Kdo je ... Jarmila Kurandová (TV film)
Dokumentární
Česko, 1998, 24 min
Milan RůžičkaHrají:
Jarmila KurandováObsah
Herečka Jarmila Kurandová přišla do brněnské činohry až ve zralém věku. Zprvu se vedle slavných kolegyň prosazovala jen těžko, ale její výrazné a osobité realistické herectví to nakonec dokázalo. Před filmovou kamerou stála poprvé až po padesátce, ale brzy se prosadila především jako představitelka českých maminek a později babiček. Filmy Týden v tichém domě, Rodinné trampoty oficiála Tříšky, Mladá léta či Barometr se dají vidět stále. Nehynoucí slávu jí ale zaručila teprve role Babičky ve stejnojmenném televizním filmu v režii Antonína Moskalyka s Libuší Šafránkovou jako Barunkou... (oficiální text distributora)
Karlos80
Navždy druhá filmová Babička, její dobrosrdečně hřejivý přístup k roli z ní dělal, jednu z největších Českých hereček. I když se jí všeobecného uznání dostalo až téměř na sklonku jejího života a to právě s již zmíněnou rolí. Téměř šedesát let čekala a nakonec se přeci jenom dočkala ! Neuvěřitelně realistický člověk, se zdravím pohledem na svět, navíc s opravdu vytříbeným smyslem pro čistotu naší řeči jako takové.(15.2.2007)