Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na vystoupení mága Sida Watermana (Woody Allen) se mimo jiné přišla podívat také studentka žurnalistiky Sondra Pransky (Scarlett Johanson). Iluzionista si ji vybere jako pomocnici pro svůj trik. Jaké je její překvapení, když se v bedně, kde má zmizet, objeví duch zavražděného novináře Joea Strombela (Ian McShane). Jediné co jí Joe stihne říci je to, že ví, kdo je "tarotový vrah", a že proti němu má Sondra najít usvědčující důkazy. Začínající novinářka se, pod vidinou senzačního článku, spolu se Sidem vydá po stopách domnělého vraha – britského aristokrata Petera Lymana (Hugh Jackman). Největší problém v pátrání nastane ve chvíli, kdy se Sondra do Petera zamiluje. Někdo tak sympatický přeci nemůže vraždit...

Sólokapr je nová soudobá komedie scenáristy a režiséra Woodyho Allena (Pozor na Harryho/Deconstructing Harry, Match Point – Hra osudu/Match Point, Hollywood v koncích/Hollywood Ending), který do hlavních rolí obsadil nejen sebe, ale i další skvělé herce. V ústřední dvojici se nám představí překrásná Scarlett Johanson (Dívka s perlou/ Girl with a Pearl Earring, Vějíř lady Windermerové/A Good Woman, Match Point – Hra osudu/Match Point) a charismatický Hugh Jackman (X-Men, Kate & Leopold). V roli zemřelého novináře uvidíme Iana McShanea (Jestliže je úterý, musíme být v Belgii/If It's Tuesday, This Must Be Belgium, Sexy Bestie/Sexy Beast). (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (348)

Cival 

všechny recenze uživatele

Allen mě poprvé v životě naprosto minul. Zápletka je značně mimózní, ale to by ani tak nevadilo. Mnohem horší je její rozkreslování do šíře, jemuž chybí vtip i nějaký ten nápad. Scarlett mi "v roli Woodyho Allena" vůbec neseděla, to Woody Allen v pozici sidekicka byl rozhodně příjemnější, ale ne pokaždé podal záchranný kruh včas. Fajn promenáda v plavkách a charismatický Jackman, ale nic víc v tomhle uondaném kousku bez šmrcu za zmínku nestojí. ()

