Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Za dávných časů, v divokých hvozdech Japonska začíná mýtický boj mezi rozrůstající se civilizací lidí a zvířecími božstvy, která vládnou lesům. A také příběh lásky lidského dítěte vlčí bohyně - princezny Mononoke - a válečníka věřícího v mír mezi lidmi a přírodou - prince Ashitaky. (oficiální text distributora)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (936)

Zíza 

všechny recenze uživatele

U Mijazakiho jsem zvyklá na to, že jeho tvorba je podbarvena "chraňme přírodu - třiďme odpad - nepalme lesy", ale tentokrát toho bylo až příliš moc. Fantazií se opět nešetří, ty bílé potvůrky v lese se mi opravdu moc líbily, příběh byl také zajímavý, konec byl takový hořkosladký (což mi v tu chvíli vůbec nevadilo), přesto to pro mě je zatím jeden z nejslabších filmů, co jsem od Mijazakiho viděla. Prostě se mě nedotkl, tentokrát ne. Vždycky ve mně něco jeho tvorba zanechala, teď ani ťuk. Přesto je to kvalitní dílko, které určitě stojí za shlédnutí; mně jednou. Slabší 4*. ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Úžasná fantazie Hayaa Miyazakiho, který inspiruje i Pixary.. Nádherný film, vykreslující japonskou mytologii, boj lidí proti přírodě v dávných dobách, kdy ještě existovali lesní bohové.. Kteří ovšem na tom často byli tak jak ti řečtí.. Nechovali se k lidem příliš přátelsky. Na jednu stranu se jim nedivím, ale lidské plémě se neustále rozrůstalo, tak co mohlo dělat.. Vše je podkreslování skvělým soundtrackem a krásnými přírodními scenériemi. Kdo z vás si taky oblíbil ty malé stromové trpaslíky. Roztomilý jak náš krteček. Co jsem nečekal, byla temnota, realnost a tvrdost tohoto animáku, Miyazaki rozhodně nemá zapotřebí dělat filmy přímo určené pro děti.. Vždyť kolikrát byly původní pohádky taky tak brutální a pak přišel Disney a udělal z nich sice stále pěknou, ale značně pozměněnou podívanou. Proto jsem za takové filmy, jako tenhle rád. Neskutečně silné ekologické poselství aneb jak si lidé mají přírodu vážit a přátelit se s ní. Bravo. Mrzí mně, že mi to trvalo tak dlouho.. ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Pred filmom som mal pomerne veľkú nedôveru, nakoľko východné anime filmy sú pre mňa často rozporuplné, čo sa týka zaradenia žánru a následnej kvality. Tento megaprojektový epos ma však veľmi povzbudivo prekvapil a nakoľko to bol môj prvý Miyazakiho film, musím povedať, že je to jednoznačne najoriginálnejšie pojatá anime-action a fantasy výprava. 85%. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Přestože Mononoke není mým režisérovým nejoblíbenějším filmem nemůžu prostě nedat plné hodnocení. Nádherný mystický příběh s nádhernou animací a poselstvím. Pokud chcete nahlédnout do anime žánru a zjistit, proč některé kreslené filmy mohou být dětem nepřístupné, Princeznu Mononoke bych doporučil na prvním místě. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Můj první Miyazaki, a hned královského původu. Ne že by to o něčem rozhodovalo, protože od tohoto mága anime se asi horšího než čtyřhvězdičkového filmu, nebo spíš nádherného a hlubokého mýtu převedeného na plátno, nedočkám. (Dodatek 7.1.2012 - několikrát potvrzeno;)) Výjimečnost velkých anime filmů je možná v tom, že je průměrný člověk "ze západu" nikdy pořádně nepochopí, ale stejně jako při čtení zenových fragmentů je mi to jedno a mám z toho jen lepší pocit. Na dvě hodiny se ztratíte z normálního světa a pohltí vás čarovný les...užijte si tu projížďku světem fantazie velkého autora - a vnímejte jeho volání po ohleduplnosti k Zemi, které je tu pokud ne silnější, tak rozhodně působivější než u starší sestřičky Naušiky. 90% ()

Galerie (170)

Zajímavosti (26)

  • Časopis Empire vybral film v roce 2008 za 488. z 500 nejlepších filmů všech dob. (gjjm)
  • Text pro anglický dabing filmu obstaral spisovatel Neil Gaiman (Nikdykde, Sandman) - upravil některé Evropanům nesrozumitelné narážky. (gjjm)
  • Příčinou proměny kance Naga a později Okkota v démony je jedovaté střelivo, které paní Eboshi a také Jigovi muži používají. Proměna postřeleného v démona závisí na tom, jestli v sobě bude přiživovat nenávist nebo jí bude vzdorovat. Proto se princ Ashitaka v démona neproměnil. (Nick321)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

Studio Ghibli zamíří na Netflix

Studio Ghibli zamíří na Netflix

20.01.2020

Legendární japonské studio Ghibli zodpovědné například za filmy Princezna Mononoke nebo Hrob světlušek zamíří v zemích mimo USA na Netflix. Jeho kompletní knihovna animovaných titulů (s výjimkou… (více)

Filmasia 2010 – asijské „best of“

Filmasia 2010 – asijské „best of“

30.11.2010

Letošní festival Filmasia se koná v Aeru 3. - 5. prosince 2010. Uvidíte nové filmy od jmen jako Andrew Lau, Takashi Miike, Hayao Miyazaki, Tsai Ming-liang nebo Kim Ji-woon! Asijský víkend začíná v… (více)

Miyazakiho pidilidi

Miyazakiho pidilidi

22.12.2009

Blíží se Vánoce, čas pohádek. Jednu tady pro vás máme. Ačkoliv, asi všichni víme, že filmy japonského studia Ghibli nejsou tak docela pro děti. Naši potomci, kterým televize promítají utrhávání hlav… (více)

Reklama

Reklama