Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Za dávných časů, v divokých hvozdech Japonska začíná mýtický boj mezi rozrůstající se civilizací lidí a zvířecími božstvy, která vládnou lesům. A také příběh lásky lidského dítěte vlčí bohyně - princezny Mononoke - a válečníka věřícího v mír mezi lidmi a přírodou - prince Ashitaky. (oficiální text distributora)

Recenze (934)

golfista 

všechny recenze uživatele

Opravdu krásný animovaný film, který už svým tématem i délkou dává na srozuměnou, že pro děti to tentokrát nebude. Dostal jsem se k němu dost pozdě a můžu říct, že mi učaroval. Jak animací, tak scénářem a v neposlední řadě nádhernou hudbou. Bezpochyby se jedná o jeden z nejlepších animovaných filmů všech dob. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Hodně jsem o tom filmu slyšela, víceméně samé superlativy, ale mě až zas tak jóóó neohromil, a možná je to právě těmi superlativy. Všechno vlastně bylo na jedničku- příběh, hudba, animace - jen mi trochu vadilo, že mají všichni stejné obličeje, ale to je nakonec muj problém, takže proč ne plné hodnocení? Třeba proto, že jsem nějakou dobu před tím viděla Trio z Belleville a to mi k srdci přirostlo nesrovnatelně víc. ()

