Reklama

Reklama

Grbavica

  • Bosna a Hercegovina Grbavica (více)
Trailer

Obsahy(1)

Grbavica je příběh ze současného Sarajeva… Svobodná matka Esma chce své dvanáctileté dceři Saře splnit přání a poslat ji na školní výlet. Doklad o tom, že byl Sařin otec válečný hrdina, by ji opravňoval k získání slevy. Esma však žádný doklad neshání a dotazům na něj se vyhýbá. Raději za výlet zaplatí plnou cenu. Věří, že když zatají pravdu o Sařině otci, ochrání tím nejen sebe samu, ale i svou dceru. Když Sara ve škole zjistí, že její jméno nefiguruje na seznamu potomků válečných hrdinů, zoufale se snaží spolužákům vysvětlit, že její otec zemřel nedaleko městečka Zuc, když odmítl opustit zákop. Doma však přinutí mámu, aby ji řekla úplnou pravdu... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (107)

Lima 

všechny recenze uživatele

Hlavní cenu na Berlinale bych přisuzoval, spíše než formální stránce, zejména tématu, které je natolik silné, že menší hodnocení než 4* není na místě. A rozhodně je lepší o ději dopředu nic nevědět, aby pak dopad závěrečné mrazivé pointy, vysvětlení proč se hlavní představitelka celou dobu chovala tak jak se chovala, byl na diváka co největší. Působivé a božsky zahrané vyznání Esmy (bezchybná Mirjana Karanovič) na konci filmu musí pohnout snad s každým aspoň trochu vnímavým člověkem. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Celkem fajn televizní inscenace s působivým zakončením, jehož působivost bohužel klesá, pokud na něj jste před projekcí připraveni, případně pokud se vám ho podaří v průběhu odhadnout. Já jej v průběhu odhadl, načež jsem si vzpomněl, že jsem o něm v souvislosti s Grbavicou už kdysi slyšel. Pro mne tedy jen mírný nadprůměr - a to většinu filmů z Balkánu přijímám radostněji než zbytek publika... ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Na Grbavicu jsem koukal prakticky z jediného důvodu, chtěl jsem vidět, jak vypadá život v takovém Sarajevu, ležící východněji než naše zemička. Celkově mě země východu docela zajímají, jak to tam funguje, po válkách, nepokojích, a po sovětském útlaku, a byl jsem vcelku překvapen. Bosna a Hercegovina se v tomto snímku prezentuje vcelku solidně a nechá se na to celý film příjemně koukat. Není to nic převratného, jen to zasahuje do dějen dané země, ukazuje život rodiny, která to nemá s žitím ve městě příliš jednoduché. Zasahuje pár dnů do života nerovnoměrné rodiny, tedy jen matky a dcery a sleduje, co všecko je možné v Sarajevu potkat. Není to nic převratného, ale za shlédnutí to docela i stojí, rozhodně se člověk poučí a udělá si takový nepatrný výlet na Balkán, tam, kam se jen tak nedostane, ale rozhodně to v tu chvíli zaujme. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,SÁRA NEMÁ OTCE...“ /// Esma je Bosňanka. A ten film je o ní a jejím spratkovi. Sáře. Vyprávění, ze kterýho vnímáte ty podprahový signály něčeho dramatickýho, jenž jednou musí vylízt na povrch. (zvlášť, když je taková plačka.) Jednou. Jednou… ovšem míň dramatiký obecenstvo by se toho nemuselo dočkat. (Navíc ta její Sára je zralá na přesdržku!) Je to takovej ten film o vyrovnání se s minulostí a mateřský lásce, kterej má v sobě i sociální dramatiku a emoční rozuzlení schovává na konec. Neříkám, že to není silnej příběh, ale znám lepší>. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Můj fotr je shaheed (nebo bych si to aspoň přál/a). 2.) Mám rád dramatická dramata, kde lidi trpěj už jen tím, že maj vzpomínky. 