Reklama

Reklama

Sněhový dort

  • Velká Británie Snow Cake
všechny plakáty
Trailer 1

Obsahy(1)

Snowcake je příběh o lásce, přátelství a neortodoxním vztahu muže unikajícím své minulosti, autistické matky, která se musí vyrovnat se ztrátou své dcery, a vášnivé ženy držící si lásku dostatečně od těla. Když Alex zastaví mladé stopařce Vivienne, nemá ani tušení, že jeho život se v mžiku otočí vzhůru nohama. Havarují a Vivienne na místě zemře. Díky pocitu viny se rozhodne navštívit Vivienninu matku. Netuší však, že Linda je autistka, která sice chápe, co se stalo, ale není schopná projevit jakékoliv emoce. Alex se rozhodne u Lindy zůstat a postarat se o pohřeb. Netrvá však dlouho než si začne románek se sousedkou LIndy Maggie, což se vůbec nelíbí jednomu místnímu policistovi. Ten přijde na to, že Alex byl odsouzen za zabití člověka a nedávno opustil vězení. S blížícím se Vivienniným pohřbem se začíná na povrch dostávat Alexova temná minulost... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (164)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Sněhový dort je z těch filmů, o kterých říkáme, že pohladí, současně je to ale pohlazení, jakých tu bylo už na tucty. Někoho někam náhoda prskne, on se napřed cuká a pak se okolnostem a lidem v nich rotujících i jejich citům podvolí a venkoncem z toho duševně vytěží. Jak řikám: pohlazení, ale jednu z hvězdiček má doživotně jistou jen Alan Rickman za plešounkahodný výkon. ()

Cival 

všechny recenze uživatele

To lidi fakt pořád baví ulehat do těchhle měkkých a apartně ustlaných pelíšků? Z té hřejivosti, předžvýkaných emocí a tklivých hudebních melodií hrozí cukrovka. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Poslední dobou jsem se do dramatických příběhů ze života docela opřel, ale tenhle mi zas tak silný určitě nepřišel. Opírá se hlavně o autistickou matku, která nedokáže zobrazit city ke své mrtvé dceři a v tom tkví ten háček celého filmu. Upírá se o Sigourney Weaver, i když vedle sebe má neméně slušného Alana Rickmana nebo Carrie-Anne Moss. Sigourney mi totiž zas tak dobře nesedne. Netvrdím, že tu roli nezahrála na oskara, nejspíš podle mě ale nezahrála. Rozhodně jí nezahrála špatně, ale v tom hraní mi něco nesedlo. Přišlo mi to takové omšelé, nudné, děsně nudné, bez jiskry. Sněhový dort možná čerpá ze srdce trhající myšlenky, ale já jsem ani neměl chuť vidět, jak ta celá splácanina dopadne, a v tom bych možná hledal problém. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Angela Pell .. Tající Dort dost skřípe, v drobnostech i celku. Snímek je prakticky ve všem neobjevný, nedotažený a nevěrohodný. Měl jsem problém uvěřit mnoha věcem, podáním autismu počínaje, přes havárii až tím, kde vzal Rickman ke konci další auto konče. Možná je divné, že se moje mysl během sledování šťourá v takovýchhle věcech, ale film mi zavdal důvod, být takhle nedůvěřivý už v samé podstatě zápletky. Je totiž celá uměle vykalkulovaná a začíná to už onou hloupou havárií - jak může auto, najíždějící na silnici ze strany, kde v prvním pruhu jezdí auta zleva doprava srazit kamion tak, že zabije spolujezdkyni nárazem do místa kde sedí? 1) Kamion musí jet vlevo!! tj. v protisměru, i když je na silnici dvojitá plná čára. 2) Řidič sraženého auta musí zastavit až na polovině silnici, nikoliv před křižovatkou - OMG, za takové jednání by nedostal ani řidičák, natož vyvázl bez stíhání. Po takovém lapsu po mě chcete, abych ve filmu hledal emoce? Chápu, že je režisér z Británie, kde se vlevo jezdí, ale když film zasadí do Kanady, měl by si tohle pohlídat (snaží se to zamaskovat nepřehledným sestříháním, ale zjevné to je) . Nízké hodnocení však není jen za tohle. Pouze tím byl nastartován trošku kritičtější metr, na jehož stupnici zůstala spousta dalších, třebas i kladnějších momentů jen v nízkých hodnotách. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Sněhový dort dělá čest svému názvu. Na pohled krásný, obsazením třpytivý, uvnitř však atmosférou chladný a ihned po prvním soustu se potvrdí očekávané. A sice, že od sněhu se žádná specifická chuť očekávat nedá. Prostě zaměnitelný snímek o odpuštění a prostém lidském porozumění jakých jsou kvanta a jen za dobu co píši tento komentář jistě nějaký další stihl vzniknout. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Včera jsem si dala Alana Rickmana do své topky nejoblíbenějších herců a po dnešním zážitku se Snow cace svého rozhodnutí vůbec nelituji. V roli Alexe předvedl ve své tváři celou škálu emocí a to nemluvím o jeho nádherně modulovaném hlasu. Když se smál, smála jsem se s ním, když byl smutný, sdílela jsem ten smutek také s ním. Dokonalý herecký výkon a já vůbec nepochybuji o tom, že mu byla tahle role šitá na tělo. Současně s ním se zaskvěla i Sigourney Weaver a i když nevím do jaké míry hrála autistku věrohodně, bylo téměř fascinující sledovat, jak se do své role ponořila. A pokud pominu pár neuvěřitelných náhod a souvislostí, tak mě tenhle film o vině, smutku, osamělosti, ale i zvláštního přátelství a naděje moc potěšil. A dejte si poradit od Lindy jak se hraje scrable :-) ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