Douglas 

všechny recenze uživatele

Mononoke Hime je jiný svět, svět fantazie, kam se můžeme na dvě a čtvrt hodiny schovat, ale neříkám, že se tam budeme cítit dobře. Postavy v tomto animovaném filmu totiž nejsou jen dvojrozměrně disneyovské figurky, ale opravdové POSTAVY, tj. hrdinové s chybami a lidskými vlastnostmi, kteří váhají mezi dobrem a zlem, stejně jako divák nemůže zcela jasně rozeznat, kam toho kterého hrdinu zařadit, všichni totiž mají své důvody a motivy, kvůli kterým činí tak, jak činí. Nádherný film s kouzelně dokonalou ruční animací patří mezi skvosty žánru, který našim končinám je stále tak trochu utajen...anime. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Stejně jako u Radya i u mě jde o první "anime". Musím říct, že příběh se mi docela líbil, i když se mi zdál zbytečně dlouhý. Co se týče animace - moc se mi líbilo pozadí, příroda a vůbec celá krajina, ale moc mi nesedí animace lidí. I když ke konci už mi tolik zvláštní a odlišná nepřišla, možná si zvyknu :-) Každopádně příběh za shlédnutí stojí. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Můj první Miyazaki, a hned královského původu. Ne že by to o něčem rozhodovalo, protože od tohoto mága anime se asi horšího než čtyřhvězdičkového filmu, nebo spíš nádherného a hlubokého mýtu převedeného na plátno, nedočkám. (Dodatek 7.1.2012 - několikrát potvrzeno;)) Výjimečnost velkých anime filmů je možná v tom, že je průměrný člověk "ze západu" nikdy pořádně nepochopí, ale stejně jako při čtení zenových fragmentů je mi to jedno a mám z toho jen lepší pocit. Na dvě hodiny se ztratíte z normálního světa a pohltí vás čarovný les...užijte si tu projížďku světem fantazie velkého autora - a vnímejte jeho volání po ohleduplnosti k Zemi, které je tu pokud ne silnější, tak rozhodně působivější než u starší sestřičky Naušiky. 90% ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Hayao Miyazaki. Je třeba něco dodávat? Snad jen, že Princezna Mononoke je mnohem epičtější než Cesta do fantazie, která oproti ní působí jako malý, intimní snímek. 95% Zajímavé komentáře: Marius, meave, Legas, ap2001, Daae ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Chvíli dobrodružství, chvíli filozofie, chvíli akce, chvíli ekologie, chvíli magie, co půlhodinu dějový zvrat nebo nějaká nová postava, ale kupodivu mě to bavilo víc, než jsem si myslel. Závěr byl vyloženě kouzelný. Anime není moje krevní skupina, ale základy by člověk znát měl. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Jestli je tohle vrchol anime, tak na další zástupce žánru opravdu zas až tak zvědavý nejsem. Animace se mi popravdě moc nelíbila, zato hudba mě naprosto nadchla. Díky ní se divák cítí jak v nějakém starém mýtickém světě, kde vládnou zvířecí božstva a člověk ještě není na špici potravního řetězce. Jasně čitelný filosoficko ekologický motiv se táhne celým snímkem, no s přihlédnutím k jeho stopáži by se mohl rozvést mnohem víc. Takhle je ten film sice takový příjemně kouzelný, ale taky trochu plochý. 7/10 ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Krásné napsaný postavy, čitelné sdělení pro lidi ohledně našeho nabubřelého chování k přírodě, jedinečná animace, mistrovská hudba a víra v možné souznění lidí s přírodou, jejiž jsme součástí i když si myslíme že jsme nad ní. Zpracování mohlo být ještě silnější a dialogy výraznější, ale i tak je výstavní kousek. Viděno v rámci projektu Challenge tour 2015 jako film číslo 18. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Jelikož se jednalo o mou první "anime", nemohu s ničím srovnávat. Ale mohu říci, že Mononoke je velmi důstojným zástupcem nejen žánru, ale i japonské filmografie. Minimálně polovina filmu je jasně za 5 hvězdiček, ale zdálo se mi, že zhruba po hodině začalo trošičku docházet tempo, nicméně stále ještě se dokázal film udržet na velmi vysoké úrovni. Krásná animace, parádní atmosféra a působivé poselství. A náááádherná hudba! ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Hayao Miyazaki .. Přeložený název slibuje něco jiného, než pak snímek předkládá ("Štěně San“ resp. "Strážkyně pomstivý přízrak" by asi neznělo dětem tak dobře) aneb princezna v trochu jiném smyslu pojetí. Takže o co tedy jde? Lidé bojují proti lesu a jak vidím, každý je s toho pořádně na větvi. Anime, které nepřináší nic fenomenálního, pouze si barvitě hraje na temnou pohádku, plnou démonů, bohů a rozpolcených lidí. Škoda, že film nedrží nasazené tempo a střední část se poměrně vleče, čímž se příběh rozpíná do nevhodné stopáže. Pokud tím měl být epičtější nějak to nefunguje, spíše se stává nevýrazným. Zelení a Al Gore ovšem musí chrochtat blahem. Já si však pro „nejlepší animák“ (z toho, co mi Hayao Miyazaki zatím nabídl není ani Mononoke jeho nejlepší počin - ale který by si tohle označení zasloužil ještě nepovím, několik málo jeho snímků mi ještě chybí dokoukat..) zajdu do jiné stáje :-) 75%. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Krása. Skvělá hudba Joe Hisaishiho s nádhernou animací + velice zajímavý příběh s ještě zajímavějšími postavami - zajímavé je relativizování dobra a zla. Ekologické vyznění na mě silně působilo, jestli to uvidím ještě jednou, beru igelitku a jdu sbírat papírky do lesa. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Pěkně drsná mystická pohádka. Líbila se mi postava Ashitaky, že měl rád přírodu a bohy, ale prostě nemohl popřít svoje lidství a neúnavně se snažil zvolit zlatou střední cestu míru mezi všemi zůčastněnými. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Název princezna Mononoke mi připadá zavádějící, vždyť tam o žádnou princeznu nejde. V několika málo akčněkších pasážích mi animace připadala lehce nepřehledná. Jinak krásné. 90%. ()

