Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americký televizní film líčí skutečné osudy první dámy Argentiny Evity Perónové... Na počátku poznáme Evitu jako začínající herečku, pracuje pro film a rozhlas. Potom se seznámí s politikem Juanem Perónem a s pomocí Cypriana Reyese a ostatních odborových vůdců osloví argentinské obyvatele a žádá je, aby podpořili Peróna v prezidentských volbách. Záměr se podaří a Perón se stává argentinským prezidentem. Záhy si Perón vezme Evitu za ženu a jmenuje ji prezidentkou charitativní organizace na pomoc chudým, nemocným a postiženým. Evita se tak stává velice populární a milovanou ženou a je lidem prohlášena za svatou. Zdá se, že Evitina moc je bezmezná, zároveň však charismatická žena zjišťuje, že existují věci, které ani ona nemůže ovládnout. Postupně ztrácí mnohé ze svých nadšených stoupenců, rozčarovaných jejími způsoby i zneužíváním svého vlivu na Peróna. Faye Dunawayové se v titulní roli podařilo vytvořit fascinující portrét Evity, v roli diktátora Peróna uvidíme J. Farentina. (TV Nova)

(více)

Recenze (10)

Chudobka 

všechny recenze uživatele

I když mám Faye Dunawayovou ráda (úžasná jako Bonnie a výborná ve filmech Tři dny Kondora nebo Čínská čtvrť), myslím, že na tuto roli byla přece jen trochu stará. Evita zemřela ve 33 letech, Dunawayové bylo v době natáčení okolo 40. I když toho pro chudé Evita asi udělala dost, byla to žena, která šla za svým cílem přes mrtvoly (a přes postel). Nepříjemná, sobecká, bezohledná. ()

pupidup 

všechny recenze uživatele

Nevim, jakou zpivanku kdo tady mysli...ale tahle Evita mi sedla lip, než ta s Madonnou. Tady byla Evita trochu lepe zpodobnena. Jak z chude divky pres lehkou devu vyrostla bezohledna egoisticka manipulátorka. Jestli ji cirkev prohlasila za svatou...je jasne, co je cirkev zac. Takovou Evitu bych rozhodne nechtela potkat...ackoliv mi připomíná mou svagrovou, ktera to přes postele dedku dotahla az na manzelku zapadonemeckeho bohace! 😅 ()

Reklama

Amonasr 

všechny recenze uživatele

V závěrečných titulcích filmu je uvedeno výslovně, že snímek nebyl natočen podle muzikálu Evita, aby zřejmě divák pochopil, proč je zde hlavní hrdinka ztvárněna tak diametrálně odlišně – v podstatě jako vypočítavá bestie a mrcha, která svou laskavost a soucit s chudými jen předstírá ve své bezohledné cestě za kariérou a mocí. I samotný Perón je zde ztvárněn víceméně jako loutka v jejích rukou, i když je to navenek nabubřelý macho a alfasamec. Na snímku je mi sympatické, jak nemilosrdně odhaluje faleš mocných, pro které je dobročinnost a hra na charitu jen nástrojem pro manipulaci veřejného mínění v jejich prospěch, což se netýká jistě jen manželů Perónových. Občas je to podáno ale tak cynicky, až je z toho cítit i určitá předpojatost – i přes teatrálnost, která je jihoamerickým vůdcům nejspíš vrozená a tamní masy jí rády podléhají, jsem ve ztvárnění zejména Evity cítil přeci jen rozpor mezi její sociální inteligencí či chytrostí a až příliš prvoplánově přímočarou mstivostí vůči těm, kdo se jí absolutně nepodrobili. Výkon Dunawayové byl pro mě v tomto směru spíš zklamáním, byl až příliš prvoplánový bez nějaké psychologické drobnokresby. Oba hlavní představitelé byli spíš karikaturami těch, které hráli, než skutečně jimi. Tato tvůrčí, téměř až ideologická předpojatost a snaha za každou cenu shodit z piedestalu popkulturní památku Evity a populistického Perona  je jednou z podstatných věcí, které bych filmu vytknul, druhou pak je filmový jazyk spíš padesátých let než osmdesátých. Každopádně je to ale zajímavý příběh, který má patřičný spád a vede jistě i k zamyšlení. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Faye Dunaway je ďaleko lepšia Evita než Madonna, to bez pochyby. A páčilo sa mi, že sa tento film snažil jej povahu ukázať bez príkras. S jej negatívami aj pozitívami, pretože na oboch stranách toho bolo dosť. Inak mi ale jej osud ostal tak nejak vzdialený a to aj kvôli tomu či napriek tomu, že film je v dvoch častiach o dosť dlhší než by som si želal. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Poměrně nekompromisní a zároveň maličko schematický pohled ... na ženu, která se po svém způsobu vymanila z okovů chudoby - a dělala úplně všechno pro to, aby neprohrála ... a nemusela vyklidit dobyté pozice. Tudíž byla velice tvrdá ke každému, kdo si dovolil jí odporovat - a třeba jen nepatrně zpochybňovat její konání. Přesto byla daleko více milována nežli nenáviděna, protože přinesla lidu Argentiny NADĚJI. Kromě toho zemřela příliš mladá ... pobyla jen krátce na vrcholu, z něhož kynula těm, kdož k ní vzhlíželi. Nedostali tak čas na to, aby prozřeli. P.S.: 1) Víte ... pokud si nalijeme čistého vína - v podstatě se nechovala jinak nežli převážná většina politiků ... minulých, současných - a troufám si tvrdit, že i budoucích. Jen mantinely a pravidla hry jsou pokaždé jiné ... v souladu s místním časoprostorem; 2) Raději mám snímek Alana Parkera z roku 1996 s  Madonnou a Antonio Banderasem. Ani ne tak proto, že tahle "Evita" je shovívavější ... k Evitě. Myslím, že vpravila do děje ve vrchovaté míře emoce a opravdovost, takže i ve chvíli smrti jakoby kráčela vstříc životu. ()

Galerie (36)

Reklama

Reklama