Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hlavní hrdinou je studentka střední zdravotnické školy, která prochází prvními velkými konflikty jak v mezilidských vztazích, tak zejména ve svém nitru. Náhle musí zvažovat své postoje k událostem, které se týkají jejího soukromí, školy i pracoviště. Zprvu poddajná a přizpůsobivá dívka si pozvolna uvědomuje, jak je důležité se přiklonit ke skutečných hodnotám a nikoli prospěchářství. Tereza Pokorná v hlavní úloze své hrdince vdechla autentickou životnost. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (10)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Terce tu bylo nádherných 24 a v podstatě byla tím jediným na co se v tomhle filmu dalo dívat. Obzvláště když pod svým přiléhavým roláčkem neměla už nic jiného, čímž jen byly zdůrazněny její ženské zbraně... Jenže ve filmu hraje velmi cudnou dívku, která když jde v noci po diskotéce s chlapcem k němu do bytu a popíjí tam s ním víno, odmítá jakékoliv intimnosti... Navíc se schází se závadovou mládeží. Její skoro kluk je vekslák a zloděj, další zase holduje partě podivných individuí... Co má chudák holka dělat? Nakonec si přeci jen vybere a není to nikdo jiný než ,,taťka'' Františka co se má fanfárově - kudrnáč Michal Nesvadba. Ten vykupuje lahve ve výkupně lahví a bedlivě dává pozor na to, které jsou zálohované a které ne. Na přiléhavý svetřík nechtěně zabírá i profesor na střední a na koho naopak nezabírá je doktor v nemocnici kam chodí holčina na praxi. Ten si na ni naopak zasedl. A to se není co divit, že holka vletí do průsšvihu. Naštěstí je tu pomocná kolektivní ruka soudruhů a před vyhazovem se za ni zaručí vychovatelka z domova mládeže... Nevím jestli se nám tím soudruzi něco nesnažili sdělit. Předpokládám, že si měl mladý divák vzít ponaučení, že jedině pilným studiem a řádnou prací sám nikomu nic nezpůsobí a také nedojde újmy. Film je v podstatě jen takové zajímavé retro, protože zase skvěle zachytil mimoděk dobu, v níž se odehrává. Nechápu proč někteří herci byli dabováni. Například Vlasáka daboval Oliva a Podhůrského jakýsi Rus (hrál Jugoslávce). Nejlepší byl Rous s frajerským náramkem kolem zápěstí z ostantého drátu :-). To je snad ještě lepší level než oblíbený šperk socialistických drsňáků - žiletka na řetízku kolem krku. Ten feeling konce osmdesátek skvěle dokresil Václav neckář v závěrečné písničce při titulcích. Jak říkám, kdo má rád Terezku Pokornou, tak tenhle film stojí vidět jen kvůli ní. Nejen že jí to tam sluší, ale i pro jejíc přirozený herecký projev. Dávám za dvě sklenky bílého. * * ()

zette 

všechny recenze uživatele

Film tape stejne jako jeji hlavni hrdinka. Neverim, ze si z tohoto filmu tehdy dospivajici mladez neco vzala?! V osmdesatych letech to zdaleka nebyl jediny film pro mladez, ktery zustal bez povsimnuti. ()

patrikus 

všechny recenze uživatele

Velmi nudný a nezajímavý absolventský film. Ano, je z něj zřejmé, že mladý Zábranský už ve škole projevoval výrazný talent, ovšem tohle je fakt film k ničemu. Terezka Herzová byla sice krásná, ale neměla moc o čem hrát. Příliš dlouhý úvod, všední konflikt, všední zvrat. A ještě Jana Vlasáka mluví Petr Oliva, no to je děs. Postsynchrony strašné, hudba jak z třetí cenové. Kamera to nezachránila. 69 minut nudy. ( podle titulků je film z roku 1982 ) ()

