Reklama

Reklama

Parfém: Příběh vraha

  • USA Perfume: The Story of a Murderer (více)
Trailer

Obsahy(1)

Jean-Baptiste Grenouille (B. Whishaw) narozen v roce 1738 v Paříži byl obdařen velmi zvláštním darem. Jako nikdo dokázal díky svému dokonalému čichu rozpoznávat i ty nejjemnější tóny všech vůní a pachů, zcela neznámé obyčejným lidem. Nikoho neměl a ze sirotčince putoval na těžkou práci do koželužny. Čím byl starší, tím víc rozšiřoval spektrum svých známých vůní a byl váben vším, co se linulo z centra Paříže. Nečekal, že tu nejopojnější a nejúžasnější vůni pocítí z krásné mladé dívky, kterou však zcela smyslů zbavený nešťastně zabije. Tato událost v něm vyvolá touhu umět zachytit všechny pachy světa a jejich krásu uchovat tak, aniž by kdy vyprchala. Díky svým schopnostem udělá dojem na starého parfuméristu za zenitem Baldiniho (D. Hoffman) a ten jej zasvětí do tajů svého umění. Uchovat vůni něčeho, co pro obyčejného člověka žádnou vůni nemá, jako skla, mědi, či kočky, však Baldini nesvede, a tak od svého mistra Jean-Baptiste odchází do města Grasse, proslulého města parfumérů, aby uskutečnil svůj děsivý sen – vytvořit dokonalou vůni, tak dokonalou, že by se nebál zopakovat svůj hrůzný čin. (Česká televize)

(více)

Diskuze

PŘIDAT PŘÍSPĚVEK
melo.d

melo.d (hodnocení, recenze)

Naprostá ztráta času. Příběh nesympatického, přihlouplého, autistického psychopata se superschopnostma jako např. schopnost cítit vůně přes sklo nebo na kilometrové vzdálenosti bez ohledu na vítr a nebo schopnost nepozorovaně tahat po městě mrtvoly. Je to v podstatě brak. S velkou výpravou, ale pořád jenom brak. Hlavní hrdina mi byl celou dobu lhostejný a nelogické jednání všech zúčastněných mě neskutečně iritovalo. Konec mě ani neurazil, ani nenadchl. Jen se mi nad tou hloupostí nevěřícně protočily panenky. Při pohledu na hodnocení se nestačím divit, jak málo stačí některým ke štěstí. Zřejmě v duchu: https://www.youtube.com/watch?v=E4wmsWgVWEY

Příspěvek byl smazán administrátorem.

Příspěvek byl smazán administrátorem.

Příspěvek byl smazán administrátorem.

pan Hnědý

pan Hnědý (hodnocení, recenze)

Ephemeris

Nejdůležitější je jak film vnímáme my sami. Uvnitř každého z nás má určitý spektrum, emocionální zásah. At' už je dojem jakýkoliv (hodnocení, barva v databázi) neměl by pro nás být, až tak zásadní.

na příspěvěk reagoval JohnMiller

Ephemeris

Ephemeris (hodnocení, recenze)

Po prvý raz sa stalo, že tento film vypadol z TOP 300 najobľúbenejších filmov. To je obrovská škoda. Týmto by som chcela poprosiť tých z vás, ktorí ešte majú miesto vo svojej osobnej TOP 10 a niekedy uvažovali o tom, že by v nej tento film niekedy mohli mať, aby si ho tam dali. Je to proste nespravodlivé voči tomuto klenotu, že už v tej TOP 300 nie je. Pri pohľade na to, aké sra*ky tam momentálne sú. A spravodlivosti by sa malo učiniť zadosť.

na příspěvěk reagoval pan Hnědý

Příspěvek byl smazán administrátorem.

kysna

kysna (hodnocení, recenze)

Spoiler

tak trochu nechapem preco kritizujete koniec, ked bol rovnaky ako v knihe :)

fedoo

fedoo (hodnocení, recenze)

SPOILER:

Ak si dobre pamätám, tak prvú obeť zabil Grenouille v knihe naschvál. Vo filme ju zabil nechtiac. Toto je taká dosť podstatná časť, ktorou sa líši kniha a film. Opravte ma ak sa mýlim.

 

Mimochodom, zbožňujem obe verzie.