mandes 

všechny recenze uživatele

rozpocet ? trzby celosvetovo $159,375,308 / toto pre mňa není len kreslený animák ale regulérny fantazyhystorický velkofilm ktorý staviam po bok takým dielam ako pán prstenov či nekonečný príbeh ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Joe Hisaishi: 1. The Legend Of Ashitaka [1:39] .2. The Demon God [3:48] .3. The Journey To The West [2:33] .4. The Demon Power [0:34] .5. The Land Of The Impure [3:00] .6. The Encounter [0:50] .7. Kodamas [2:27] .8. The Forest Of The Gods [0:39] .9. Evening At The Ironworks [0:39] .10. The Demon God II/The Lost Mountains [0:57] .11. Lady Eboshi [2:48] .12. That Tatara Women Work Song [1:27] .13. The Furies [1:28] .14. The Yound Man From The East [1:25] .15. Requiem [2:22] .16. Will To Live [0:30] .17. San And Ashitaka In The Forest Of The Deer God [1:39] .18. Princess Mononoke Theme Song (Instrumental) [2:08] .19. Requiem II [2:12] .20. The Battle Drums [2:45] .21. The Battle In Front Of The Ironworks [1:26] .22. The Demon Poser II [2:30] .23. Requiem III [0:54] .24. The Retreat [1:30] .25. The Demon God III [1:13] .26. Adagio Of Life And Death [2:08] .27. The World Of The Dead [1:28] .28. The World Of The Dead II [1:33] .29. Adagio Of Life And Death II [1:05] .30. Ashitaka And San [3:10] .31. Princess Mononoke Theme Song - Sasha Lazard [1:20] .32. The Legend Of Ashitaka Theme [5:03] ()

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

Bájné mýty a legendy mě zajímaly od pradávna (vyrostla jsem přeci na Xeně a Herkulovi :o) a co teprve, když se jedné o legendy mě úplně neznámé. Japonsko je celou svou kulturou mě tak vzdálené, ale fantazie kterou vlastní tvůrci anime tak blízká. Miyazaki už mi ukázal cestu do fantazie a jak má vypadat správný soused, ale přesto jsem u Princezny San cítila, že tohle jsem ještě nezažila. Vždyť ona prožila můj sen (co bych dala za to, kdyby mě vychovali vlci) a "získala" srdce toho nesprávnějšího chlap(ce)a :o) Nemá cenu tady vychvalovat jak je Princezna Mononoke po všech stránkách vynikající, jen stačí potvrdit, že její příběh, Ashitaky, lidí a lesního boha je spletenec, který stojí za vidění. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Pro mě nejslabší epos z Hayaovy velkolepé filmografie, přesto s pocitem komplexního díla. Jakmile se po nezvykle nevýrazném rozjezdu poprvé objeví San, příběh chytne a až na malé výjimky nepustí až do působivého a animačně úchvatného závěru. Těmi výjimkami jsou epizody odehrávající se v Železném městě, které se snaží vměstnat do Mononoke trochu toporný humor, který tentokrát působí jako pěst na oko. Vše ostatní je ale pohádka v tom nejkladnějším slova smyslu. Kdykoli jsou v jednom záběru San a Ashitaka, ale hlavně, když Miyazaki rozdává nápady své bohaté pokladnice zvané fantazie. Vlci, lesní tvorečci nebo sám velký Duch lesa ve mně vyvolávali pocit, jako bych se díval na zfilmovanou báseň. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Fascinujúca atmosféra. Miyazaki má obrovskú fantáziu. Jeden zápor tu ale je: keď sem-tam odídeme z lesa do mesta, stráca film tempo a kúzlo. ()

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

Studio Ghibli zamíří na Netflix

Studio Ghibli zamíří na Netflix

20.01.2020

Legendární japonské studio Ghibli zodpovědné například za filmy Princezna Mononoke nebo Hrob světlušek zamíří v zemích mimo USA na Netflix. Jeho kompletní knihovna animovaných titulů (s výjimkou… (více)

Filmasia 2010 – asijské „best of“

Filmasia 2010 – asijské „best of“

30.11.2010

Letošní festival Filmasia se koná v Aeru 3. - 5. prosince 2010. Uvidíte nové filmy od jmen jako Andrew Lau, Takashi Miike, Hayao Miyazaki, Tsai Ming-liang nebo Kim Ji-woon! Asijský víkend začíná v… (více)

Miyazakiho pidilidi

Miyazakiho pidilidi

22.12.2009

Blíží se Vánoce, čas pohádek. Jednu tady pro vás máme. Ačkoliv, asi všichni víme, že filmy japonského studia Ghibli nejsou tak docela pro děti. Naši potomci, kterým televize promítají utrhávání hlav… (více)

Reklama

Reklama