V první půli extrémně nudný, až otravný slaďák, celkově průměrný až hrůza. Rickman nezachrání všechno a Sigourney tady má mimořádně nevděčnou roli.. ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Žiaľ dnes som na strane cynikov aj keď snaha rozprávať originálny príbeh sa cení. A aj tých pár scén (snežný tanec, snežná torta) aj melancholická snehová atmosféra aj herecké istoty (Moss, Rickman). Problém je tu autismus, o ktorom tvorcovia vedia veľké kulové a je to evidentné aj mne čo o ňom viem ešte väčšie kulové. Sigourney Weaver možno má na to aby to zahrala, leže jej postava je veľmi hlúpo a otravne napísaná a má všetky autistické diagnózy sveta. Škoda toho. 50%. P.S. Vravel tu niekto, že Carrie-Anne Moss stárne? ()

castor 

všechny recenze uživatele

Scrabble, sníh lepší než orgasmus, bezpečné zóny, trampolína.. sláva Rain Mana je zřejmě věčná, přesto se další tvůrci k oné věrné látce opakovaně vracejí. I britský tvůrce Marc Evans se ale drží zbytečně až příliš na uzdě. Dokáže dojmout, není patetický, ale na druhou stranu jakoby se bál překopat neobjevný scénář. První velký klad filmu je přesto nasnadě: ústřední herečtí představitelé. Výtečná a lehce pozapomnělá Sigourney Weaver své autistické postavě vtiskla svéráz i šarm a představila nám „další“ stránku autistova unikátního světa. Otázkou zůstává, jestli diváctvo herečku, která se proslavila postavami sebejistými, ráznými, v roli přijme. Osamělá panička Carrie-Anne Moss, po svém se vyrovnávající s neskrývanou nevolí svých sousedů, stále disponuje slušivým sex-appealem, škoda jen její čichu na průměrné role, no, a jako vždy výborný Alan Rickman, jemuž život nastavoval spíše tu horší tvář, s přehledem dokazuje, jak velké herce na britských ostrovech mají. Všichni tak kralují netradiční zápletce v modelově vystavěném dramatu o osamělém muži, jenž nazapřenou vezme mladou stopařku, ale z následné osudové vteřiny se bude léčit ještě několik dalších „dní“ v domě dívčiny matky – autistky Lindy. Tu smrt jediné dcery zjevně nezasáhne tak, jako fakt, že netuší, kdo jí v úterý vynese odpadky. Tenhle „dort“ má naštěstí ingredience řádně ušlehané (i když rozhodně NE objevné), dere se napovrch pozvolna (mnohdy až příliš), těží z dobře navozené maloměstské nálady (se všemi klady i zápory) a i přes ponurou atmosféru občas překvapí humornou scénkou. Ve výsledku ale víceméně zkouší dojmout otřepanými metodami, aneb ozdravná lázeň vedle nemocného člověka pro dříve „chybujícího“ muže, který leccos ztratil, ale leccos může napravit. Civilní melodrama o toleranci, vině a odpuštění se vám sice nezaryje pod kůži, ale nadprůměrným, nejen podzimním společníkem se stát může. *** a kousek.. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Kdo je Marc Evans a proč po Sněhovém dortu nenatočil nějaký další pořádný film? Nechápu. Ale ono na tom vlastně ani tolik nezáleží. I kdyby pod jeho vedením vznikl jen tenhle jeden jediný snímek, stálo by to za to. S lehkostí vyprávěný nelehký příběh, který snad všem herečkám a hercům přinesl jednu z nejlepších rolí jejich kariéry. Souhra Sigourney Weaver a Alana Rickmana je naprosto bezchybná (scéna se seškrabáváním nápisu ze "slunečního koláče", při které Alex zadržuje smích, tedy obzvlášť), Carrie-Ann Moss a především Emily Hampshire, na jejímž sice krátkém, ale o to důležitějším výkonu celý film stojí, jsou rovněž bezchybné, moc se mi líbila minimalistická hudba a chytrý, drsný i vtipný scénář, který se mě nesnažil lacině dohnat k slzám v každé druhé minutě, ale všechny emoce dávkoval citlivě, pomalu a s rozmyslem. Sněhový dort zahřál. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Příjemné nedělní chillout drama, které originalitou rozhodně neoslní. Alexovo "tajemství minulosti" je čitelné od začátku a žádná zvláštní psychologická či emocionální hra nás na jeho základě nečeká. Rozhodně ale potěší výborné obsazení i herecké výkony. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Proč jsou tak vysoce hodnoceny filmy typu Sněhový dort? Vždyť jde o procházku sadem, ač ne zrovna růžovým. Ano, stane se zlomová událost, ovšem poměrně zkraje, načež lze sled věcí příštích charakterizovat jen a pouze stoupající křivkou. Žádné vzrůšo, řekl by jeden. No jo, jenže ta dokonalá psychologie! Upřímně jsem žasnul nad tím, jak byly vykresleny jednotlivé charaktery ústředních postav. Ani vám nedokážu vysvětlit, jestli to bylo promyšleností scénáře anebo zapříčiněním vybraných herců. A je vcelku jedno, kde je větší pravda, podstatné je, že ve filmu vše funguje jako dokonale promazaný stroj. Na diváka působí, vyvolává v něm emoce a podněcuje k zamyšlení. No a to mi stačí, dámy a pánové! :-) ()