BloodyBeast

BloodyBeast (hodnocení, recenze)

Nemohu ani popsat jak štastný šokovaný a nadšemý jsem byl bo shlédnutí filmu knížku mám neskutečně rád film je dle mého stejně takový a klidně si troufnu říct minimálně jeden z nejlépe zpracovaných filmu dle předlohy knížky.

na příspěvěk reagoval pan Hnědý

pqj1971

pqj1971 (hodnocení, recenze)

Skěvlý film!!! Jak dokáže během 141 minut Ben Whishaw vzbudit soucit, možná až lítost za jeho "dar" a odpor za to, jak s ním naloží, ale nakonec dosáhne výsledku, který by nikdo jiný nedokázal.... Vážně, dobrej biják. Některé scény až mrazí, až na ten konec, který mne trochu překvapil, ale ono to ani jinak dopadnout nemohlo: dosáhl dokonalosti, a tu já rád....
Ví někdo, kolik lidí točilo tu scénu při popravě a kolik pak bylo interupcí? :D

msidor11

msidor11 (hodnocení, recenze)

kocianova@hce.cz

Dobrý den,

děkujeme za Vás zájem. V plánu vydávat film na BD bohužel nemáme.

S pozdravem a přáním hezkého dne

Martina

 

sakra

na příspěvěk reagoval fefee

KangKun

KangKun (hodnocení, recenze)

Já ji četla a řekla bych, že film se jí docela držel, až na pár věcí, ale ty nijak extra příběh neovlivňovaly :)

na příspěvěk reagoval pan Hnědý

Uživatel Allien.9 smazal svůj příspěvek.

esopesokeso

esopesokeso (hodnocení, recenze)

Ćítal niekto knížku Parfum - Príbeh vraha ?Je lepšia, alebo sú tam veci, čo nedostali priestor vo filme?

thecentre

thecentre (hodnocení, recenze)

V Česku málo používáme parfémy. Když on na trhu není dostatečný výběr vůní. Marně sháním deodorant s vůní čerstvých jitrnic.

rounen

rounen (hodnocení, recenze)

zlattucky: spoiler: no ten konec takový být měl, protože během toho filmu mluvil Dustin Hoffman o legendárním parfému, který dokáže přivést člověka do ráje, což se časem povedlo namíchat pouze nejlepšímu z nich - Grenouillemu....

zlattucky

zlattucky (hodnocení, recenze)

Super film, atmosféra paríža aj kamera. Trochu ma sklamal ten koniec, myslím že trochu psycho-fantasy :-))) ale inak to hodnotím na 4*

eldina

eldina (hodnocení, recenze)

máloktorý film sa mi páči rovnako,ako kniha... môžem ho  stále...samozrejme pri zhasnutej lampe,len pustenej TV..:) tá atmosféra špiny a stredoveku si to priam žiada... u mňa 5*

kolinko96

kolinko96 (hodnocení, recenze)

Tím koncem to dost "zazdili". No kdybych nejdříve četl knihu, mohl jsem to čekat. Škoda, nebýt fantasy závěru, je to za 5*.

tznaj

tznaj (hodnocení, recenze)

Asi je chyba číst knihu a potom čekat, že mě film nějak překvapí.Tak to ne, příliš syrové a pochmurné prostředí a na rozdíl od knihy  jsem ani na chvilku nezasouznila s hlavním hrdinou ..

Cako_SK

Cako_SK (hodnocení, recenze)

Z tohto filmu som vedla este doteraz... Neviete ako hladat podobne filmy? :) Alebo aspon nieco poradit...

Merengues9

Merengues9 (hodnocení, recenze)

rounen: určitě by to bylo lepší než sukajici náměstí :) a to že ho samou láskou bezdomovci snědli taky moc filmu nepridalo...Kdyby ho jak říkáš jen obesili tak ne ze by se mi film více líbil, ale hodnotil bych lépe, to co se dělo na konci vystihuje slovo humus a proto tak nízké hodnocení.

rounen

rounen (hodnocení, recenze)

Merenques9: co přesně na tom konci se ti nelíbilo? spoiler: mě třeba nadchlo, jak si každý (i já) ze začátku myslel že Grenuilla oběsí, jenže on umřel uplně jinak :) a tím skončil film... nevím co se ti nezdálo, ten děj byl výborný, i na konci filmu... kdyby ho oběsili, tak bys byl spokojený? :D

KangKun

KangKun (hodnocení, recenze)

Apollyon09: Tak tohle je dost... Já taky filmy hodnotím podle toho jaký z nich mám pocit. Ta tzv. "kvalita filmu" je s prominutím pro blbce, film je přece o ději a ne o nějaké kvalitě.  Každý má jiný vkus a každý očekává od filmu něco jiného. A řekla bych, že tady Merengues9 napsal jen svůj názor a nijak tím film neurážel. Chápu, že by tě naštvalo kdyby tady psal že je film hovadina, to bych se s ním taky hádala.

