Reklama

Reklama

Letopisy Narnie: Princ Kaspian

  • USA The Chronicles of Narnia: Prince Caspian (více)
Trailer 5
Dobrodružný / Rodinný / Fantasy
USA / Polsko / Slovinsko / Česko, 2008, 150 min

Princ Kaspian z rodu Telmarínů, právoplatný dědic trůnu, bojuje se svým strýcem, samozvaným králem Mirazem, o moc a je pronásledován jeho poskoky, kteří mu usilují o život. V nouzi zatroubí na čarovný lesní roh a pomocí teleportace přivolá ze školních lavic zpět čtveřici sourozenců z válkou sužované Británie, aby mu pomohli naplnit dávné proroctví. Za pomoci skřítků, kentaurů, minotaurů, mluvících zvířat a dalších členů živočišné říše budou muset Kaspian, Petr, Zuzana, Edmund a Lucie bojovat o zdánlivě ztracený trůn, pomstít smrt Kaspianova otce a obnovit stav spravedlnosti v říši, kde se sourozenci odměnou za svou statečnost stali králi a královnami. Podaří se jim zachránit Narnii a vrátit jí dávno ztracené časy svobody a štěstí? (TV Nova)

(více)

Recenze (653)

Cival 

všechny recenze uživatele

Dvě hvězdy jsou moc, jedna málo. Přesně mezi, a to jen díky trikům, výpravě a kryse s vocasem. Andrew Adamson by měl položit hlavu na špalek a navždy zmizet. Vytvořit tak nezáživných 140 (!) minut snad s takovým rozpočtem a tak špičkovou trikovou výbavou... to prostě nejde, ani když máte po ruce kvartet protivných dětí, doplněný o jednoho modýlka. Narnia 2 už není pouhou sterilitou. Je to ohnivá voda - když jí budete moc pít, umřete. 30% ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Z mého pohledu je "Princ Kaspian" o fous lepší než "Lev, čarodějnice a skříň", ale stále to nepřekračuje lehký nadprůměr... ()