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Woody Allen bohužel poslední dobou často vykrádá sám sebe dost okatým způsobem. A i když ani zde nechybí několik velmi vtipných dialogů, Sólokapr místy až příliš připomíná Match Point (a nejen ten). ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Woody už asi nikdy nebude v plné síle, ale přesto jsem jeho filmů ještě neviděla tolik, aby mi "Sólokapr" přišel jako jejich Londýnská kombinace. Inteligentní a občas vtipný je, herci jsou sympatičtí... 70% ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Vloni zavítali do našich kin dokonce dva Allenové, (a)morální thriller z prostředí londýnské „high society“ Match Point a krimikomedie s fantastickými prvky – Sólokapr. Ani se nechce věřit, že oba dva filmy natočil ten samý režisér, mnozí diváci rozmlsáni výtečným Match Pointem budou Sólokaprem oprávněně zklamáni, ale pokud kapku slevíte ze svých očekávání, dostane se vám solidní porce allenovského humoru v docela fajn balení. Příběhová linie patří k těm ne zrovna nejrafinovanějším, ač vychází z pěkné myšlenky – novinář je pro pořádného sólokapra schopný prchnout smrtce před očima –, dále je rozvíjena předvídatelným způsobem a některé logické nedostatky jsou až zarážející. Není kupříkladu tak docela jasné, proč Waterman po celou dobu Sondře pomáhá, zvlášť při jeho prvotním, odmítavém postoji. Woody už je starší pán, možná trošku senilní, možná stižen alzheimerem, dialogy však stále píše na úrovni („Pocházíš z ortodoxní rodiny, přijali by mezi sebe masového vraha?“), jen je čím dál patrnější, že ty nejlepší tvůrčí roky má již za sebou. Sólokapr si hodně vypůjčuje z Prokletí žlutozeleného škorpióna (iluzionista-šarlatán, nesourodá detektivní dvojice), z Darebáčků (dva balíci se dostávají mezi snoby), z Alice (duchařská část) a mnohé výroky jakoby pouze parafrázovaly něco již dříve vyřčeného. Ani hercům neměl tento film příliš co nabídnout, Scarlett je krásná – i pod obroučkami brýlí (což však neznamená, že bez nich není mnohem krásnější) – a zčásti zde přebírá Allenův roztěkaný herecký styl, ten už ji ovšem tolik nesvědčí. Woodyho koktavost, neschopnost vyloudit byť jedinou napoprvé srozumitelnou větu mě místy skutečně iritovala, což píšu coby jeho již pár let oddaný fanoušek. A Hugh Jackman, který oba hlavní představitele přerůstá nejméně o hlavu a dvacet kilo svalové hmoty? Pouhá potěcha pro dívčí oko. Rád bych se vyhnul nějakému shrnujícímu hodnocení označujícímu Sólokapra buď za film dobrý nebo špatný, navzdory všem výtkám jsem se po celou dobu obstojně bavil, otázkou je, zda-li šlo o zábavu adekvátní současným schopnostem a možnostem Woodyho Allena. Pokud ano, je to smutné. S tím že tento manhattanský neurotik patří do starobince však stále odmítám souhlasit. 70% Zajímavé komentáře: Renton, Shadwell, castor, Vitason, Mahalik, Cimr, Martinius, pabelito ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Roztomilost je vlastnost, která se ve spojení s tímhle filmem dere na povrch jako první. Kdyby nebylo poněkud kostrbaté pointy, dám bez obav za pět. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Jo, jo, jo. Taky jsem se nudil, jako řada zdejších uživatelů. Ale ne že bych se nudil tak nějak jako u filmu normálně, jenom mi to přišlo všechno hodně obyčejné a nijaké. Sice si Woody Allen s textem opět vcelku poradil, ale už mi tam chybí ta kopa narážek, co vždycky tak míval, a to i zde je v popředí celého dění. Není to špatné, jen to není tak moc vtipné, jako jsem byl na jeho filmy zvyklý. A ani to není natolik originální, že by mě to dokázalo nějak překvapit. Sice herci jedou svůj slušný průměr. Oblíbenkyně Scarlett Johanssonová ještě o chlup lepší, ale i tak je to dle mého, co jsem měl možnost vidět, ten nejobyčejnější a nejprůměrnější film Woodyho Allena. Škoda, ale věřím, že do budoucna přecijenom stále má co nabídnout. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $4miliónovTržby USA $10,525,717Tržby Celosvetovo $39,215,642║ aspoň že ten Woody Allen vie točiť dosť úsporne _Nič nové pod slnkom Scarlett Johansson opäť ovládla tento film a drží ho svojím stvárnením nad vodou, Woody Allen a Hugh Jackman sú pri nej skoro neviditeľný. Príbeh nijak zvlášť náročný ale pár úsekov sa tu nájde čo pobavia prípadne potrápia myseľ. V každom prípade je to slušný priemer s vygradovaným koncom. A tak trošku je to v štýle úspešného Match Point ale dá sa to prekusnúť. /65%/ ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Woody Allen .. Vlezdoprdelkové žvásty o Londýnu a jeho obyvatelích, dlouhé jednozáběrové pasáže plné onanistických dialogů o ničem, neurotický kouzelník, skoroneurotická studentka žurnalistiky, dogmata smrti, egocentrismus… Je to vlastně bezduchá (i když duchů se dočkáme) slátanina, jenže svým způsobem neskutečně vtipně odzbrojující. Předcházející Match Point mne víceméně zklamal a od Scoop jsem čekal totální propadák, jenže vše je podané takovým okouzlujícím způsobem, s neskutečnou porcí humoru, že jsem se chtě nechtě po celý film velice příjemně bavil a nemohl se zbavit širokého úsměvu. Nutné brát jen jako komedii, pak Vás téměř nemůže zklamat. Co se ti vlastně podařilo, kromě možného těhotenství? 75%. ()