Dlubal David 

všechny recenze uživatele

Ano. Je pravda, že tento film není extra zvlášť originální, ale já u něj prostě hodnotím to, že se mi opravdu líbil a ústřední postava - Kristýna, je tak až téměř dětinsky naivní a maličko hloupoučká, ale zato uvěřitelná. (■) Poté, co jsem zkouknul ZÁBRANSKého Dům pro dva (1987), jsem si řekl, že musím mrknout na všechny filmy od tohoto tvůrce. Začal jsem, stejně jako to dělám i v ostatních případech, kdy mě nějaký autor zaujme, od nejstarších děl. Ptáte se, zda u tohoto filmu lze vycítit, že se jedná o první režisérův celovečerní počin? Odpověď je ano. Ale nelze mu odepřít jakýsi záchvěv autorova nitra a prvotní pokus režiséra a scénáristy v jedné osobě o reálné vykreslení dospívající slečny sestry žákyňky, která ještě není připravena vkročit oběma nohama do života dospělých... (■) Tereza POKORNÁ-HERZOVÁ zde se svým medovým hláskem nutně musí uhranout každého lolitkáře, stejně jako jejího profesora VONDRÁČKA. Mladý Pepík, který moc stojí o Kristýnčinu přízeň, je takový hodný a slušný trumbera, který si vydělává ve výkupním okénku na vratné láhve. Kristýna však ve své mladické nerozvážnosti dává přednost staršímu pochybnému floutkovi. Richardovi. Tomu jde jen o jedno. Světlana NÁLEPKOVÁ alias Alena zde vystupuje jako jakoby Kristýnčina kamarádka, ale víc než to je spíše zahleděna směrem pouze k vlastnímu prospěchu. (■) Název Poslední mejdan je k tomuto filmu absolutně sednoucí a přibližně od poloviny filmu i veskrze pravdivý. Při sledování tohoto filmu jsem si nemohl nevzpomenout na první film, kde jsem Terezu POKORNOU zaregistroval, a sice Lásky mezi kapkami deště (1979). Mezi těmito dvěma filmy jsem v jisté chvíli viděl určitou paralelu. (■) Tento film nemusí sednout každému, ale já jsem se rozhodně nenudil. Na plných pět hvězdiček to rozhodně není, to bych byl sám proti sobě; film má mnoho nedostatků, ale ty jsem mu odpustil. Možná v tomto případě trochu nadhodnocuju, ale nemohu si pomoci, prostě to tak cítím. (■) Co mě neskutečně iritovalo, (ale to nejen u tohoto filmu) tak to byly ty hrozné dabingy. (■) Mám takový neochvějný pocit, že dnešnímu divákovi tento film už mnoho nenabídne, ale těm, co tuto dobu šedých osmdesátých let zažili, tak alespoň mírně rozčísne háro... (■■■) (R) [90/100]. ▪ (K) [80/100]. ▪ (V) [75/100]. ▪ (♫) [70/100]. ▪ (H) Tereza POKORNÁ-HERZOVÁ [88/100]. Roman SKAMENE [84/100]. Michal NESVADBA [80/100]. Světlana NÁLEPKOVÁ [73/100]. Jan VLASÁK [70/100]. Zdeněk PODHŮRSKÝ [63/100]. (■) (E) Tísňové volání (1985)Svědomí Denisy Klánové (2009)Lásky mezi kapkami deště (1979)Bony a klid (1987)Sestřičky (1983)Vekslák aneb Staré zlaté časy (1994)Radost až do rána (1978)Vratné lahve (2006). (■■■) (Č) 1 (■) (1) {Úterý, 6-X-2015; 17:18; Doma; PC.}; 720 x 544p; ))(( (v původním znění). [88/100]. (■■■) (csfd) MickeyStuma. (■■■) (C) [88/100]. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Psychologická sonda do života dospívající dívky, která hledá své místo v životě. Je zásadová, hrdá a drží se svých názorů a postojů. Tereza Pokorná-Herzová skutečně zvládla tuto roli na výbornou. Autenticita příběhu i celkového vyznění snímku zcela odpovídá realitě počátku 80. let. Normalizační atmosféra oné doby je hodně znát. Příběh se přísně drží hlavní postavy a jedinkrát nevybočí z hlavního děje. Nezvykle krátká stopáž danému tématu zcela postačuje. Skoro bych řekl, že snímek sloužil jako projekce při besedách na dané téma na schůzích SSM. Zajímavostí je, že si už v tomto snímku střihl Roman Skamene postavu veksláka. Že by tato role byla impulsem pro pozdější snímek 'Bony a klid'? Podivné však je, že téměř třetina herců je předabována jiným hlasem. Zajímalo by mě, proč tak tvůrci učinili. Myslím, že to na kvalitě nijak nepřidalo. Jedná se o poklidný snímek, který s podobných počinů nijak nevybočuje. Byť doba pokročila, myslím, že má stále dospívajícím dívkám co říct. A tak je velká škoda, že je již dnes poněkud pozapomenut. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Ve filmu je naznačeno další směřování režiséra k duchovnímu filmu, jen tak pro nic za nic si nevybral návštěvu dvojice na Tarkovského filmu Sokaris. A ta Tereza byla skutečně moc milá. Bohužel film je velmi slabý. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Je to děsně neučesané. Plusové body pro Terezu Pokornou, každý ví zač. Skutečně bylo nutné na těch pár vět pana Suchařípu předabovat? Absolventský neabsolventský, ten konec byl strašně blbě useklý. ()

Reklama

Reklama