Útěk do bezpečí

An Adventure for Two

Kanada / Francie, 1979, 112 min

Claude Lelouch

Francis Lai

Pozoruhodný kriminální film, jehož nepravděpodobný děj mu propůjčuje obtížně zpochybnitelnou reálnost a přesvědčivost. Standardně vynikající herci, jimž dominuje zenit krásy a půvabu Catherine Deveneuové i výrazná, osobitá Lelouchova režie, doslova vtahují do strhujícího děje filmu, který současně viditelně přesahuje hranice svého deklarovaného žánru.(28.2.2008)

Typycky Lelouchovský výpravný styl, který mi sedí. Tento film je dost nevšední, lehounce naivní a trochu v duchu pořekadla "S poctovostí nejdál dojdeš". Náhoda svede uprchlého trestance z kriminálu a prostitutku na jednu cestu, aby se pokusili odstřihnout od svého dřívějšího života a začít jinde úplně od nuly. V té souvislosti mě napadá, zda je to vůbec možné a sní kriminálníci o takové šanci? Kdo ví...(29.12.2011)

Zvláštní film – divná kriminálka, divný gangster, divná prostitutka. Ale v součtu ojedinělý zážitek. Ústřední dvojice je dechberoucí. Už dlouho jsem se ve filmu tak moc o nikoho nebála.(4.7.2011)

Uplne priemerny film, miestami hraniciaci s nudou.(18.7.2011)

• Svadbos

Tento zriedka uvádzaný film je jedným z najzamotanejších snímkov Claude Leloucha. Až natoľko, že trápi diváka svojou koktavou štruktúrou, puntičkárskym ohľadom na nepodstatné detaily a pochybnými incidentami. Lelouch zaujímavo využíva lokality v USA a Kanade a vykresľuje uveriteľné výkony JAcquesa Dutronca a Catherine Deneuve.(21.9.2011)