Faye 

všechny recenze uživatele

… „Jestli to vyjde, bude to bomba. Je v tom všechno. Známí lidé, vraždy, prostituce.“ Obávám se, že to nevyšlo a stejné překvapení, jakým byl pro mě Match Point se tentokrát, alespoň v mém případě, skutečně nekonalo. A to, že se mi „ Sólokapra“ podařilo vůbec dokouknout, je hlavně zásluha urostlého Hugha Jackmana na kterého jsem se opravdu dívala se značným zalíbením, v jinak nepříliš vtipném a nepříliš zábavném, ale o to víc rozvleklém dílku, sestaveného ze všeho co už tu (a ne jednou) bylo. ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Po Match Pointu jsem čekal něco lepšího. Scarlett do role totálně nesedí a její nejlepší scéna je... ano, v plavkách. Není to vtipné, není to napínavé, není to allenovské. Snad bude líp napřesrok. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Další ze (skoro)geniálních filmů Woody Allena... Tentokráte transponovaný do britské prostředí a stylizovaný coby napodobenina moderních produktů BBC (které tenhle film skutečně koprodukovala). Jistý posun v evoluci Allenovské filmografie se ale nabízí - tím jak postavy, které ztvárňuje sám Woody, pozvolna opouští ohnisko příběhu a stávají se jen jedněmi z několik hlavních představitelů, jeho filmy také malinko pozbývají oné intelektuální výlučnosti a Allenovské exkluzivity, stávají se sice masově akceptovatelnějšími, ale také ztrácí gloriolu události, jsou jen dalším vynikajícím filmem geniálního scénáristy a režiséra Allena. Ale že pozbývají na vtipnosti?! Kdeže! Cituji jednu náhodně vybranou repliku:,,Jakého jste vyznání?" ,,Vyrůstal jsem v židovské rodině... Ale později jsem konvertoval k narcismu..." ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Scarlett Johansson v roli, kterou si pro sebe většinou ukradne Woody, možná až moc tlačí na pilu. Ovšem zbytek je celkem solidní - po delší době mi nevadilo Allenovo herectví, Jackman je vynikající, Scarlett alespoň pěkná. Scénář je průměrný, nezajímavý a zcela předvídatelný. Celkem to odsýpá, pár humorných scén funguje... Ovšem je to spíše oddechovka na jedno podívání, než-li "majstrštyk" ve stylu starého dobrého Woodyho. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Novinářský SÓLOKAPR! Největší senzace od dob Jacka Rozparovače!..... Je škoda, že v neskutečné konverzační smršti nemá víc prostoru jízlivý humor. Jinak je tu stále vitální (i když stárnoucí) Woody, úžasná a pro ,,jeho“ filmy stvořená Scarlett J., sympatický H.Jackman a slabší zápletka u jinak sympatického příběhu. Jednoduché napětí typu: jestli tam teď přijde, tak je chytne – nemusí na každého fungovat. Zvlášť, když jde o život! Neurazí, nenadchne. Snad jen ta Scarlett.... Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Pochopím, proč by sexy novinářky neměli dělat interview v hotelu. 2.) Poznám, jak mám hrát poker, když si chci za výhru koupit Rubense. 3.) Jsem zamilovanej do masovýho vraha. 4.) Zjistím, že smrt není handicap. PŘÍBĚH *** HUMOR * AKCE ne NAPĚTÍ * ()