3.) Thx za titule ,,Spárky“ a ,,jives“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Grbavica ve mně okamžitě evokovala jiný film, kde jsou hlavními postavami také ženy ze Sarajeva - Jako bych tam nebyla. V tomhle případě se jedná o Esmu a její nezáviděníhodnou situaci nejen, co se pracovních příležitostí týká, ale i jejího vztahu a postoji k Sáře. Sára to cítí a vše vyvrcholí v situaci, který se stává dost velkým problémem, jak financovat její školní výlet. Získání slevy na tento výlet je přece tak jednoduchá záležitost, stačí mít jen ten jeden dost podstatný doklad. Můžu říct, že jsem Sáru chvíli litovala a za chvíli bych jí seřezala jak nezralé žito, omlouval jí pouze její teenagerský věk a absence otce. A z Esmy na mě čišel ten smutek, vnitřní osamělost, pro mě později pochopitelná nechuť k jejímu večernímu zaměstnání, touha po něze, lásce a pochopení, zcela uvěřitelně. Závěr byl strhující a šokující, ale já jsem Esmu se vším všudy chápala. Pro Sáru to bylo možná kruté a bolestné, ale v tu chvíli to bylo na místě a pro Esmu to byla svým způsobem osvobozující chvíle. ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Hodně silný film, který mě vtáhl do svého děje natolik, že po východu z kina jsem nabyl pocitu, že jsem ještě stále v Sarajevu. Se snímkem jsem neměl sebemenšího problému až do té doby, než se mi všechno rozleželo v hlavě. Jednoduše jsem se nedokázal přenést přes ideologickou rovinu snímku, jenž nám sice předkládá, že válka je pořádné svinstvo, ale pouze z té bosňácké strany (neustálé pění bosenských nacionálních lidovek atd.), a to u konfliktu, kdy soused zabíjel souseda, bohužel nemůžu překousnout. Kdyby se to odehrálo při blíže neurčitém čase a místě a nebylo ukotvené právě v tomto konfliktu neměl bych výhrad. Díky tomu jsem si našel i několik i pár dramaturgických věcí, které mi nějak neseděli - hlavně ta mafiánská linka, byla taková nedodělaná a hlavně navíc. Což ovšem nic neubírá na vynikajících výkonech hlavních představitelů, ovšem příště bych je raději viděl v jiném filmu. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Klíčovou pro posuzování tohoto snímku je věta, kterou ve svém komentáři použil LIMA : " ...téma, které je natolik silné, že menší než čtyřhvězdičkové hodnocení není na místě. " Ano, zkuste napsat, že se vám nelíbil film s tak závažným tématem, jako je týrání a genocida...Neznevažujete tím zároveň morální poselství toho díla? Před Grbavicou jsem viděl už čtyři hrané filmy o válce v Bosně a každý z nich je podle mého minimálně o třídu lepší. Důvodem je režijní bezradnost - dlouhé minuty se na plátně nic neděje, postavy si pohrávají s ohníčky cigaret nebo zapějí písničku. Pokud možno celou, abych se mohl naučit text. Zápletku příběhu jsem pochopil a jeho vyústění správně odhadl po 15 minutách, ale dejme tomu, že za to může má bezbřehá genialita a nikoliv tvůrčí nemohoucnost štábu... Celkový dojem 50 %. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Ukážková a veľmi drsná sociálna dráma, ktorá sa odohráva na pozadí povojnového Sarajeva. Situácia, ktorá navyše svojím prostredím veľmi pripomína tuzemské pomery spred niekoľkých rokov. Veľmi pekne zahrané a prekvapivo zručne a poriadne ostro zrežírované. 85%. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Drsný příběh ze současného Sarajeva divákovi v první řadě nabídne zručně napsané postavy a výtečně propracovanou atmosféru drsné a chudé domácnosti, která ještě více vynikne v tamějších reáliích. Stopáž je vzhledem k vcelku rozvláčnému a dosti nevyrovnanému tempu odpovídající. Mladá a ambiciózní řežisérka však zaslouží pochvalu. Ona sama psala i scénář, který nám těsně před koncem nabídne jedno velké a vcelku šokující překvapení. Jednoduchá kostra příběhu s učebnicovou stavbou rostoucího napětí a emocí tak v podstatě divákovi nabídne přesně to, co od tohoto malého a nezávislého snímku očekává. Slušné herecké výkony a především pak prakticky stoprocentní absence hudby dělají z filmu nevšední komorní zážitek. V žádném případě snímek pro velké plátno, pohodlné křeslo a pořádnou pixlu popkornu ! ()

