První světová válka v barvě (TV seriál)

• Velká Británie

World War 1 in Colour

Farby I. svetovej vojny

Dokumentární / Historický / Válečný

Velká Británie, 2003, 6x52 min

Jonathan Martin

Hrají:

Kenneth Branagh

Barevné záběry z první světové války, to je unikum, které si zaslouží pozornost. Díky těmto výjevům z Velké války máme možnost utvořit si zase o něco úplnější pohled na hrůzy, kterými museli vojáci na všech stranách fronty projít. Výpovědi vojáků a záznamy z jejich deníků jsou opravdu velmi zajímavé a často působivé.(8.2.2011)

Patrně ještě cenější, než II.SV v barvě. A to proto, že za I.SV se natáčelo méně, materiál byl dražší, kamer nebylo tolik. Hlavní devízou tohoto dokumentu je unikátnost záběrů, a je patrné, jací ti lidé tehdy byli. Oč vlastně šlo. I.SV je méně přehlednější než II.SV.(15.9.2010)

Tohle není kompletní 1. světová válka, jako spíš jen britsko-francouzská. Chybí mi tady svědectví i ostatních, než jen západních spojenců, chybí informace o spoustě zásadních událostí. Navíc se výpovědi i záběry v jednotlivých dílech opakují a časově je série trošku nepřehledná.(24.9.2011)

1. díl je ****, 2.díl je **, 3. díl je ***, 4.díl je ****, 5.díl je ***** na a 6.díl je *****.(1.2.2011)

Tohle mi přijde snad ještě dokonalejší než Druhá světová válka v barvě. Barevné záběry z Velké války jsou neuvěřitelné a posunují nám konflikt mnohem blíže než doposud. Člověku přijde skoro nepochopitelné, že záběry staré skoro 100 let jsou v barvě. Úžasné!(20.1.2011)

Teda pánové, tady musím jít velmi silně do opozice: kolorované 2.světové to nesahá ani po kotníky. Vidím dvě zásadní chyby. [1] TEMATICKÉ ČLENĚNÍ DÍLŮ je naprosto špatný nápad (2.díl čistě o utrpení vojáků na Západní frontě, 3.díl jen o letectví, 4.díl jen o námořnictví). Tyto speciální díly jsou natahované, ostatní díly jsou zase odbyté. A celé je to kvůli skokům v čase ještě nepřehledné. [2] REŽISÉRŮV POHLED NA DĚJINY je ryze britský a jednostranný, takže o mnoha důležitých událostech se dozvíme jen v pár větách (arménská genocida, Italská fronta, Balkánská fronta, obč.válka v Rusku) a o jiných událostech neuslyšíme dokonce vůbec (boje v koloniích, v Asii, osud R-U, Turecka). A ani zmínka o španělské chřipce. PROMARNĚNÁ PŘÍLEŽITOST.(28.4.2011)

Podle mne je to vůbec nejlepší dokument o válce, natož o 1. světové válce. Záběry jsou samy o sobě unikátní, a to nemyslím ten fakt, že z této války je záběrů poměrně ještě málo. Nehorázné plus je samozřejmě i barevná stránka veškerých záběrů. Filmaři ve studiu odvedly opravdu hodně kvalitní práci. Jenže dokument nedosahuje takto enormních kvalit jen na poli záběrů a grafického vyvedení. Stejně hodnotné jsou i reportáže s tehdejšími účastníky bojové vřavy a obzvláště veškeré informace, které v dokumentu zazněly. Dokument má nesmírnou kvalitu a hodnotu a podle mne si nezaslouží menší hodnocení než 4*. Právě ty čtyři dávám, ale dal bych i pět, jenže dokumentům tolik nikdy nedávám. Přesto musím uznat a znovu zopakovat, že se jedná o nejlepší válečný dokument, ne-li o nejlepší dokument vůbec o čemkoliv.(19.1.2011)

Dokumenty miluji a rád je sleduji a tento unikát mi nemohl ujít.. 1. světová válka a ještě barevně to jsme si nemohl nechat ujít. Koncepce dokumentu je ve finále stejná jako fůra jiných což by i tak stálo za 5 hvězd, ale opravdu 1. světová a barva.. 5z5(18.4.2011)

Dokument se nesnaží jen prvoplánově zaujmout tím, že záběry jsou obarveny.Body navíc získává komentáři z dopisů vojáků,které jsou plné osobních pocitů strachů a pochybností.(15.8.2010)