Tetsuo 

všechny recenze uživatele

Jakž takž se na to dá koukat, ale nedá se to poslouchat v žádném existujícím jazyce. Je to militatntní, infantilní, propagandisticko-křesťanský super-mega-kýč. Navíc tomu chybí základní dějová logika, většina motivací je naprosto nevysvětlená. Prostě věřte, že to tak mělo být... ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Z rozhovoru časopisu Cinema s režisérem A.Adamsonem. Pane Adamsone, co vás vedlo k natočení druhého dílu Narnie ? AA: Výdělek Petera Jacksona z Pána prstenů. Pane Adamsone a co by jste řekl k samotnýmu filmu ? AA: Troufnu si říci, že v některých momentech jsme dokonce lepší než Pán prstenů, máme tam třeba menšího trpaslíka než byl Gimli a nebo ta scéna s vodou, jak se po kouzlu z ničeho nic přivalí, tak tu jsem do Narnie prsknul taky s tím že na konci jsem udělal z vlny obličej, kdyžto v Pánu prstenů to byla jen vlna i na konci. Pane Adamosne to je velmi zajímavý, jistě už jste teď nalákal spousty lidí na svůj šlágr, ale mohl by jste nám přiblížit třeba i hlavní postavy ? AA: Ano, tak třeba postavu bilého čaroděje jsme nahradil patnáctiletou Lucinkou, zní to přece jen reálněji, když se obrovské armádě chlapů postaví patnáctiletá Lucinka. Problém byl třeba se sehnáním lva, vždycky , když jsem přišel do nějaké ZOO se žádostí o zapůjčení lva na natáčení, tak mě po přečtené scénáře, řekli že nehodlají podporovat psychické týrání zvířat. Naštěstí jsem měl doma jezčvíka a tak jsem do něj ládoval jídlo horem dolem, a když už byl velkej a tlustej jak prase, ostříhal jsem manželce vlasy, který jsem mu nalepil kolem krku a narnievský lev z velkou hřivou byl na světě. No, ale nejtěžší bylo sehnat hlavního hrdinu, udatného to válečníka. Prolezli jsme mnoho gay clubů než jsme konečně našli Ben Barnese. Jednání s ním sice nebylo nejlehčí, ale nakonec jsme se dohodli, že mu bude v každé bitvě držet účes, že ze žádné bitky nesmí mít jizvu nebo šrám na svým krásným obličeji a že uděláme několik dlouhých záběrů na jeho krásné hnědé oči. Pane Adamosne to užasný, jaké očekáváte divácké ohlasy? AA: Já seru na divácké ohlasy, já chci divácké prachy ! ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Blablabla... Kaspian je celkom sympaťák... blablabla... zabite niekto Petra!... blablabla... ha, súboj Kaspiana s Petrom, zabi ho, Kasp, zabi hooooo!... Bože, to je nudne zrežírovaný film... zašliapne už niekto toho šermujúceho hlodavca?!... blablabla... ale tie triky sú fakt pekné, aj výprava, aj zbrane a kostýmy... blablabla... zííííív... blablabla... hmmm, celkom pekná scéna s nočným náletom na hrad zlého kráľa... blablabla... zííííív... začína záverečná polhodina... aha, "záber kopírujúci Pána prsteňov" číslo 150... ale čo to, čo to? Začínam sa baviť... bitka je celkom maso... wow, tá vodná bytosť je jasná nominácia na efektového Oscara... blabla... sklapni Ass-lan, vieme, že si alegóriou na Krista, musíš to tlačiť tak polopaticky?... blabla... nie, neoživujte tú zasranú myš!!!... blabla... fajn pesnička... zííííív... ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $200miliónovTržby USA $141,621,490Tržby Celosvetovo $419,649,086Tržby za predaj DVD v USA $100,640,794 //počet predaných kusov 5,562,857║ Po nie moc výraznom prvom filme o Narnii, prišlo ešte o dosť nevýraznejšie pokračovanie, ktoré na svojej vyše dvojhodinovej ploche nič zvláštne nepredvedie a len ponúka už mnoho krát otrepané scény, hlavne že natočené za neskutočné veľké peniaze. Okrem nezáživného príbehu, kde je všetko naokolo pasívne nudné, sú aj taký záporáci len takými úbohými štatistami premávajúcimi sa po pľace, takže z hereckého osadenstva žiadna výnimka a všetci si len odbijú svoje repliky bez toho aby tam vložili niečo zaujímavé, niečo čím by svoju postavu obohatili a prijmeli uveriť jej počínanie v tomto príbehu. Napríklad vedľajšie postavy od malých myší až po trpaslíkov sú maximálne otravné a taký princ Caspian je len premávajúci sa cukruš po pľaci, nič viac, jeho postava je rovnako prázdna ako ostatné. Z nudnej atmosféry filmu to vytiahnu len občasné záblesky lepších sekvencií pretavené v niektoré vydarené súboje(samozrejme nič prevratné nejde ale aspoň trošku potešia oči) a k tomu sa zo šedého priemeru vymyká hlavne výborná hudba od Harry Gregson-Williamsa a popri tom vycibrená vizuálna stránka filmu zasadená v tom nešťastnom scenáristickom vákuu. Po trikovej stránke ide o dnes už klasický štandart aspoň z tej trikovo lepšej polovice filmu, nuž dočkáme sa samozrejme aj občas tej odbitej animácie, hlavne pri náletoch na hrad či ponad bojujúcu armádu rytierov na koňoch, tam to vyzerá všelijako len nie dobre. /40%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Nedokážu pochopit, proč se točí filmy směřované na mladší publikum o délce 147 minut. Ono přežít první díl o délce lehce přes dvě hodiny se i přes tu hromadu plastových zbraní, naivního příběhu a nezajímavých postav dalo přežít, ale co skoro 150? Bohužel druhý díl nepřináší žádné velké zlepšení po dějové ani psychologické rovině, která podle mě vypadla ještě před psaním scénáře a divákovi nezbude nic jiného, než sledovat další pohádku, kde bojuje dobro proti zlu v nekonečné metafoře a obyčejnosti. Je strašná škoda, že druhá Narnie vypadá tak obyčejně a odfušovaně, protože má několik příjemných a dobrých momentů, kam určitě nepatří rádoby drsní kluci, kterým nebylo ani patnáct a bojují na život a na smrt s mnohem staršími, zkušenějšími a vycvičenějšími protivníky. Naivita a pohádkovost jde ruku v ruce s ohraným příběhem bez jakékoliv snahy zlepšovat se. Po herecké stránce všichni trochu zestárli, ale není to moc poznat, snad kromě nejmladší postavy, která už nevypadá jako z reklamy na mléčné výrobky, ale jako skutečná dívenka (to neznamená, že není protivná a až příliš náhodně ji všechno vychází:)). Chudý náboženský bratříček velkolepého Pána prstenů může jen v několika málo okamžicích tajně doufat, že se dotkl kotníku svého velkého a neporazitelného bratra, s kterým vyrůstal. ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Po příběhové stránce těžce nezvládnuté, ale jinak vůbec ne tak špatné, jak se povídá. Děcka povyrostla a už jsou mnohem snesitelnější, Caspian je cool a hláškující trpaslík s myšákem taky hodně zachraňují. Hlavní ale je, že nabušenější bitevní scény a lepší osobní souboje jsem neviděl v žádné fantasy od Návratu krále, díky čemuž se na Narnii klidně vydám ještě jednou. 6/10 (Tak napodruhý jsem zjistil zásadní věc. Barnese donutili mluvit s nějakým pekelným přízvukem, čímž samotnej Kaspian nabírá docela obludný rozměry. Zlatej dabing...) ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Ač žánr fantasy, tak knihám se pro samou hloupou agitku hrubě nedostává právě fantazie. V tomhle bodě zůstal Adamson předloze věrný. Natočil rutinérskou rodinnou podívanou o tom, kterak čtvero nezletilých fracků, za pomoci neuvěřitelně egocentrického chlupatého Ježíše, pobije stovky nevinných otců od rodin. A navzdory těžce směšným závěrečným patnácti minutám (i když pojízdná zbrojovka Dědy Mráze z jedničky zůstala nepřekonána) a nic moc tempu je to lepší film než minule. Pěkně se na to kouká, dobře se to poslouchá (pokud tedy zrovna nemluví Lucinka s Aslanem), Dinklage, myšáci a záporáci to celkem táhnou, ale ubohost dětských “herců”, především představitelky Lucinky, přes veškerou snahu přebít nedokáží. Kratší stopáž, snesitelná děcka a režisér s fantazií by z toho možná vykřesali více. Ovšem zase tak moc pravděpodobné to tedy není. Takže za tři slaboduché a vratké hvězdičky. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Princ Kaspian, následník trůnu zmizel a Narnie má být vypleněna…. Uběhly 3 roky (ve světě fantasy rok) a ,,děti“ stojí před novou výzvou. Pozvednou hrdinsky zbraně a v boji zabíjejí…. – zní vám to taky divně? Film pro děti plný násilí – budiž. Děti ,,to řežou" jako John v nejlepších letech, jsou namyšlené a zvláštní kapitolu by mohli tvořit dialogy. V jednu chvíli by jste jim v cukrárně koupili lízátko a za okamžik přemýšlíte, jestli je nebude lepší poslat na křižáckou výpravu. Vtipu pomálu, akce bídná a o příběhu si netroufám tvrdit, že zaujal alespoň ty, pro které je určen. Myslím děti. Jestli se pletu, tak vězte že kvůli mně, už další díl točit nemusí. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Tiež ako aj v jednotke Adamson neplytval svojou fantáziou a natočil rovnako výbornú dobrodružnú fantasy s obdivu vhodnými vizuálnymi efektami a prekrásnym soundtrackom . ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No je to kravina, co si budem povidat. Prvni film byl v pohode z toho duvodu, ze predloha je fakt silena pohadka a dal se brat tak i film a cloveka to bavilo. Jenze druhej dil je v knize o poznani drsnejsi a jsou tu prevazne boje a to Adamsonovi moc nejde. Ne ze by mu nesli bitvy, ty jsou natoceny velmi hezky, problem je, ze prvni 2/3 filmu vyzniva tak 90% scen nechtene smesne a to i presto, ze se film docela slusne drzi predlohy a do toho je tu navic spousta nelogicnosti. Navic, co se tyce triku, ackoliv jsou v pohode, zadnej vylozene neoslni a obcas to spis pusobi jak animovanej film. To samy v podstate hudba, povedena, ale ze zidle vas nezvedne. No a pak tu je nejvetsi kamen urazu, ctyri naprosto totalne nesympaticky maly parchanti v hlavni roli (navic osklivy), jeden horsi nez druhej, kazdej nekolikrat za film neskutecne trapne machruje, ze ma clovek chut jim rozmlatit hlavu sekerou. Po nich vam uz nevyraznej a nudnej zaporak pride jako fajn zpestreni. Jedinej, kdo snese prisnejsi meritko, je vtipnej hlaskujici trpaslik v podani Petera Dinklage. Navic ceskej dabing je neco otresnyho. Nicmene i pres vsechny ty vytky se musi uznat, ze tech 150 minut utece docela rychle a film nenudi. No tak po druhym skouknuti v originalnim zneni a s nulovym ocekavanim jsem se bavil o dost vic, takze 4*. ()

