Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Za dávných časů, v divokých hvozdech Japonska začíná mýtický boj mezi rozrůstající se civilizací lidí a zvířecími božstvy, která vládnou lesům. A také příběh lásky lidského dítěte vlčí bohyně - princezny Mononoke - a válečníka věřícího v mír mezi lidmi a přírodou - prince Ashitaky. (oficiální text distributora)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (936)

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Toľko krásy som vo filme už dĺho nevidel. Miyazaki dokázal vytvoriť 100% harmóniu obrazu a zvuku bez jediného prešlapu. Pri scénách v lese za zvyku flauty mi bušilo srdce ako o preteky. K tomu nádherný príbeh o hľadaní zmierenia ľudí s duchmi lesa, o symbióze prírody a človeka. Pre mňa je toto štartovací bod môjho záujmu o anime. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Tohle űberveledílo je pro mne jeden z nejlepších filmových zážitků všehomíra, nejen kvůli geniálně páně Miyazakiho v režii, ale hlavně ve scénáři, zbožňuji způsob, kterým je zde tvořen příběh. Příběh, kde je hlavní hrdina vlastně jen přihlížející kamínek mezi kolem "přírody" a kolem "lidským", ano má svou důležitou úlohu ve filmu, ale nepřiklání se k ani jedné straně konfliktu. Což je další skvělá věc, ani jedna ze stran dokonalého finálního zakončení není rozdělená do škatulek těch hodných a těch zlých, co vybrat za stranu? Divokou přírodu? Lidskou péči o nemocné? Kdo že je nejmenší prznič "dobra"? To jsou věci, které, ač neřečeny, rezonují hrdinou skoro po celou dobu (navíc ani on sám je příjemně nekladný). Co dál říct, než jen, že jsem se do tohoto filmu zamiloval a byl uchvácen jeho příběhem, výtvarnou stránkou, prostě vším..... ()

Reklama

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Stejně jako u Radya i u mě jde o první "anime". Musím říct, že příběh se mi docela líbil, i když se mi zdál zbytečně dlouhý. Co se týče animace - moc se mi líbilo pozadí, příroda a vůbec celá krajina, ale moc mi nesedí animace lidí. I když ke konci už mi tolik zvláštní a odlišná nepřišla, možná si zvyknu :-) Každopádně příběh za shlédnutí stojí. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Krásné napsaný postavy, čitelné sdělení pro lidi ohledně našeho nabubřelého chování k přírodě, jedinečná animace, mistrovská hudba a víra v možné souznění lidí s přírodou, jejiž jsme součástí i když si myslíme že jsme nad ní. Zpracování mohlo být ještě silnější a dialogy výraznější, ale i tak je výstavní kousek. Viděno v rámci projektu Challenge tour 2015 jako film číslo 18. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Koniec sa mi zdá jednoducho nereálny. Celú dobu sledujeme postavy, ktorých konanie sa veľmi blíži skutočnému životu, avšak neskôr sa dočkáme zmierlivého a naskrz rozprávkového záveru. Zo všetkého napísaného v miestnych recenziách je vám iste zrejmé, že Princezná Mononoke nie je rozprávkou pre deti, kde budú čosi džavotať roztomilé zvieratká a pár nenásilných zvratov zakončí jednoznačný happy end. Tento dvoj a štvrť hodinový film je určený predovšetkým tým starším, ktorým ponúkne ťažký a depresívny príbeh a japonské animácie. ()

Galerie (170)

Zajímavosti (26)

  • Časopis Empire vybral film v roce 2008 za 488. z 500 nejlepších filmů všech dob. (gjjm)
  • Film se skládal z celkového počtu 144 000 obrázků. Režisér Hajao Mijazaki jich osobně opravil nebo překreslil více než 80 tisíc. (HappySmile)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

Studio Ghibli zamíří na Netflix

Studio Ghibli zamíří na Netflix

20.01.2020

Legendární japonské studio Ghibli zodpovědné například za filmy Princezna Mononoke nebo Hrob světlušek zamíří v zemích mimo USA na Netflix. Jeho kompletní knihovna animovaných titulů (s výjimkou… (více)

Filmasia 2010 – asijské „best of“

Filmasia 2010 – asijské „best of“

30.11.2010

Letošní festival Filmasia se koná v Aeru 3. - 5. prosince 2010. Uvidíte nové filmy od jmen jako Andrew Lau, Takashi Miike, Hayao Miyazaki, Tsai Ming-liang nebo Kim Ji-woon! Asijský víkend začíná v… (více)

Miyazakiho pidilidi

Miyazakiho pidilidi

22.12.2009

Blíží se Vánoce, čas pohádek. Jednu tady pro vás máme. Ačkoliv, asi všichni víme, že filmy japonského studia Ghibli nejsou tak docela pro děti. Naši potomci, kterým televize promítají utrhávání hlav… (více)

Reklama

Reklama