Reklama

Reklama

Obsahy(1)

"Pod Radvaní kytka kvete, všeho kvítí královna..." zpívají radostně roztomilé venkovské tetičky v podání M. Steinmasslové, N. Konvalinkové a J. Kretschmerové. Jašinka (J. Schneiderová), mladičká a krásná dcera Bochových (H. Maciuchová, M. Štěpánek), má totiž před svatbou se svým milým, zemanem Vojdínem (V. Udatný). Taková událost se bude zajisté dlouho a bohatě slavit, o jídlo a pití nouze nebude. Jenže ani v pohádkových příbězích nejde většinou všechno jak po másle, a tak se také štěstí Jašinky a Vojdína brzy pořádně zašmodrchá. O spanilosti dívčiny se dozví zlý Ledový král (J. Čenský), který chce mít v moci vše krásné - ať živé či neživé. Bochovi zruší, co mladým slíbili, a už se těší, jak si Jašinka sedne do stříbřitého bohatství. Že by se Jašince v Ledové zemi srdce chladem a steskem zastavilo - to ví jen ona sama, Vojdín a jejich věrná přítelkyně Meluzínka (I. Chýlková). Rodiče mají oči leskem drahokamů zaslepené... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (24)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Že nemám příliš v oblibě studiové pohádky, jsem už několikrát zaznamenával. Ale ještě víc nemám rád studiové abstraktní pohádky. Dělají se vůbec takové pohádky pro děti? Těžko říct. Nevím, jaké dítě by tohle mohlo zaujmout. Ledový král vypadá jako hodně divný hastrman po těžké pařbě a jeho posluhovači tančí jako baletní inženýři s pěti promile v krvi. Prostě pohádka nic moc. A zpívání třech matrón v podobě M. Steinmasslové, N. Konvalinkové a J. Kretschmerové taky dílko nevylepšuje. Zpívat umí jen posledně jmenovaná, jinak obě herečky - při vší úctě k jejich hraní, zpívají falešně. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Poměrně podařená pohádka. Nebýt zcela falešného zpěvu Nadi Konvalinkové, tak by snad ani nebylo co kritizovat. Pěkná záporná role pro Jana dříve hrající prince Čenského, trochu té temnosti jak už bývá u Ráži zvykem, ale také hezké herecké projevy včetně pár skvělých hlášek Maciuchové, Štěpánka či Chýlkové. Rozhodně lepší průměr. ()

Reklama

milos.bradik 

všechny recenze uživatele

Nejlepší byly ty tři "tanečnice a zpěvačky" Steinmasslová, Konvalinková a Kretschmerová a pak ještě Rampušák. Ostatní hráli hrozně, včetně obvykle o mnoho lepší Chýlkové. Schneiderová zahrála titulní postavu strašně jako vždy a na tom jejím milém bylo udatné pouze jméno jeho představitele. Ovšem kupodivu jako celek mne to pobavilo, protože jsem se vždycky těšil na ty tři tetičky a jejich taneční kreace a zpěv. :-) Takže nakonec to u mne bylo 50 %. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Jašinka a Vojdín, obě ta jména mi znějí divně, ještě tak kdyby Vojan, z čeho asi tak je odvozena Jašinka? Z Jany? Z Jenovéfy? Jak mi google prozradil, Radvaň je obec na Slovensku v okrese Banská Bystrica, nebýt líná, tak se ještě googlu zeptám na to, zda tedy sedí ty kroje, v nichž dělá před kamerou parádu matka Bochová (a že v tom vypadá krásně) a tři sousedky. Se sousedkami mám problém, arechetypální vlezlé tetky, co si na výslužku berou div že ne nůši, jsou výborný nápad, zpěv nevyrovnaných kvalit trochu rve uši, ale ještě bych to překousla, taneček byl jednoduchý a pěkný, co mě ovšem opravdu zaráželo, byla skutečnost, že tam nikde není ani stín dalších sousedů (kde by třeba byl další zástupce mužů) a kromě Vojdínova baráku asi v obci, kde bydleli Bochovi, další stavba nestála, a to tak důsledně, že ani psí bouda. Když mluvím o kostýmech, kroje jsou krásné, stylizace Ledového krále naprosto dokonalá, jen k sobě to jde asi jako broskev a hořčice. Samozřejmě, že Ledové království je úplně jiné, než svět u nás na zemi, ale stylizace venkova konce 19. století a sci-fi vzhled říše Ledového krále vypadají jako remíza dvou krutě rozhádaných maskérů, na kterou svým nepochopením dojíždí zmatený divák. Jašinka je hezká a Vojdín je sympaťák, ale že bych se o tuhle dvojici opravdu třásla, tak to ani náhodou. Nějak to ze mě žádné silnější emoce nevykřesalo, což je docela s podivem. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

V dětství jedna z mých nejoblíbenějších pohádek nahraných na videokazetě, a to kvůli krásné Jašince a jejímu ještě krásnějšímu princi (teda Vojdínovi). Když jsem se ale po opravdu dlouhé době podívala na pohádku znovu, už pochopitelně tak nadšená nejsem. Čenský se na záporáka příliš nehodí, jeho ledový zámek je prostě zvláštní. A zpívající sousedky možná pobaví jednou, ale potřetí se stejnou písní už vážně ne. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama