Reklama

Reklama

VOD (1)

Tento film vychází z populárního tureckého televizního seriálu se stejným názvem. Úvodní scéna filmu zobrazuje skutečný příběh, kdy Američané zatkli 4. července 2003 v iráckém městě Sulajmáníja 11 tureckých vojáků zvláštních sil. Jeden z vojáků, Suleyman Aslan (Tayfun Eraslan), se cítí tak ponížený, že si vezme život, a jeho přítel Polat Alemdar (Necati Sasmaz) se rozhodne pomstít americkému veliteli (Billy Zane), který zatčení velel. (Filmbox)

(více)

Recenze (27)

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Kdysi mi tenhle film doporučoval jeden turecký hoteliér. Prý "moc pěkné, a hodně reálné". Řekněme, že tohle hodnocení nebylo úplně přesné..... Ve zkratce je to o třech tureckých ex-příslušnících speciálních sil, kteří si zajedou do severního Iráku vyřídit jeden osobní účet s Billy Zanem. Film je - jemně řečeno - trochu schématický, co se týče vykreslení zúčastněných národností. Turci jsou super, Arabové jak kdo, Kurdové většinou nic moc a Amíci jsou totální naposilovaná hovada, co ponižují a střílejí místní i cizí a mj. kšeftují s lidskými orgány (které lidem vyndává izraelský doktor a nejčastější dodací adresa na ice-boxech je Tel-Aviv, Izrael :-)). Kupodivu tenhle film neglorifikuje terorismus ani fanatický Islám a (pro Turky velmi kupodivu) je tam i hezká zmínka směrem ke Kurdům. Akční scény i zápletka jsou celkem fajn, takže mi vadilo hlavně to, že US vojáci neměli autentické uniformy (a hráli je Turci). V zásadě souhlasím, že ukecaná výplň mezi akčními scénami je dost nudná, nicméně tuhle drobnou vadu celkem snadno řeší tlačítko fast forward. Souhrnem bych tedy film zhodnotil souslovím "celkem sranda". ()

4daPeace 

všechny recenze uživatele

Verdikt: Film se snazi pojednavat o, jiste pro mnoho zapadnich lidi, kontroverznim tematu ci dokonce tabu a tudiz je predem odsouzeny ke komercnimu i dalsimu (recenze) neuspechu. Dejova linie filmu je zajimava, i kdyz filmu by slusela kratsi stopaz okolo 100minut. Ale jelikoz herecke vykony jsou takove zmatene, kamera obcas pusobi az smesne a o hudbe se radeji nezminovat, tak davam filmu 2* ()

Reklama

Hitman_47 odpad!

všechny recenze uživatele

"Turecký televizní akční film a aktuální politickou situací v pozadí", takhle by se to celé dalo shrnout...nevím, proč tento velice laciný a dějově opravdu DOST plytký film je všude uváděn s titulkem "film pojednává o krutém zacházení Amerických vojáků s Iráckými zajatci", když je tam toho všehovšudy nanejvýš 3 minuty....prostě lež jako věž. Ale pokud máte v zálibu v lacině natočených akčních scénách, kde vysocí představitelé jdou do "krutého" boje s šestiranným revolverem, tak se na to klidně podívejte...pro mě ovšem jednoznačně ODPAD! ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Vypadalo to jako celkem slušný film. Turci chtěli natočit slušný film. To co vzniklo je směs hollywoodu a turecké lhostejnosti. Mohl to být dobrý film, ale není. Ve filmu se skoro pořád kecá a kecá a kecá mezi kecáním pár výstřelů sem tam nějaká bojůvka a pak se zase kecá. Divák má potom ve filmu guláš a nakonec se rozhodne počkat na ortel, který turci hlavním hrdinům udělili. Akční scény jsou vcelku dobré, ale pauzy mezi nima jsou velice nudné. Přesto na turecký film (a že sem jich viděl málo) celkem dobré. ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Tento turecký film bol svojho času aj u nás dosť medializovaný a prezentovaný ako značne kontroverzný. Predstavte si klasický americký old-school akčný film v ktorom sú rusi nositelmi všetkého zla. Tu sú naopak američania zobrazení ako maximálne svine, ktoré strieľajú do detí, zabíjajú nevinných ľudí a pod. Nezabudlo sa ani na svinstvá vo väznici Abu Graib, pričom práve tieto scény sú natočené podľa skutočnosti (aspoň čo som videl original fotky). Tvorcovia toho chceli veľa povedať, ale zvolili značne infantilnú a "polopatistickú" formu. Aj zdvujúca kritika môže byť podaná pútavo a inteligentne tak, aby divák netrpel a nenudil sa (všetkým vrelo odporúčam vynikajúci indický akčný film Mission Kashmir, ktorý pojednáva o vojne za nezávislosť Kašmíru..kiežby si tvorcovia brali príklad!). Film sa neskutočne vlečie a až na pár scén, ktoré ma vytrhli z letargie, je to bieda. Napriek tomu sa na tento "vcelku nepodarok" oplatí pozrieť už len v rámci rozšírenia si kinematografických obzorov:) ()

Galerie (19)

Zajímavosti (4)

  • V USA byl snímek promítán jen velmi zřídka a nikde nejsou uvedeny záznamy cen za vstupenky. Americká armáda dokonce vydala doporučení pro armádní personál, aby na tento film nechodili do kina. (Terva)
  • Snímek vyhrál německou cenu Bogey v kategorii nejlepší film. (Terva)
  • Film měl rozpočet 14 000 000 amerických dolarů, čímž se stal do té doby nejdražším tureckým filmem. Během měsíčního promítání v Turecku získal 25 000 000 amerických dolarů a následně dalších 28 000 000 za promítání v Evropě. (Terva)

Související novinky

Turecký film stahují z kin

Turecký film stahují z kin

23.02.2006

Největší síť multikin v Německu dobrovolně stáhla z promítání turecký akční film VALLEY OF THE WOLVES: IRAQ, protože byl napaden jako rasistický, protiamerický, protizápadný a protižidovský. Bavorský… (více)

Reklama

Reklama