Papež Jan Pavel II. (TV film)

• Itálie

Pope John Paul II

Pápež Ján Pavol II.

Itálie / Polsko / USA, 2005, 2x100 min

Marco Frisina

Typický televizní film "o osobnosti" - někde se režie hodně snaží, jinde jsou záběry např. z Vatikánu hodně nepovedené (zadní projekce), může se spolehnout na osvědčené herce a někteří překvapí (Cary Elwes.) Ale jo, dá se to.(11.4.2007)

Rozpočet $-miliónovTržby Celosvetovo $7,863,060/40%/(11.9.2010)

• gudaulin

Podobný druh pietních filmů přes veškerou snahu a dobré úmysly patří mimo okruh fanoušků osobnosti, o které snímek pojednává, k tomu nejnudnějšímu, co se na filmovém plátně či televizní obrazovce může objevit. Dobře to vystihl Spyro3. Je to zkrátka životopisný film, který je natočený bez náležitého odstupu s určitou dávkou patosu a idealizování postavy, o které vypráví. Vytrácí se člověk a adoruje se instituce papežského stolce. Katolík bude pochopitelně spokojený, ale ostatní ztrácí důvod s podobným kouskem ztrácet čas. Přitom Karol Wojtyla byl opravdu výjimečný člověk a kdyby ho scénárista a režisér dokázali zlidštit, mohlo jít o opravdu zajímavé dílo. Celkový dojem: 40 %.(14.4.2009)

• Hunt

HUDBA: Marco Frisina(22.4.2007)

• WANDRWALL

Když herec hraje papeže, kterého si většina lidí živě pamatuje, či o něm viděla hodně dokumentů a něco si o něm načetla, tak je to groteskní. Ale na druhou stranu, kdo první z filmařů s tímhle přijde, ten první i mele. A je dost lidí, co tenhle film koupí.(1.9.2010)

nemá někdo první sérii??(26.1.2008)

Nádherný film o skvelom človeku.(1.10.2006)

za mňa to napísal Spyro3(1.7.2008)

Chápu že svatořečení Jana Pavla II. je asi na spadnutí, sám bych proti tomu ani nebyl- jedná se určitě o jednu z velkých postav 20. století. Škoda jen, že tvůrci si toho asi byli vědomi- a tak (hlavně v 2. díle) zde jen předkládají důležité epizody ze života papeže (od zvolení, přes atentát, až po smutný konec s Parkinsonovou chorobou). Člověk si to sice připomene, ale zároveň se vlastně nedozví nic novýho. Jinak, hodně dobrý Jon Voight.(10.4.2007)

Zajímavě natočený dokument,jen to obsazení mi tam nějak nesedlo.(9.4.2007)

Viem ze ako katolik som asi zaujati ale proste sa mi to pacilo ako pocta pre papeza ako pre jednu s najvacsich osobnosti 20 stor. Proste ma to dostalo po vsetkych strankach.(2.8.2007)

Film o svetom cloveku..co dodat.. +suhlas so Spyro3(13.10.2006)

Christopher Lee to hovori asi pol druha sekundy po latinsky.. to bol zazitok(2.10.2007)

Tři hvězdičky je v podstatě kladné hodnocení. Samozřejmě, že film nemůže nabídnout žádnou úchvatnou akci či dechberoucí dějové zvraty - jde přece o životopisnou produkci. S tímto "omezením" se však film vypořádává velmi dobře, zvlášť výběrem herecké elity - Voight, Lee, Cromwell, nakonec i Cary Elwes odehrává kvalitně. Svým efektem se to blíží Občanu Havlovi - opravdu jen efektem, dojmem z přiblížení se k hlavní postavě; ničím jiným.(15.4.2009)

• Spyro3

Nemám nič proti Jánovi Pavlovi II., uznávam ho a rešpektujem. Ale ten film nám ho mal predsa len trochu priblížiť. Veľmi narýchlo zbúchnutý scenár, ktorý prikrášľuje kde sa dá (ani Ježiša som v žiadnom filme nevidel tak dobrého ako bol tu Ján Pavol II.), sterilná vizuálna stránka, čo by nebol až tak veľký problém, keby dokázala zakryť nedostatky scenára. Problém je podľa mňa v tom, že tvorcovia chceli sfilmovať celý jeho život a na to je 200 minút naozaj málo. Keď už, tak už by som z toho radšej spravil niekoľko dielnu minisériu, kde by sa skutočne dalo zamerať na jednotlivé časti jeho života a nie ich len prezentovať tak chladne ako novinový článok. Tento film mal podľa mňa ľuďom priblížiť Jána Pavla II., poľudšiť ho a ukázať jeho život tak ako sme nemali možnosť ho vidieť. Tvorcovia vôbec nevysvetľujú prečo sa stal kňazom, čo ho k tomu viedlo, prečo robil to čo robil a tak podobne, naozaj len vymenovali časti jeho života, trošku ich pricukrili, primiešali ešte trošku pátosu a prispôsobili tak ako sa im to hodilo.(20.3.2007)

Nadprůměrně natočený televizní životopis o jedné z osobností utvářejících dějiny 20.století. Silný příběh, výborně zahrané; zvláště vtipně je vyřešena "výměna" herců - v momentu zvolení papežem působí výměna Elwese za Voighta naprosto přirozeně.(25.4.2009)

Celkem pěkně natočený film o největším člověku druhé poloviny 20. století. Ale ta televiznost je tam dost cítit.(18.4.2011)

Karol Józef Wojtyla je pre mňa osobne jednou z najväčších osobností 20.storočia, a preto sa nečudujte, že ešte stále čakám na film, ktorý by jeho krásny a jedinečný životný príbeh predstavil v krásnom a jedinečnom spracovaní. Kým však taký film vznikne, ostane pre mňa tento tu najzásadnejším o Jánovi Pavlovi II. Práve tento film mi totiž priblížil mnoho z jeho života, z postojov, z reakcií na spoločneské udalosti ... Iste, filmu by sa dalo veľa vytknúť, ale rovnako by sa v ňom dalo veľa vyzdvihnúť. A vôbec, pre tých, ktorých azda najpopulárnejší pápež históie ovplyvnil tak ako mňa, budú pri sledovaní len pramálo riešiť technické spracvoanie; dôležitý je obsah, a ten je (na TV film) vypovedaný naozaj zaujímavo ...(7.4.2012)