Wild Blue Yonder (festivalový název)

• Velká Británie

Wild Blue Yonder, The

Dokumentární / Sci-Fi

Velká Británie / USA / Francie / Německo, 2005, 81 min

Werner Herzog

Hrají:

Brad Dourif

I´m Lovin´It!(3.7.2006)

Na „zasloužilého umělce“, jakým Werzog je, až šokující ukázka radosti z tvorby a taky výborný nápad, jak z minima [jeden herec, jedno „město duchů“, pár matematických teorií a spousta archívního filmového materiálu z vesmíru a oceánu] vytěžit když ne maximum, tak rozhodně dost. Zábavné a hypnotické.(5.8.2006)

• bassator

41st KVIFF 2006 - HORIZONS - Horizonty (The Wild Blue Yonder / WILD BLUE YONDER / Wild Blue Yonder)(27.6.2009)

Herzog mě stále překvapuje svou inovativností a dokazuje to tímto zajímavým využitím jeho archivu v kombinaci se sci-fi tématikou. Popustil uzdu své představivosti a já jsem se výborně bavil.(12.8.2008)

Tenhle film má rozhodně divákovi co říct, ale ke své škodě tak činí způsobem hraničícím místy až s nekoukatelností (obzvláště v druhé půlce). I složité téma se dá prezentovat zábavněji, aniž by utrpěl jeho obsah. Je to škoda, protože námět je dobrý a Brad Dourif v roli jakéhosi průvodce je přímo neodolatelný.(28.10.2007)

Herzog nie je jedným z tých mien, ktoré vyslovujem bez rozmyslu s rešpektom pri každom novom pokuse zopakovať cestu vychodeným chodníčkom svojej persony. Je to výnimočný filmár s fascináciou pre médium, ktoré mu umožňuje jej podobné vyjadrenie v životoch iných osobností, ukrytých pod nánosmi hlavno prúdového diskurzu. Experimentuje, chápe štruktúru a zloženie látky, s ktorou pracuje a to ho robí takým dobrým inovátorom. Má cit pre výber hudby, ktorá je dôležitejšou súčasťou obrazu ako sme zvyknutý. To všetko zhmotňuje v svojej tvorbe, ktorá je divákovi prístupná bez nepotrebných obchádzok. Podobne intuitívny je i tento dokument, ktorý sa vstrebáva ľahko a so silným účinkom.(25.1.2009)

Zajímavý námět ani skvělého Dourifa Werner nevyužil naplno. Falešný dokument, který vzniknul ve stejný rok jako úžasný Grizzly Man, bohužel zůstal na půl cesty mezi nesmyslem a majstrštykem. 70%(3.11.2011)

Modrá, skoro až snová vize alternativní historie lidstva v neobvyklém scifi dokumentu. Herzog sice vyniká originalitou s velkým ó, na druhou stranu nedokáže snímek odprostit od dlouhých, často unavujících záběrů, které mají zřejmě navozovat stav beztíže a duševního blaha. Při těchto, mnohdy několikaminutových pozvolna plynoucích, sekvencích dává Herzog (možná záměrně, možná z neschopnosti vcítit se do kůže diváka) prostor ke kvalitní meditaci či kvalitnímu spánku, záleží jak je člověk naladěn a ochoten pídit se po podnětech k zamyšlení. Ano přiznám se, v některých chvílích se mi chtělo opravdu spát.(24.7.2011)

• d-fens

ocenenia : MFF Mar del Plata 2006 - nominácia na 1. cenu(1.3.2010)

• Honza dAve

Poměrně zajímavý sci-fi námět, který chce podat alternativní historii Země a technického pokroku ve spojení s "přistěhovalci" ze vzdáleného vesmíru. Některé scény jsou dojemné, některé mile komické, ale většina jich je nesnesitelně zdlouhavých a film je obtížné dokoukat do konce. Škoda. Brad Dourif (známý jako Gríma Červivec z Pána Prstenů) je zde správně komický neúspěšný mimozemšťan.(9.7.2006)

• Nowecki

Místy zábavné ale většinou neskutečně odpuzující, vrcholem snahy vyhnat diváka z kina jsou záběry z nudné rutiny raketoplánu doplněné neskutečně drásavým zvukovým doprovodem. Pro mně důkaz absolutní neschopnosti režiséra vcítit se do diváka. S pořádnou dávkou halucinogenů bych to možná dal, ale bohužel jsem byl střízlivý, takže to byl první (a doufám, že poslední) film, z něhož jsem odešel asi 10 minut před koncem. Jedna hvězdička za nápad, tři mínus za zpracování a jedna na závěr za film zachraňujícího ET Brad Dourifa a jeho naštvané "Because aliens suck!"(27.3.2007)