Gimli 

všechny recenze uživatele

Stejně problematické jako první díl. Pěkné obrázky, hezká hudba, ale tak nějak vůbec nedává smysl, proč tam ti čtyři jsou. A příběh, kde jsou hlavní postavy zbytečné a víceméně otravné, u mě nemůže uspět. ()

Marius 

všechny recenze uživatele

A tak milé deti, ak budete dostatočne silno veriť ako Lucinka, uvidíte Ježiša a budete tiež konať zázraky. 2/10 ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Dospělejší, příjemnější, lev tam naštěstí skoro nebyl, příběh byl temnější a spletitější a ty děti už nebyly tak hrozně protivné. Takže nejhorší tam byly ty myši (opravdu trapné) a místy to bylo poněkud zdlouhavé. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

K tomu se snad ani nejde vyjádřit slušně. Utopit 200 milionů dolarů ve filmu, jehož úroveň je na bodu mrazu. Příběhově prázdný film plný klišé je doplněný otřesnými hereckými výkony. Kýčovitá vizuální stránka s triky tak špatnými, že by se za ně tvůrci museli stydět už před lety. Vše obklopuje Disney (tm) aura, která by ráda velké bitvy, ale jelikož film je určen i pro nejmenší, nemůžou ukázat jedinou kapku krve. Vznikají tak naprosto nudné a povrchní souboje, které naprosto postrádají byť jen šanci, aby se někomu ze zúčastněných něco stalo. Letopisy Narnie jsou výsměch všem fantasy. ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

nejkrásnější byl ten vodní cosi (nymfák?)... Jinak? Hm, kdybych neměla absták na filmy a nebyla tak dlouho v divočině, tak to bude asi o * méně... ()