Ducharme 

všechny recenze uživatele

Že Snow Cake místy skřípe? Že nefunguje jako celek? Že ani herecky za moc nestojí? Tak na co jsem to sakra koukala? Já viděla netradiční, emotivní, snad místy i romantické drama o odcizení, nepochopení, samotě a touze po odpuštění. Že je Sigourney Weaver "špatně zahraná" autistka? Kecy! Její postava mě zaujala asi nejvíc - přítomná a přece stále skrytá někde v sněhem zapadaném vnitřním světě. Snow Cake je snově krásný a přitom lidsky krutý. Perfektamundo! ()

Rosaviva 

všechny recenze uživatele

Kdyby mi někdo, ke komu chci vlést do auta řekl, že se teď dostal z vězení, protože někoho zabil, rozhodně bych tam nenasedla. Film o tom, že náhoda je blbec a život si s náma někdy nepěkně zahrává, tady v případě Alexe, kterému nehoda s mladou stopařkou Vivienne připomene to, co se stalo jeho vlastnímu synovi. Hlavním lákadlem pro mě byl Alan Rickmen a ten film se mi docela líbil, na jednu stranu, ta autentická matka nevypadala jako, že by si něják zvlášť uvědomovala, že jí umřela dcera, takže vlastně svým způsobem byla šťastnější než kdyby jí nic nebylo. 4* i přesto, že sníh miluju tak jíst ho mi připadá značně nechutný, ale ten Sněhový dort byl úžasnej :) ()

Mi Nü-Chai 

všechny recenze uživatele

Celkem netuším, jestli tohle měla být posmutnělá komedie, nebo vtipné drama, každopádně to není ani jedno - spíš by tomu slušel název Light verze dortu pejska a kočičky, neb se tu na můj vkus zbytečně smíchaly k sobě nepasující věci, způsobem, který není zrovna šťastný. Výkony obou hlavních představitelů jsou sice velmi slušné, žel, i tak je film dost nepřesvědčivý, drhne, jisté asidojemné scény mi sem tam lámaly oko a je to celé takové unylé... ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Jeden z filmov, kde krásne vyniklo herecké nadanie ako Alana Rickmana tak aj Sigourney Weaver (u nej zvlášť). Príbeh síce jednoduchší a priamočiary, no zato plný reálií života. Všetci máme svoje problémy, no je pekné pri tom všetkom nestratiť svoju ľudskú tvár a ochotu podať pomocnú ruku - z tohto pohľadu veľmi hrejivé. Nadpriemer. 75/100 ()

Reklama

Reklama