První světová válka v barvě, co by si mohl historický nadšenec jako já více přát, hlavně když toho o tomto prvním světovém konfliktu mnoho nevím. Proto jsem tento dokument přivítal s nadšením a upřímně, byl jsem spokojen. Některé díly sice byly svým obsahem o něco horší (hlavně ten o letectví a o námořnictví), ale barevné záběry to vynahradily, i když se některé z nich dost často opakovaly. Ale co, já si všech šest dílů užíval a zajímaly mě, to je pro podobné dokumenty asi to nejdůležitější. Jen mě tak po skončení šestého dílu děsí, že si lidstvo tohle všechno za pouhých 21 let dalo znovu...(15.2.2011)

Musím přiznat že mi trochu vadí, že v seriálu nebyly blíže rozvedeny příčiny tohoto světového konfliktu. Nicméně díly jsou sestaveny precizně a vše je příjemně rozškatulkováno. Jeden díl letadla jiný, lodě a ponorky, atd. Obarvené záběry vypadají taktéž zajímavě. Rozhodně stojí za shlédnutí už jen kvůli tomu jak málo je toho o I.sv válce natočeno oproti třeba válce II. Jen zahrabte v hlavě kolik filmů znáte s tematikou války druhé a kolik jich znáte s tematikou té první...(8.2.2011)

Viděl jsem bohužel jen jeden díl. Téma první světové války je poměrně hodně opomíjené, a tak potěší každý podobně kvalitně zpracovaný dokument - a nejde jen o kolorované záběry, které ale i tak velmi zvyšují atraktivnost tohoto titulu(14.2.2011)

****1/2.(15.2.2011)

Naprosto skvělá věc... první světová válka rozhodně není tak probírané téma jako válka druhá a právě proto je tento dokument opravdu výborný... Co se týče zpracování, nemám žádné větší výhrady, každý díl úhledně zaškatulkovaný a pečlivě a jasně vybráno téma, které je následně smysluplně a vcelku snadno prezentováno... jen mě mrzí velká orientace na Západní frontu (resp. málo informací o R-U či Rusku)... zda je to způsobeno tím, že je seriál především Britský nebo z Východní fronty není tolik záběrů, nevím... dále bych vytkl (nebo si spíš postěžoval) nad krátkým úvodem a mála informací ohledně samotného začátku války a jejích příčin.(13.4.2011)

Vynikajúci seriál, ale ešte lepší (a o prvej svetovej asi najlepší) je britsko-austrálsky The First World War (2002). Tento jeho bratranček je o čosi menej podrobnejší, no vďaka farbe a zaujímavému, tématicky ladenému charakteru jednotlivých dielov, sa rozhodne nemá za čo hanbiť... :-) Mňa osobne najviac potešil diel o vývoji letectva za vojny, keďže je to moje dlhoročné hobby... :-)(23.4.2011)

Mělo by se to spíš jmenovat Britové v První světové válce, naprosto jednostraný pohled hlavně na západní frontu.(29.5.2011)

Barevne zabery z 1. svetove valky. wow(4.3.2006)

V záplavě dokumentů s převahou tématiky 2.světové války je tento počin příjemnou změnou. Za použití počitačové rekonstukce je možno navíc vše sledovat i v barvě.(6.9.2010)

Veľmi za tento dokument ďakujem ! Je to neskutočne dobrá vec, ktorá ľuďom ukáže, čo sa vlastne na začiatku 20. storočia odohralo. Možno tam nie je zachytené všetko, ešte by sa to dalo doplniť o viac dielov, viac pohľadov, ale to, čo je tam popísané je skvelo urobené. Aspoň sa ľuďom ukáže, za čo zomierali naši predkovia a niekedy dosť nezmyselne. Mne osobne tiež. Dať tomu farbu je úžasný čin, ešte raz ďakujem za to ! Ak by tam boli vychytané spomenuté muchy, dal by som aj viac, 90% si to však zaslúži !(12.1.2012)

• Stupid

Je dobré si připomenout staré časy. A obzvlášt v dnešní době. Všichni si stěžujou, jak se mají špatně. Nikdo není spokojenej, každý by se jenom bil, ale nikdo už neví, co to znamená válka kolik utrpení.(2.2.2011)