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Po zklamání z prvního dílu jsem napsal, že na druhou Narnii nepůjdu. Už tenkrát jsem ale tušil, že vzhledem k mým synátorům to nebude tak jednoduché. Člověk míní a děti mění. Jak se začaly objevovat první komentáře a hodnocení, začala ve mě vzrůstat zvědavost. Proč se právě v tomto případě od sebe tak markantně liší pohled hodnotících na CSFD a na IMDb? První Narnie kromě úvodu s bombardováním Londýna, popravy Aslana a Ledové královny v akci už moc světlých momentů nenabídla. Zato byla k mání spousta táhnoucí se nudy, nějací ti ukecaní hlodavci, nikdo tam nikdy nekrvácel... Ale nechme toho a pojďme k věci: Včera jsme na tom byli. U začátku s porodem jsem si chvíli myslel, že jde o ukázku z nějakého úplně jiného filmu, který nebude zrovna pro děti. Říkal jsem si, že se zřejmě vloudila nějaká chybička, a brzy se vše vysvětlí. Jenže ona to opravdu byla druhá Narnie. Začala jízda. Shrnu to: Všechny boje naprosto dechberoucí, skoro žádná nuda, semtam příjemné překvapení, jen mluvící myšák s mečíkem byl skoro stejný opruz jako Kocour v obludném Shrekovi 2... Kdyby první Narnie byla na téhle úrovni, tak bych si tenkrát tolik nestěžoval. A být malý kluk, jsem teď u vytržení. Takhle furt musím myslet na to, jak kurevsky dobré bitky tam byly, a v jak překvapivě uspokojujícím množství. Obzvláště noční přepadení hradu bylo lahůdkové! A závěrečná bitva (včetně jednoho napínavého souboje muž proti muži) trvá asi tak půl hodiny v kuse. Výživné. Kdyby na konci úplně vypustili Aslana, a nechali ho jen jako zjevení ve snu jedné z dívek (scéna asi tak ve čtvrtině filmu), byl bych v extázi. Takhle to přece jen ztrácí body. Jak působil Aslan v jedničce důstojně, tady se nakrucuje jako papež při setkání s partou svých hardcore fans. Ale ani lev ani myšák naštěstí nemají ve filmu tolik prostoru, aby zcela zničili dojem z téhle jinak parádně natočené bojové (!) fantasy. Ani tentokrát se sice nedočkáme žádných krvavých cákanců á la Barbar Conan nebo Excalibur (i když pozor: budete-li sledovat pozorně, nějakou krev určitě zahlédnete), ale už je to mnohem mnohem lepší než minule. Konečně někdo pochopil, že i děti dokáží ocenit trochu toho brutálního násilí. Připadá mi (stejně jako Jindrosovi), že zdejší špatné hodnocení je jen papouščí efekt, spuštěný Civalem a spol. Možná jednou, až sem na databázi vtrhnou děti, které na Narnii momentálně vyrůstají, průměrné hodnocení a názory na tento film se budou výrazně měnit. Normálně bych dal za 3*, ale toto není normální situace. A proto lehce nadsadím. Musím. Z kormidlování filmové fantasy do neškodně mírumilovných vod už totiž nemám takový strach jako ještě před třemi lety. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Adamson neuvěřitelným způsobem dospěl a stejně tak i jeho film a nakonec i mladí herci (Edmund ruluje!!). Skvělá akce, hlášky všemi směry, a zároveň také příběh, který možná není z nejakčnějších, ale rozhodně nenudí a především: NENÍ naivní!! Hlavní hrdinové nejsou malí joudové, ale persony, ze kterých jde strach (Lucinak na mostě!!) A když k tomu přidáte technicky brilantní řemeslo (všechny bitevní scény s dobýváním hradu v čele), vyjde vám film, který snad ani neměl být takhle strašně moc povedený... P.S. Jedničku fakt nemám rád a i zde jsem čekal zlo... ()

Související novinky

Watchmen, Green Hornet a Narnie 3 v ohrožení

Watchmen, Green Hornet a Narnie 3 v ohrožení

27.12.2008

Takhle o svátcích bychom samozřejmě měli informovat výhradně vesele a optimisticky. Místo toho se však tento týden objevilo několik pochmurně laděných zpráv. Nejvíc hýbe internetem (a žlučí filmových… (více)

Useknutá Narnie

Useknutá Narnie

28.11.2008

Zatímco ve včerejší novince jste četli o jedné obdivuhodně se rozbíhající filmové sérii, dnes je tady jedna, která se možná dočká konce dřív, než se o tom producentům zdálo. Ano, řeč je o Letopisech… (více)

Úbytek capartů v Narnii

Úbytek capartů v Narnii

24.06.2008

Princ Kaspian je z komerčního hlediska rozhodně zklamáním. Zatímco první Letopisy Narnie s rozpočtem 180 vydělaly téměř 750, dvojka s náklady 200 prozatím jen s námahou šplhá k třístovkové hranici … (více)

Lev, čarodějnice a druhý díl

Lev, čarodějnice a druhý díl

28.11.2006

Popularita střapaté anglické siroty s jizvou na čele a úspěch filmové adaptace legendární trilogie Pán prstenů to byly hlavní impulzy, které před před pár lety spustili mánii po všem, co by se dalo… (více)

Reklama

Reklama