Nathalie 

všechny recenze uživatele

Směs prázdnoty a nudy, promiň, milý Woody:( V MatchPointu ti míček skočil na tu správnou stranu, ve Scoopu jsi promáchl a zcela minul bránu. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack: 1. Swan Lake Ballet: Scene [3:02] ,2. Swan Lake Ballet: Valse [6:49] ,3. Swan Lake Ballet: Danse des cygnes [1:27] ,4. Swan Lake Ballet: Scene [6:21] ,5. Swan Lake Ballet: Danse hongroise (czardas) [3:18] ,6. Swan Lake Ballet: Scene (finale) [4:17] ,7. Annen-polka [3:05] ,8. Tritsch-tratsch Polka [2:39] ,9. Miami Beach Rhumba - Xavier Cugat [2:39] ,10. Sabre Dance [2:29] ,11. Peer Gynt: Morning Mood [4:06] ,12. Peer Gynt: Aase's Death [4:31] ,13. Peer Gynt: Anitra's Dance [3:19] ,14. Peer Gynt: In the Hall of the Mountain King [2:09] ,15. The Nutcracker Ballet No. 7 Scene [3:37] ,16. Adios Muchachos - Lester Lanin [1:57] ,17. Recado - Lester Lanin [2:12] ,18. Dengozo - Lester Lanin [1:49], ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Přemýšlím, čím to je, že Allenovi občasní diváci většinou Sólokapra berou jako příjemnou komedii, zatímco jeho pravidelnější publikum zůstává zklamané. Já zůstal někde na půli cesty. Žádná katastrofa se nekoná, naopak. Některé gagy fungují na jedničku a třeba právě Woody si pro svou hereckou rozlučku pro příštích pár let nemohl vybrat vděčnější part. V konkurenci desítek jeho dalších děl ale dojdu k neodvratnému zjištění, že jednotlivé složky příběhu už jsem viděl jinde a jinak. A lépe. Hlavně Scarlett se do role hlavního neurotika vůbec nehodí. Při hádkách s kouzelníkem jí sice pusa střílí parádně, ale nedostaví se ani osobní charisma a v první řadě ani chemie s jindy bezchybným Jackmanem. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No sice je tady scenar docela jednoduchej a zaverecny rozuzleni bohuzel jedna z postav vyrkne uz nekdy po polovine filmu a to se potvrdi, ale i tak jsem se docela slusne bavil. Hlavne prvni hodinku, kdy se jeste tak moc nehraje na romantiku, to Allen rozjede v docela solidnim tempu, obcas nakej dobrej vtip a Allenovo kecy nemaj chybu, navic lod do zahrobi je skvelej napad, ale postupem casu filmu nak zacne dochazet dech a nic moc se nedeje, takze ke konci jsem byl rad, ze ma jen 90 minut. Slabsi 4*. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Zkusme Sólokapra nepoměřovat tvůrčí omnipotencí Woodyho Allena, ale úrovní současné komediální produkce. Pak to uvidíme v růžovějších barvách. Já tedy určitě. Scarlett Johanssonové si vážím s každým dalším filmem víc a role Sondry - opět jiná než předchozí - tento trend nijak nenarušila. Woody mě potěšil, když dal po čase opět přednost nadsazené komedii před skeptickým realismem filmů jako Cokoliv. A Hugha Jackmana považuju za dobrý důvod, proč začít věřit v reinkarnaci. U Kate a Leopolda jsem se ještě ovládl, ale tentokrát to musím napsat - Cary Grant je zpátky! :o) Suma sumárum, příjemný skromný film s vzestupnou tendencí při opakovaném vidění. 70% ()

Lateef 

všechny recenze uživatele

Rozporuplné! Ukecaný Woody Allen vedoucí sáhodlouhé monology mi nic moc neříká, a když ke konci začal ještě koktat, měl jsem chuť do děje vstoupit a roztrhat před ním jeho oblíbenou živnost, balíček hracích karet, na malilinkaté kousíčky. Scarlett Johansson zde nebyla ve své kůži, nevím proč, přišla mi trochu zazděná, možná díky charismatickému Jackmanovi. Nicméně v těch červených plavkách se mohla promenádovat klidně celý film. A co příběh?? Vcelku dobrý, ale pointu lze odhalit minimálně dvacet minut dopředu. Scény z Říše mrtvých povedené. Nepředpokládám však, že bych si za měsíc z filmu pamatoval více než dvě tři scény... 39 miliónů dolarů(výdělek celosvětově) ()

Související novinky

Woody zpívá: „Barcelóóóna!“

Woody zpívá: „Barcelóóóna!“

05.07.2007

V pondělí 9. července oficiálně startuje natáčení nového filmu Woodyho Allena. Jak už se nějaký čas ví, neúnavný režisér se z deštivého Londýna, kde natočil Match Point Hru osudu a Sólokapra,… (více)

Allenův španělský projekt

Allenův španělský projekt

28.08.2006

Nejslavnější filmový neurotik světa, Woody Allen, nás už léta s železnou pravidelností zásobuje svými výtvory co rok, to jeden snímek. Nebude tomu jinak ani v následujích dvou letech, což dává… (více)

Reklama

Reklama