Merengues9

Merengues9 (hodnocení, recenze)

Nevím jak ty, ale ja hodnotím filmy taky podle toho jaký z nich mám pocit... Níže jsem taky napsal, ze audiovizualne je to opravdu špička, a taky bych film nehodnotil tak špatně jak jsem hodnotil a dal tomu * navíc, ale závěr byl až neuvěřitelné dementni a proto jsem nakonec dal jen 2*. Ale je fakt ubohý, nazivat mě dementem jen proto, ze jsem zkritizoval tvůj oblíbený film. A co je to za argument, že když se mi film nelíbí tak, ze se na něho nemám dívat, zamysli se nad tím, je to totiž úplná hovadina.

Apollyon09

Apollyon09 (hodnocení, recenze)

Tento film je geniálnym snímkom a ohodnotiť to nízko len preto, že tebe sa nepáčila hlavná postava je zrejme výsledkom demencie. Čo má kvalita filmu spoločná s hlavnou postavou. Ak sa ti film nepáči, tak to nebudem pozerať, ale dať tomu nízke hodnotenie pretože sa to tebe nepáči...? Hmm... Zas beriem. Určite to má veľký vplyv na hodnotenie.

Ale zaujímalo by ma či si podobne ohodnotil film Hitler. Ale možno on je pre teba hrdina... Čo však podľa avatara moc nesúdim. Čiže to bude tá demencia.

Merengues9

Merengues9 (hodnocení, recenze)

rounen: Asi nemám umělecké cítění a jsem jen obyčejný člověk, kterému se takové zvrhlosti hnusí :)

rounen

rounen (hodnocení, recenze)

Merengues9: celkový film je absolutně špičkový, jak dějově, tak hudbou, či hereckýmy výkony... konec filmu je výborný - v podstatě ten vyprávěč řekl proč to tak bylo... dokonale natočený snímek... ten kluk prostě neměl cit pro smrt dívek, důležité pro něj bylo smíchat ty vůně, kterýmy bude apelovat... narodil se tak, a neměl výchovu... zas takovou vinu bych mu nedával... záleží z jakýho hlediska se na to díváš... když uteče z blázince v ČR nějaký psychouš, zabije pár dívek, při nichž vymyslí lék na rakovinu, taky to nepřeneseš že někoho zabil? k vůli tohodle tvého pohledu na Grenouille hodnotit film nízko je podle mě nesmysl

Merengues9

Merengues9 (hodnocení, recenze)

KangKun: Nejvíc mi na tom přijde odporný to, že lidem se líbí takový psychopati jako je Grenouille. Tak jako audiovizuálně je film naprostá špička, ale nekodážu se přenést přes to, že on je vlastně vykreslený jako hrdina a to mi na tom vadí nejvíc, ale i tak abych byl ochotný dát aspoň 3*, ale to co se dělo na konci je fakt už humus, to se spíše hodí do parodie jako je Scary Movie.

rounen

rounen (hodnocení, recenze)

Kete: no knížku jsem nečetl, ale podle mě kdyby ten vrah byl ošklivý, tak ty holky od něj utečou, hned když ho spatří... jenže on některé zbalil

KangKun

KangKun (hodnocení, recenze)

Kete: Mám stejný názor, nevím jestli tam Bena dali schálně, aby hlavní hrdina vypadal dobře nebo hold nemohli najít nikoho ošklivého pro tu roli.

Kete

Kete (hodnocení, recenze)

Podle mě Umělecké dílo!

Oproti knížce, kde byl vrah trošku příšerka, tady je to nesmírný fešák "me gusta"

Inci

Inci (hodnocení, recenze)

KangKun: Jojo, souhlasím, že být odlišné je těžké. Nechtěla jsem vyjádřit, že je to lehké.  Každé má svoje.
Mám vlastně ráda filmy, o kterých pak člověk ještě nějakou dobu přemýšlí.