Véča 

všechny recenze uživatele

Film s mnoha silnými momenty, který je narušovaný motivy, jež děj neposouvají nikam dál a samy o sobě by buď měly být rozvedeny více do podrobna nebo vynechány, mám na mysli především gangstery z baru, kde pracuje představitelka jedné z hlavních rolí. Příběh je docela snadno uhádnutelný a jednoduchý, film pak těží především z prostředí, v němž se odehrává (chudá domácnost v Sarajevu), a tématu. Nejsilněji na mě zapůsobil samotný závěr filmu, přestože jsem již tušil, jak film dopadne. Ovšem je potřeba tento film sledovat s vědomím, že krutě se nechovala jen jedna válčící strana a lidé, kteří trpěli byly na obou stranách, v tomto může Grbavica trochu zavádět. Jinak herecké výkony obou hlavních představitelek jsou velice slušné a u mě snižují hodnocení především již řečené nadbytečné motivy a jednostranný pohled na válku na Balkáně. ()

JohnnyD odpad!

všechny recenze uživatele

Hovorí sa, že americké filmy realitu prikrášľujú. Ja vravím, že európske ju zase neskutočne zhoršujú. Nedokážem sa preniesť cez poloamatérsky vizuál, množstvo účelovosti a absenciu logiky a miestami strašné herecké výkony, často spôsobené prázdnym scenárom, ktorý sa snaží niečo povedať, ale je to tak okaté, samoúčelné a natiahnuté na neskutočnú dĺžku (v pomere k obsahu), že celé to vyfučí niekde do povetria. Od filmov čakám, že budú mať aspoň jeden moment, scénu, motív, kde si poviem, že toto je tá vec, kvôli ktorej sa to točilo. Nič také Grbavica nemá. To, že film "hovorí" o vojne, nie je nič samo o sebe originálne... už by si to mohli balkánski filmári uvedomiť. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Veľké pozitívum tohto snímku je fakt, že dokázal pomerne dobre vystihnúť spoločensko-sociálnu situáciu ľudí v povojnovej Bosne. Dejová linka ma síce moc nenadchla, minimálne by sa hodilo viac zaujímavejších dramatických situácií v spojitosti s hlavnou hrdinkou ako aj s jej dcérou, no celkovo som spokojný. Lepší priemer. 65/100 ()

francis 

všechny recenze uživatele

Pointu jsem tak trochu tušil už od půlky filmu, ale bylo to asi hlavně proto, že o válce v bývalé Jugoslávii jsem četl knihu (Údobí pekla), tudíž vím, že to, co se stalo Esmě, se tam stalo mnoha ženám. Ale stejně na mě závěr filmu hodně zapůsobil. Moc zajímavý film, věrohodné postavy. ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Snímek, který vás svou uvěřitelností dostane. Příběh matky a její dospívající dcery, které "ztratily" hlavu rodiny. Nesváry mezi nimi narůstají, dcera chce znát pravdu..to vše spěje k šokujícímu a dechberoucímu závěru. ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

Sedmdesát procent. Když si o něm nic nepřečtu, a uhodnu pointu během prvních pěti minut, asi něco není úplně v pořádku. ()

pm 

všechny recenze uživatele

Pointu jsem naneštěstí znala předem, jelikož jsem ji někde vyčetla, přesto jsem se v kině rozsypala. Krom způsobu, jakým je děj vystavěný, si cením civilní formy a skutečnosti, že budí emoce bez explicitního násilí nebo jakýchkoliv extrémů. Potom odvahy Mirjany Karanović, vzhledem k tomu, že je Srbka, hrát ve filmu, který staví na opačném hledisku, a tím ho i podpořit svým dost známým jménem. ()

Tomco 

všechny recenze uživatele

problemy zaradenia sa po vojne v juhoslavii su vdacnou temou pre filmarov, preco by aj nie, ked si to po vacsine odzili aj oni sami. my divaci zase na druhej strane vieme ocenit detailne postrehy z tohto nie prilis stastneho obdobia pre tuto destinaciu..taky je aj tento pribeh. spamatavanie sa z vojny, problemy s najdenim prace, klasicke trable matka (bez muza) vs. pubertalna dcera. pekny pribeh fakt. 80% ()

Reklama

Reklama