %. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Za Ivu Pazderkovou dávám 4*, jinak pořad jako takový mě nenadchl. Znám jiné vtipnější a zábavnější. Díky Ivě se na to občas podívám, je úžasná s vrozenou jiskrou humoru :-) ze scénky Blondýnka a elektromobil: "já jsem hroznej vědec, jsem hrozně chytrej mám školy tak jsem strašnej frajer a vymyslím elektromobil ... pardon....... já jsem to viděla, ty krávo to je velký jako auto .... jako sorry, ale klávesnice jak se říká kde nic tu nic, jako sorry, ale proč když mám telefonovat mám sedět v mobilu?? :-D" ****** "moje osobní zkušenost, já bádám tři vteřiny a vymyslím mega" :-D ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

V našich končinách dosť neobvyklý projekt. Krátke, pár minútové, vtipné vystúpenie jediného učinkujúceho pred komorným publikom niekde v zafajčenej kaviarni. Hovorí sa tomu Stand-up comedy. Je potreba mať hodne odvahy a byť skutočne pohotový zabávač, aby to človek zvládol a nestrapnil sa pri tom. Komerčná televízia HBO sa rozhodla dať priestor realizovať sa v tejto činnosti ľuďom, ktorí si na to trúfli. A čo z toho vzišlo? Nuž všeličo. Niektoré výstupy sú vskutku nezabudnuteľné, že som sa doslova dusil od smiechu. Ale našlo sa aj dosť hodne trapných kúskov. Napriek tejto nevyváženosti dávam relácii "Na stojáka" tri hviezdičky s prihliadnutím na tuzemskú originalitu tohto formátu. *** ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Nesleduji tento pořad nikterak pravidelně, avšak humor, který je zde předváděn je mi zčásti docela blízký. Ovšem pak uvidím ty chlámající se diváky, kteří tuto činnost provádějí v podstatě po každém slově účinkujícího a já si v duchu říkám: "Jo, je to dobrý, ale až tak dobrý, aby se u toho dalo takhle smát, to tedy rozhodně není..." Já se leda tak tiše v duchu pousměji, nevím, kdybych byl v divadle, tak to bude třeba jiná káva... ()

Související novinky

Podzimní televizní boj

Podzimní televizní boj

13.08.2012

Skromný český televizní píseček se dočká zanedlouho dalšího boje o sledovanost, především na poli komerčních seriálů. Dvě nejsilnější komerční televize vsadily na školní prostředí (TV Nova seriálem… (více)

Reklama

Reklama