KangKun

KangKun (hodnocení, recenze)

Inci: Souhlasím až na tu obyčejnost - odlišní  nebo něčím vyjímeční lidé toho vidí méně proto, že jim to většina těch obyčejných nedovolí. Když uvidíš 20ti letou holku v dětských šatech, označíš ji za divnou a hloupou - v té chvíli končí její radost a sny. Zažila jsem to a zažívám, být odlišný je těžké, být obyčejný je snadné, protože jsou všichni takoví a nevyčníváš z davu, ale zase máš pravdu ohledně těch namyšlených geniů...to ano.

Inci

Inci (hodnocení, recenze)

gemball: Orchestrální hudba je velmi působivá, pokud do toho pronikneš. Nevím, kolik toho znáš, ale kolikrát stačí "objevit" méně profláklé skladby. Každý zná téma z Figarovi svatby nebo jiného Mozarta, protože se to hraje všude, a tudíž to každému musí za chvíli lézt na nervy. Omlouvám se, ani nevím, proč to píšu.

Inci

Inci (hodnocení, recenze)

Zvlášní film, ale rozhodně stojí za vidění. Je to ale velmi lyrický film. To znamená, že každý si ho asi vyloží trošinku jinak. Nevím. Nápad je velmi dobrý. Zdá se mi, jako by dva hlavní závěry měly z tohoto filmu vyplynout. Zaprvé, že dav je nebezpečná a lehce ovladatelná masa... to se koneckonců potvrdilo i v historii vícekrát... a ten druhý závěr... že na každého jednou dojde, a že moc není vše, naopak, moc se může stát prokletím. Obyčejní lidé by měli být šťastni, že mohou žít, a že jsou. Lidem, kteří jsou obdařeni nějakýmy zvláštními schopnostmi obvykle závidíme, obdivujeme je. Ale neuvědomujeme si, že zatímco obyčejný člověk žije obyčejný, ale plnohodnotný život, ten "génius", kterého obdivujeme, je upjat pouze na svoji schopnost a nikdy nemůže životem obyčejného člověka žít, umírá nešťastný a v depresi.
Hm, asi zvláštní postřeh, ale zdá se mi, že to tak je. Buďme rádi, že jsme obyčejní a nezáviďme lidem jejich slávu a peníze. Štěstí je v obyčejnosti, neboť když jsme obyčejní, nikdo nám nemůže závidět, nikdo nás nestíhá a nepronásleduje a život je klidnější... a dokonce snad i zajímavější. Člověk, který má vyjímečnou schopnost, se většinou soustředí jen na tu jednu věc (např. super klavírista hraje jen na klavír, pomalu nic jiného nezná a nakonec se uchlastná k smrti, protože nevidí smysl života). Obyčejný člověk má oproti tomu plno možností. Plno snů, které se mohou splnit. Snaží se, aby se sny naplnily. To je smyslem života, to ho baví.
Omlouvám se za odbočení....
Film by podle mého názoru mohl být natočen lépe. Námět je velmi dobrý. Ale rozhodně se na něj podívejte. Například při vínku. Třeba vás donutí k zamyšlení...

Související novinky

Navštivte lokace slavných filmových scén!

Navštivte lokace slavných filmových scén!

09.04.2022

Přemýšlíte, kam letos na dovolenou? Máme pro vás tip na tři destinace, které vám učarují stejně jako tvůrcům ikonických děl světové kinematografie. 1. Maroko - Středověké medíny, barvami hýřící… (více)

Vražedný Parfém v moderním pojetí

Vražedný Parfém v moderním pojetí

25.06.2018

Knižní bestseller Parfém: Příběh vraha, který v roce 2006 zadaptoval do filmu Tom Tykwer (Atlas mraků), se dočká moderního převyprávění od televizního režiséra Philippa Kadelbacha (Válečná generace,… (více)

Parfémový vrah montuje bouchačky pro Bonda

Parfémový vrah montuje bouchačky pro Bonda

26.11.2011

Produkce nové bondovky Skyfall konečně odtajnila, koho bude hrát dávno obsazený Ben Whishaw, jehož proslavila role Grenouilla v Parfému: Příběhu vraha. A je to docela překvapení: jde o roli Q,… (více)

Bond 23: Název, holka, písnička

Bond 23: Název, holka, písnička

11.10.2011

Prozatím jsou všechno pouze dohady. Natáčení ale začne zanedlouho (v Jižní Africe, která nahradila původně plánovanou Indii), takže jde o fámy blížící se pravdě. Název třiadvacáté regulérní bondovky… (více)

Reklama

Reklama